De verschillende gewichten Voor brieven en andere correspondentie wordt eigenlijk altijd 80 grams papier gebruikt, dit is het standaard soort papier.
Het gramsgewicht van papier
Ofwel: 80 gram per vierkante meter. Papier op A4-formaat is géén vierkante meter groot, maar het heeft dan wel hetzelfde gewicht per oppervlakte. Dat komt, omdat de basis van de berekening een vel papier van A0-formaat is (één meter bij één meter, ofwel: 1 m2).
Een A0 heeft een oppervlak van 1 vierkante meter. Dus een A0 van 90 grams papier weegt precies 90 gram. Een A4 weegt 1/16 daarvan oftewel 5,625 gram.
U zit altijd goed met A4-printpapier dat een dikte tussen 80 en 160 g/m² heeft. Standaard printpapier weegt altijd 80 g/m² en is perfect voor het afdrukken van documenten en brochures.
Wanneer men spreekt van 90-grams papier, dan weegt 1 m² van dat papier 90 gram. Hoe zwaarder het papier hoe dikker en steviger. Een verkeerde keuze kan je stijlvolle boek reduceren tot een 'vodje' papier.
170 grams papier is 2 x zo dik als printpapier en de sterkte van deze flyer maakt het voor een groot deel ongevoelig voor kreukels, wat de flyer een professionele uitstraling geeft!
Het gewicht van papier wordt gemeten in het aantal grammen per vierkante meter (g/m²) vanuit het A0 formaat. Dit noemen we 'gramsgewicht'. Één vel weegt dus inderdaad 80 gram, het is alleen wel een heel groot vel (1m bij 1m). Als je dus 80 grams A4 papier aanschaft, weegt 1 vel A4 dus 5 gram (80 / 16 = 5).
De opdikking bereken je als volgt: de dikte van het papier (uitgedrukt in micron = 0,001 mm) delen door het gramsgewicht. Voorbeeld: een 120 grams papiersoort met een dikte van 160 micron. De opdikking is dan 160 / 120 = 1,33.
Het papier dat bij de meeste mensen thuis of op kantoor in de printer zit, heeft een grammage van 80 à 90g. Deze grammage wordt vaak gebruikt voor o.a. briefpapier en brochures. Zeker bij grote brochures die uit vele pagina's bestaan is het aan te raden om 90g papier te kiezen voor het binnenwerk.
Als we bijvoorbeeld spreken over 200 grams papier, dan betekent dit dat 1 vel 200 gram weegt, maar dan wel per vierkante meter berekend. Voor de fotoboeken worden andere papierdiktes gebruikt in vergelijking met agenda's of visitekaartjes. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende papierdiktes per product.
Kies je voor een 300 g/m². wordt hiermee bedoelt dat 1m2 300 gram weegt, een A4 vel op deze dikte weegt dan 18.71 gram. Door te spelen met een dik of dun papier en papiersoort kun je het document een geheel eigen touch geven.
Tot en met een gewicht van 179 g/m² wordt over het algemeen gesproken van papier. Vanaf 180 g/m² wordt het karton genoemd. In nog hogere gramsgewichten vanaf 500 g/m² is er sprake van board of bord.
Papier voor reclamewerk
Folders of flyers van 135 grams zijn geschikt voor huis aan huis verspreiding. Ze zijn licht van gewicht, maar toch de helft dikker dan gewoon printpapier. De folder wint daardoor aan stevigheid. Hierdoor kreukelt de folder minder snel dan een flyer gemaakt op 90 grams printpapier.
100 grams: Voor gewoon kleur afdrukken, brieven en hoge kwaliteit wit/zwart afdrukken.
Een velletje 80 grams A4 papier weegt dus 5 gram (80 / 16 = 5). Hoe meer gram, des te dikker en steviger het papier. Vanaf een gramsgewicht van 180 wordt papier karton genoemd.
Het standaard papier dat we voor kaarten en uitnodigingen aanraden is een ongestreken mat wit papier van 340g/m2. Kleuren blijven mooi helder op dit papier, maar je behoudt wel het matte uiterlijk.
Bij een standaard leesboek wordt meestal gekozen voor 100 grams papier. Het gramgewicht van papier geeft aan hoeveel één vel per vierkante meter weegt. 80 grams komt overeen met standaarddikte printpapier.
Wanneer is het dan Karton en Wanneer Papier: Papier is wanneer het materiaal een gewicht heeft van 16 gram per m2 tot 179 gram per m2. Karton is wanneer het materiaal een gewicht heeft van 180 gram per m2 tot 600 gram per m2. Dik Karton noemen ze het wanneer het boven de 600 gram per m2.
Papierdikte flyer; 135 – 170 grs; Papierdikte folder; 135 -170 grs; Papierdikte briefpapier; 80 – 90 grs; Papierdikte poster; 135 – 250 grs (afhankelijk van grootte en gebruik);
Een professionele printer is geschikt voor dikker fotopapier en grotere afdrukformaten. Ook heeft een pro printer meer kleuren cartridges dan een gewone printer voor het produceren van hoogwaardige afbeeldingen.
Dikker papier heeft de neiging om van hogere kwaliteit te zijn en kan beter bestand zijn tegen doorlekken van inkt of vegen. 80g/m²: Dit is standaard kopieerpapier en geschikt voor dagelijkse afdrukken en kopieën. 90g/m² of meer: Dit is zwaarder papier en ideaal voor presentaties, rapportomslagen en marketingmateriaal.