07/13305 (ECLI:NL:HR:2010:BK9136), volgt dat een schip, zijnde een zaak die bestemd is om te drijven en drijft, in het algemeen een roerende zaak is, maar dat een schip zowel via de daaronder gelegen bodem als via de oever duurzaam met de grond verenigd, en dus onroerend kan zijn.
Een schip is in het algemeen een roerende zaak. Een schip wordt niet verenigd met de bodem door een verbinding die toelaat dat het schip met de waterstand mee beweegt. Nu moet nog onderzocht worden of de woonboot door een duurzame verbinding met de oever onroerend is geworden.
De Hoge Raad heeft in een aantal arresten bepaald dat een woonark geen onroerende zaak is. Dat een woonark wellicht niet eenvoudig kan worden verplaatst, verbonden is met de grond middels palen of een loopbrug, aangesloten is op nutsvoorzieningen en riolering maakt dit niet anders, aldus de Hoge Raad.
De woningen zijn voorzien van alle normale faciliteiten, die horen bij een woning, zoals elektra en water. Deze woning is volgens de RvSt gelet op de omstandigheden bestemd om duurzaam op de plaats te blijven, zodat de woning kan worden aangemerkt als onroerend.
Conclusie. Een waterwoning zonder zelfstandig drijfvermogen, bevestigd aan stabilisatiepalen en waarvan de constructie bestemd is om te drijven en drijft is een roerende zaak.
07/13305 (ECLI:NL:HR:2010:BK9136), volgt dat een schip, zijnde een zaak die bestemd is om te drijven en drijft, in het algemeen een roerende zaak is, maar dat een schip zowel via de daaronder gelegen bodem als via de oever duurzaam met de grond verenigd, en dus onroerend kan zijn.
Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten op een woonboot. Een volledige financiering is echter meestal niet mogelijk, je hebt dus extra eigen geld nodig voor de aanschaf van een woonboot. Daarnaast zijn ook lang niet alle hypotheekverstrekkers bereid om een scheepshypotheek te verstrekken.
Op 16 april 2014 bepaalde de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State dat een woonboot als bouwwerk in de zin van de Woningwet moest worden gezien. De AbRvS bepaalde dat een woonboot is bedoeld om ter plaatse als woning te functioneren. En dat maakte een woonboot tot een bouwwerk.
Een ligplaats is onroerend goed, staat kadastraal geregistreerd en kan tegen aantrekkelijke voorwaarden gefinan- cierd worden. Spreiding van de financiering over een langere periode, bijvoorbeeld 20 jaar, geeft relatief lage jaarlasten. Wat wordt er gekocht? U koopt meer dan alleen de ligplaats.
Een woonboot krijgt, net als een woning, een WOZ-waarde. Bij een boot heet dit de economische waarde. De economische waarde van uw woonboot is de basis voor de roerenderuimtebelasting (RRB). Als eigenaar van een woonboot krijgt u elk jaar de gecombineerde aanslag met daarop de RRB die u moet betalen.
Om te komen tot huurbescherming voor de huurder van een ligplaats, was een aanpassing van de wet noodzakelijk. Door de wetswijziging valt de ligplaats van een woonboot voortaan ook onder het begrip woonruimte.
Als bewoner van een woonboot betaalt u gemeentelijke belastingen zoals rioolheffing en roerende zaakbelasting (RZB). De tarieven van de roerende zaakbelasting zijn gelijk aan die van de onroerende zaakbelasting OZB. Voor kort verblijf in een haven betaalt u liggeld. U hoeft dan geen roerende zaakbelasting te betalen.
Nee, niet alle woonboten. Twee categorieën woonboten zijn juridisch gezien schepen gebleven en geen bouwwerken geworden. Boten waarvan de primaire functie varen is (beroepsvaart, pleziervaart, zeilvaart en motorchartervaart) waren en zijn geen bouwwerken.
Woonboten hebben een eigen woonadres. Bijzonder hieraan is het gebruik van de letters t/o = tegenover. De woonboot ligt dan tegenover het huis met het adres zonder t/o, dus Boterdiep t/o 15, ligt aan de overkant van het huis Boterdiep 15. Ook de aanduiding a/b met de betekenis aan boord komt voor.
Wat is een ligplaats? Een ligplaats is een plaats in het water, eventueel met aangrenzende gronden, aangewezen door een overheid, waar je een drijvende woning of een varend woonschip mag afmeren. Een aangewezen ligplaats is niet zomaar een stukje vrije oever.
Een woonboot kan ook een redelijke waardevastheid bezitten, mits de woonboot goed onderhouden wordt. Het is doorgaans ook mogelijk om een hypotheek voor de aankoop van een woonboot te krijgen. Er worden daar door de verschillende banken wel strenge eisen aan gesteld.
Wij durven dus gerust te zeggen dat betonnen bakken van De Blauwe Wimpel een bewezen levensduur hebben van zeker 65 jaar! Wanneer u comfortabel en zonder zorgen wilt wonen en/of werken op het water, is een betonnen bak van goede kwaliteit eigenlijk onmisbaar. Periodiek onderhoud is dan niet nodig!
Hoeveel geld kan ik lenen voor een boot? U kunt via het Nederlands Krediet Collectief vanaf 5.000 euro en tot maximaal 150.000 euro lenen voor een boot. Het precieze bedrag dat u kunt lenen, hangt af van uw persoonlijke en financiële situatie.
3:89 lid 4 BW bepaalt dat art. 3:89 BW van overeenkomstige toepassing is op de levering, vereist voor de overdracht van andere registergoederen, waaronder dus teboekgestelde schepen en luchtvaartuigen. Deze schepen en luchtvaartuigen zijn dus registergoederen.
Waar kunt u uw boot laten registreren? Dit kan in de openbare registers van het Kadaster. Dit geldt voor woonboten, zeiljachten en andere pleziervaartuigen.
De bekendste registergoederen zijn onroerende zaken zoals woningen en grond. Maar ook roerende zaken kunnen registergoederen zijn, bijvoorbeeld (zee)schepen en vliegtuigen. Alleen op registergoederen kan een hypotheek worden gevestigd.
Boten zijn vaak kleinere vaartuigen die meestal alleen als pleziervaartuig worden gebruikt. Schepen, denk aan vracht- en zeilschepen, zijn daarentegen een stuk groter en kunnen ook voor de beroeps- en chartervaart worden gebruikt.
Het beste antwoord. Woonboten kunnen niet varen, ze liggen vast. Het is eigenlijk een soort stacaravan maar dan op water. Er is een betonnen of van ander materiaal blok onder water.
Mag je legaal wonen op een boot? Als je permanent en legaal op een boot wilt wonen, heb je een officiële ligplaats nodig. Deze vaste ligplaats is aangewezen door de gemeente en voorzien van basisbehoeftes zoals gas en licht. Op de ligplaats mag je een woonboot, woonark of ander drijvend bouwwerk aanmeren.