Wanneer je mintgroen combineert met de juiste kleuren, zorg je voor een zachte, ontspannen sfeer in je woning. Veilige, maar populaire kleurkeuzes voor gordijnen bij een mintgroene muur zijn lichtgrijs, wit, beige of andere groentinten (ton-sur-ton).
Heeft u juist een groene muur in huis? Dan kunt u ook kiezen voor gordijnen in een iets neutralere kleur of een kleur die in het kleurenpalet bij het groen past. Bij een neutrale kleur van de muur kan het ook leuk zijn om een keer voor iets anders te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een gordijn met printje.
Of kies bijvoorbeeld voor donkergroene verduisterende gordijnen, zoals velours gordijnen of overgordijnen, die je afzet tegen een witte muur. Met een donkere, mosgroene muur kun je een mooi kleurencontrast creëren in je woning. Combineer de kleur met een lichte of witte tint.
Zorg ervoor dat je lichte en donkere kleuren in je kleurenpalet meeneemt. Zo creëer je mooie contrasten in je interieur. Ga bijvoorbeeld eens voor donkere gordijnen bij een witte muur of juist andersom. Ook kleur en zwart-wit zijn mooie contrasten die je juist met gordijnen goed kunt laten terugkomen.
Donkergroen met nude en lichtbruin
Contrast creëren is altijd goed. Een lichte kleurtegen het donkergroen werkt dus prima. Kies daarbij niet voor een koele, lichtblauw of grijs, maar een warme nude kleur of lichtbruin. Dat geeft net weer die warmte die het donkergroen mist.
Groen combineren
Groen tinten zijn eindeloos te combineren. Bijvoorbeeld met okergeel (ook zo'n mooie trend), of zachtroze (hey ook een trend), of clean wit (klassieker), stoer zwart (nog een klassieker), of ga voor de nieuwe upcoming trend: alles in dezelfde kleur!
Groen ontstaat door de primaire kleuren geel en blauw te mengen. Meng je evenveel geel en blauw dan krijg je een pure groen. Bevat de uiteindelijke groentint meer geelpigment dan krijg je een nog warme groen.
We adviseren in de woonkamer eerder voor transparante gordijnen dan in de slaapkamer. Wil je transparante gordijnen? Maak dan een keuze tussen onze vitrage, inbetween gordijnen of overgordijnen. Uit alle raamdecoratie geven gordijnen je de meeste sfeer in huis.
De kleuren van je gordijnen moeten wel passen bij de rest van het interieur. Een rustige uitstraling zorgt ook voor een kalme sfeer. Laat fellere tinten achterwege en kies voor een rustig kleurenpalet. Rood en geel zorgen ervoor dat je hersenen actief blijven en kunnen zelfs stress opwekken.
Polyester gordijnstof is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes: er komen niet snel zwarte plekken in, de stof rekt niet uit en stof droogt snel. Polyester heeft een laag krimppercentage. Polyester verkleurt minder snel dan katoen. Deze stof is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
- Groene tinten en natuurtinten: olijfgroen gaat goed samen met andere lichtgroene of donkergroene tinten en staat ook prachtig in combinatie met natuurtinten als bruin, taupe en grijs. - Koper en goud: wanneer je je kamer een luxueuze uitstraling wilt meegeven, kun je olijfgroen combineren met koper en goud.
Olijfgroene muur en fluwelen bank
Groen kan je heel mooi combineren met andere kleuren en materialen, maar groen staat ook gewoon heel mooi bij groen. In deze prachtige ruimte is de grote muur olijfgroen geschilderd. En daartegenaan is een hele chique olijfgroene fluwelen bank geplaatst.
Combineer jade groen met mosgroen. Wanneer je namelijk jade groen met mosgroen combineert doorbreek je deze 'kleurenfamilie' niet en kan je outfit niet mislukken. Als tweede kun je jade groen combineren met marine. Deze kleur is niet zo hard als zwart en zal de look niet 'verzwaren'.
Donkere kleuren geven het interieur een stijlvolle uitstraling. Bij grote ruimtes creëer je met een donkere tint een intiemere sfeer. Donkere raamdecoratie gaat goed samen met een donker én licht interieur, Bij een licht interieur wordt de donkere raamdecoratie een echte eyecatcher.
Met lichte vloeren heb je de mogelijkheid om met je gordijnen een statement te maken. Je kan juist kiezen voor donkere en/of felle kleuren, zodat er een hoog contrast is tussen de vloer en gordijnen. Je gordijnen en je vloer vallen bij elkaar extra op en je gordijnen zijn echte statements in je interieur.
Ideaal is voor de slaapkamer zijn verduisterende blackout gordijnen. Deze blackout stof heeft een speciale coating aan de raamkant, waardoor er geen licht naar binnenkomt. Het werkt 100% verduisterend en bovendien zorgen de gordijnen voor een fijne sfeer en akoestiek in de slaapkamer.
Inbetween gordijnen zorgen voor privacy én licht. Bij inbetween gordijnen kun je vaak wel naar buiten kijken, maar anderen kunnen niet bij jou naar binnen kijken. In vergelijking met vitrage is een inbetween gordijn wat dikker en dichter, maar het is veel soepeler en lichter qua stof, dan een overgordijn.
De meeste fabrikanten houden tijdens het maken van stof de vezel onder spanning. Hierdoor krijgen ze uiteindelijk meer meters stof. De stof waar een gordijn van gemaakt wordt staat dus nog onder spanning. Zodra deze in aanraking komt met vloeistof ontspant de vezel weer.
Het lijkt misschien logisch om de gordijnen direct boven het raam te hangen, maar dit maakt de kamer optisch veel kleiner. Het is daarom een goede leidraad om het gordijn minstens 10 a 15 cm boven het raam te hangen. Heb je een hoge kamer? Dan kun je de gordijnen nog een stuk hoger hangen.
Jaloezieën zijn een strakker alternatief voor traditionele gordijnen. Deze kan je net zoals rolgordijnen boven of in de raamkaders plaatsen. Jaloezieën laten toe om te spelen met licht en schaduw, waardoor je een unieke sfeer kan creëren in huis. Door de grote variatie aan materialen (aluminium, hout, …)
Houd bij gordijnen kiezen rekening met de hoeveelheid licht die je in een ruimte wilt. Je hebt de keuze uit verduisterende of lichtdoorlatende gordijnen. In de slaapkamer zijn verduisterende gordijnen misschien het fijnst, terwijl in de woonkamer lichtdoorlatende gordijnen wellicht het mooiste effect hebben.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Iets gelige groenen zoals olijfgroen zijn heel mooi in een woonkamer wanneer men ze combineert met gebroken wit of lichtbeige. Donkere groenen worden vaak gebruikt in combinatie met houten meubilair in een meer klassieke British interieurstijl.