Omdat LED verlichting nauwelijks stroom nodig heeft, stroomt er een lage spanning door deze leiding. Er kunnen tussen de leidingen dan spanningsverschillen optreden. Dit wordt ook wel inductie overdracht genoemd en is de frictie tussen de twee leidingen en wat ervoor zorgt dat de LED dimmer flikkert.
Knipperende LED-lamp door problemen met de driver
Begint uw LED-lamp te knipperen terwijl hij het voorheen prima deed? Dan is waarschijnlijk de driver defect, bijvoorbeeld door oververhitting. U moet dan een nieuwe driver installeren. Wanneer de driver in de LED-lamp is ingebouwd, dient u de hele lamp te vervangen.
In meeste gevallen wordt het flikkeren van een lamp veroorzaakt door een verandering in voltage, waardoor het licht opeens gedimd wordt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. We kunnen met zekerheid zeggen dat TL buizen meer knipperen dan LED verlichitng.
Een knipperende LED strip kan veroorzaakt worden door een defecte driver/transformator. Een kapotte driver kenmerkt zich door het feit dat de LED strip begint te knipperen. De oplossing voor een defecte LED driver is hem te vervangen door een nieuwe.
LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een 'koele' en duurzame manier. Kies voor LED en je maakt een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze!
Als de led lamp blijft nagloeien en dit is te wijten aan de lamp zelf, is het in principe geen probleem. Als het zwakke licht storend is, bijvoorbeeld in de slaapkamer, helpt het alleen om de led-lichtbron te vervangen door een ander type.
Gemiddeld zie je dat de lampen een levensduur van 15.000 tot 20.000 uur hebben. De exacte levensduur volgens de fabrikant staat altijd aangegeven in de specificaties. Gemiddeld verbruikt een lamp die alleen in de avond aangaat 1460 branduren. Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren.
De meeste led lampen hebben een maximale levensduur van 50.000. Gemiddeld gaat een led lamp ongeveer 35.000 branduren mee. Niet elke lamp is hetzelfde waardoor de levensduur kan verschillen tussen de 20.000 en 60.000 branduren.
Oplossing: Indien je led wilt dimmen, dien je dimbare led lampen op een led dimmer aan te sluiten. Hoef je niet persé te dimmen? Dan kun je de led lampen op een normale aan/uitschakelaar aansluiten.
“Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Hogere temperatuur, lagere levensduur bij LED
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
Specialist Elektra
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Om te bepalen welke LED driver je nodig hebt voor je LED lamp kun je het vermogen van de LED lampen (Watt) vermenigvuldigen met het aantal LED lampen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om 5 LED spots van 5 Watt aan te sluiten, dan heb je dus een LED driver van max. 25 Watt nodig.
Het ombouwen van de armatuur is niet noodzakelijk en de TL buizen kunnen dus één-op-één vervangen worden door LED-tl-buizen in het bestaande armatuur. Dit is de gemakkelijkste manier van energie besparen. In sommige gevallen loont het om het voorschakelapparaat (vsa) te verwijderen.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Hoe kan ik zien of een LED lamp dimbaar is? In de meeste gevallen is een LED lamp ook verkrijgbaar in een dimbare variant. LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat.
LED-lampen worden vaak niet met een conventionele dimmer gedimd; wanneer u een LED-lamp op een normale dimmer aansluit zal de LED verlichting knipperen, trillen of zoemen. De elektronica van een LEDlamp werkt anders dan bij een gloeilamp of andere verlichting en daarom heeft u dan ook een speciale LED-dimmer nodig.
LED lampen (of lichtbronnen) kan je niet (altijd) met een reguliere wand-dimmer dimmen. Wanneer je niet handig bent moet er soms een elektricien aan te pas komen om een dure dimmer te installeren. Maar wanneer je 3-staps dimbare LED lampen gebruikt hoeft er geen speciale dimmer geinstalleerd te worden.
Een led dimmer herken je aan het “LED” logo op de verpakking. Daarnaast staat in vrijwel alle gevallen ook de ondergrens en de bovengrens aangegeven in wattage. Het is raadzaam om goed op te letten wat de ondergrens van de dimmer is.
De hogere prijs van LED verlichting komt voornamelijk voort uit de technologie die gebruikt wordt. Deze technologieën zijn duurder in productie, omdat ze nog nieuw en in ontwikkeling zijn. Logischerwijs gaat dan de verkoopprijs van LED verlichting ook omhoog.
Heb je de lamp vervangen voor een nieuwe lamp en doet hij het nog niet? Dan kan het armatuur kapot zijn. Check de bedrading en probeer het nog eens met andere lampen, bijvoorbeeld met een oude gloeilamp of een spaarlamp. Doet hij het dan nog niet, dan zul je waarschijnlijk het armatuur moeten vervangen.
Met maximaal 192 LED-lampjes kunt u elk object ongeveer 30 dagen lang laten branden op AA batterijen. Varianten die grotere D batterijen gebruiken gaan doorgaans iets langer mee.
Een nadeel is dat het een ander soort licht is en vaak ook minder licht geeft als een gewone gloeilamp. Als je bijvoorbeeld een ledlamp hebt van 8 watt, dan heb je pas na 125 uur één kilowattuur verbruikt. Dat betekent dat het je per uur dat de lamp brandt, 0,002 euro kost. Dat is wat kost een ledlamp per uur.
Een spaarlamp van 8 Watt, wat qua lichtsterkte overeenkomt met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis 11,5 kWh (€2,50) als je 'm 4 uur per dag aan hebt staan. Een LED-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 8,5 kWh (€2) bij 4 branduren per dag.
Brandonderzoek heeft al een paar keer aangetoond dat er een brand ontstond door een leeslampje. Sommigen hebben een klemmetje waarmee je ze kunt vastzetten op de rand van je bed. Daarbij is de kans aanwezig dat de lamp langzaam opzij valt. Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand.