Een snorkel is gemiddeld 35 tot 45 centimeter lang en heeft aan de binnenkant een gemiddelde diameter van 19 tot 25 millimeter. Hoe korter de snorkel, hoe lager de ademweerstand en dus hoe makkelijker het ademen gaat. Maar is de snorkel te kort dan komt hij niet boven het water uit en werkt hij dus niet.
Het langste deel van de snorkel mag niet langer zijn dan 40 cm en de inwendige diameter moet minimaal 1,8 cm zijn. Deze moet de ogen en de neus omsluiten, maar niet de mond. De duikbril moet een elastische hoofdband van rubber hebben. Wij adviseren een gespleten hoofdband te nemen.
Met een snorkel kan men onder water ademen. De sport (of hobby) die ermee wordt beoefend heet snorkelen. Vaak wordt een snorkel gebruikt in combinatie met een duikbril. Men kan dan met het gezicht naar beneden kijken in het water en in- en uitademen door de snorkel.
Voor de juiste maat kijk je naar de afstand tussen kin en bovenkant van neus/tussen de ogen. Als deze afstand kleiner is dan 13,5 cm, dan wordt het de S/M . Is de afstand groter, dan is L/XL de juiste maat. Er zijn overigens ook merken die meer dan twee maten hebben!
Een snorkel is een stukje persoonlijke uitrusting. Hij zit vast aan je masker, zit in je mond en je kunt er door ademen terwijl je naar beneden kijkt, totdat je er klaar voor bent om met je duikapparatuur onder te duiken.
De nadelen van een snorkel
De nadelen van ademhalen door een snorkel zijn dat je niet diep onder water kunt gaan. Je kunt wel kijken, maar zou niet naar iets interessants toe kunnen duiken onder dat de buis van je snorkel vol loopt. Ook kan een hoge golf er voor zorgen dat je snorkel onder water komt.
Zwemvliezen zijn tijdens het snorkelen vrijwel nooit nodig. Over het algemeen is het zonder prima blijven drijven en heb je de tijd om op de plek rondkijken. En tegen een beetje stroming is het ook zonder zwemvliezen prima zwemmen.
Bij het kopen van een snorkelset is het belangrijk om te letten op de volgende elementen: Kwaliteit van het masker, de snorkel en de flippers; het masker moet goed passen en lekvrij zijn, de snorkel moet goed ademen en de flippers moeten comfortabel zijn en gemakkelijk te gebruiken.
Een snorkelmasker is niet geschikt om diep mee te duiken. Je kunt er enkel mee aan de oppervlakte zwemmen. Als je dieper wil duiken is het verstandiger om eerst een duikbril met een losse snorkel te gebruiken. Deze laat je als je diep onderwater bent uit je mond.
Het snorkelmasker is NIET geschikt om onder water te zwemmen of om bijvoorbeeld hoekduiken te maken. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de luchtdruk in het masker onder water te groot wordt en je kunt ook je oren niet klaren.
Voor iedere duik of snorkeltocht moet je de duikbril behandelen tegen beslaan. Dit kan eenvoudig met een speciaal middeltje dat je altijd bij je hebt: speeksel. In je speeksel zit een bepaald soort enzym dat het beslaan van het masker tegen gaat. Spuug in je duikbril, wrijf het uit en spoel het schoon met water.
Nee, het is niet moeilijk! Zowel kinderen als volwassen kunnen zichzelf snel aanleren hoe je moet snorkelen. Het belangrijkste is dat je goed kan zwemmen en je niet in paniek raakt als je met je snorkelmasker óf snorkelset het water ingaat. De kunst is om zo rustig mogelijk te blijven en dan gaat de rest vanzelf.
Brildragers en snorkelen
Met een bril op je neus een duikbril opzetten werkt niet. De duikbril kan dan niet afsluiten en stroomt het water naar binnen. Er duikbrillen met geslepen glazen, een duikbril 'op sterkte' dus. Kijk eens in de webshop naar de duikbrillen van Tusa.
Met snorkeluitrusting:
In maximaal 5 duiken een met 2 kilogram verzwaarde emmer met behulp van de snorkel omhoog blazen (minimaal 2 meter diep) Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken, lucht uitblazen en vervolgens 5 seconden zonder te bewegen op de bodem blijven (minimaal 2 meter diep)
Duikers dragen hem links van het gezicht omdat de slang van de tweede trap van de ademautomaat van rechts komt. Slang en snorkel zitten elkaar dan niet in de weg. Tegenwoordig zijn veel snorkels hierop aangepast en is het mondstuk van de snorkel ontworpen voor gebruik links van het gezicht.
Je snorkel legen doe je door diep via je mond uit te ademen en het water naar buiten te blazen. Om je duikbril onder water leeg te maken druk je met je hand het masker tegen de bovenkant van je gezicht. Beweeg vervolgens je hoofd naar achteren richting het wateroppervlak en blaas via je neus het water uit je duikbril.
Een recreatieve duiker komt tot een meter of 40
Als je een beginnerscursus SCUBA-duiken volgt, kun je tot ongeveer 12 tot 18 meter diepte duiken. Met meer trainingen en ervaring kun je als recreatieve duiker tot zo'n 40 meter diepte komen. Alles dieper dan 40 meter wordt als technisch duiken gezien.
Dat beslaan komt natuurlijk doordat waterdamp van het warme gezicht condenseert op het koude glas of kunststof van de duikbril. De bril wordt dan ondoorzichtig. Dit komt doordat zich minuscule waterdruppels vormen die het licht verstrooien: de lichtstralen gaan alle kanten op en dan zie je nauwelijks meer iets.
Voor de juiste maat kijk je naar de afstand tussen kin en bovenkant van neus/tussen de ogen. Als deze afstand kleiner is dan 13,5 cm, dan wordt het de S/M .
In tegenstelling tot de traditionele snorkels die we kennen, heeft een Front snorkel een adembuis die rechtstreeks uit het midden van het snorkelmasker komt. Dit ontwerp maakt ademen door je neus gemakkelijker, zonder dat je je hoofd hoeft te draaien.
Onder water kan je niet ademen. Daarom houd je onder water je adem in. Tot je opnieuw inademt gebruikt je lichaam het zuurstof dat in je longen en je bloed zit. Vrijduikers willen zo lang mogelijk hun adem in kunnen houden zodat ze lang onder water kunnen blijven.
Tijdens het duiken ademen we langzaam en diep. Op deze manier ademhalen is beter voor het luchtverbruik omdat de uitwisseling van luchtmengsels doelmatiger is als de lucht in de longen wordt getrokken en langzaam weer wordt losgelaten.
De riem zit hoog op de achterkant van je hoofd en mag niet op je oren rusten. De duikbril mag niet knellen en moet comfortabel zitten. Heb je rode striemen als je het masker gedragen hebt, dan zat hij te strak. Een te strak geplaatste duikbril is juist vaak de oorzaak dat er water in komt!