Zijdehoenders zijn geen productieve legkippen, gemiddeld leggen ze twee tot vier eieren per week. Hierdoor worden ze geclassificeerd als sierras, dat meer bekend staat om haar uiterlijk en persoonlijkheid dan om de eierproductie. Zijdehoenders leggen kleine witte of crèmekleurige eieren.
Eieren. Zijdehoenders zijn siervogels en dus niet gefokt voor vlees of eieren maar vooral voor het uiterlijk. Zijdehoenders zijn echter behoorlijke legkippen, ze leggen ongeveer drie eieren per week, wat zou moeten resulteren in 160 eieren per jaar. Maar, er is altijd een maar; Zijdehoenders zijn extreem broedse kippen ...
De eieren zijn net zo goed eetbaar als van andere kippen, ook het vlees is heel fijn van structuur, al heeft het een donkere kleur.
Bij een haan groeit bijvoorbeeld de kuif schuin naar achteren en bij een hen wordt het meer een bolletje. Ook aan de breedte van het kammetje zou je het kunnen zien. Een kuiken met een breed kammetje zou een haantje kunnen zijn.
Van een zijdehoender kriel kun je ongeveer 110 kippeneitjes per jaar verwachten, dat is ongeveer 2 eieren per week. Dit is dus wel een stukje minder dan grote legkippen produceren. Maar wanneer je 4 zijdehoenders hebt betekend dat dus al iedere dag 1 ei en op zondag zelfs 2!
Zijdehoenders kunnen niet vliegen omdat zij geen veerstructuur in hun vacht hebben. Omdat dit relatief kleine kippen zijn, zeker de krielvariant, hebben ze geen heel groot kippenhok nodig. Ze worden gemiddeld 6-8 jaar oud.
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
Zijdehoenders vechten nauwelijks, ook hanen niet, tenzij ze in dezelfde ren zitten met een agressief kippenras.
Zo kunnen er spreidpoten voorkomen, maar ook kan het gebeuren dat het kuiken niet uit het ei kan kruipen vanwege te lage luchtvochtigheid. De broedperiode van de kippen is 21 dagen.
Kleuren EUSA zijdehoenders:
choco, mauve, bruindun, platinum: deze toom is 87,5-94% USA en bestaat uit een platinum koekoek haan (94% usa) en hennen choco, bruindun, platinum, mauve (87,5-97% USA), alsook in koekoek.
Het zijdehoen is een erg rustige kip, wat haar een populair huisdier maakt. Je kan het zijdehoen ook makkelijk handtam maken, zodat je haar zonder problemen kan oppakken. Deze kippen zijn niet enkel rustig naar mensen toe, maar ook naar andere kippen zullen ze niet snel agressief reageren.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Het komt weleens voor dat kippen uit verveling, nieuwsgierigheid of soms per ongeluk hun eigen eieren kapot pikken of stampen. Wanneer de kippen er vervolgens achter komen dat de inhoud van het ei erg lekker is, zullen ze dit expres doen om zo het eiwit en het eigeel op te eten.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen. Geduld hebben is de boodschap!
Als je wilt dat je kippen meer eieren leggen, moet je ze dus een uitgekiend dieet voorzetten. Geef de kippen speciaal samengestelde legvoeding, bijvoorbeeld een legkorrel. Daarnaast kun je zorgen voor extra calcium (voor sterke eierschalen) door ze fijngemalen eierschalen of schelpjes te geven.
De meeste kippen zijn de eerste twee jaren het meest productief. Eens je kippen ouder zijn dan 2 jaar, daalt hun productie met ongeveer 20% per jaar. Doorgaans blijven legkippen nog eieren leggen tot ze 3 à 4 jaar oud zijn.
Of gebruik een zaklamp, zet daar een leeg wc rolletje op, ga in een hele donkere ruime staan en hou je eitje er boven. Dan kun je zien of er leven in het eitje zit. Je kunt in een later stadium, na dag 6 als het embryo begint te bewegen, de eieren ook in een bak met (lauwwarm) water leggen.
Eieren schouwen
Op dag 5-7 controleren we of de eieren bevrucht zijn. Door met een schouwlamp in de eieren te schijnen kun je zien of er zich wat in het ei ontwikkelt. De ontwikkeling van het kuiken begint met een puntje die zichtbaar wordt, later komen hier bloedvaten bij.
Jonge kuikens krijgen opfok 1 of kuikenkruimel vanaf dag 1 tot ongeveer 8 weken. Daarna gaan ze over op opfok 2 totdat de hennen aan de leg gaan. Dan gaan ze over op legkorrels. Een handje gemengd graan is een ware traktatie.
Daarnaast hebben ze een erg donkere huidskleur en hebben ze al een soort kuifje, super leuke kuikens om te zien. Zijdehoenders zijn erg tam en behoren, samen met de Cochin krielen, tot de tamste kippen die er bestaan.
Sommige kleine kippenrassen , zoals krielen of zijdehoenders, hebben niet veel ruimte nodig. Als je een kleine achtertuin hebt, kan een kleiner ras misschien een oplossing zijn. Vergeet niet dat je minstens één vierkante meter buitenruimte per kip nodig hebt voor zowel rassen van standaardformaat als kleinere kippen.
Kinderen willen de kuikens graag oppakken en vasthouden, maar het is beter om dat tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld 1 x per dag in aanwezigheid van een volwassene. Plaats de kuikens uit een broedmachine niet zomaar bij andere kippen, ze kunnen doodgepikt worden.
Hoor je uit de richting van de legnesten plots een luid, bevredigd gekakel opstijgen, dan is de kans groot dat een van de meer dominante kippen net een ei heeft gelegd. Eens de kippen bovenaan de pikorde hun ei gelegd hebben, mogen de andere kippen zich naar de legnesten begeven en hun ding doen.
Overdag scharrelen ze hun eten bij elkaar. Dit dieet bestaat uit zaden, insecten, wormen en plantjes. Verder houden kippen hun vacht en huid schoon en parasiet vrij middels stofbaden. De stuitklier bij de staart een verzorgende functie van de veren.
Antwoord. Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt.