Gipsvezelplaat is een alternatief voor gipskartonplaten. Een gipsvezelplaat heeft een harder oppervlak en is daarom stootvaster. Bovendien kunnen er zwaardere voorwerpen aan opgehangen worden. Bij gipskartonplaat heb je eerder speciale pluggen nodig.
Gipsvezelplaten zijn sterk, geluidsisolerend en brandwerend. De platen worden gebruikt voor het maken van wanden, afwerken van vloeren en schuine daken. Ook plafonds kunnen worden dichtgemaakt met gipsvezelplaten. De platen kunnen worden afgewerkt met tegels, dun pleisterwerk, verf of behang.
Gipsvezelplaten zijn sterk en stootvast. Ook zijn ze eenvoudig op maat te maken én te bevestigen. Andere eigenschappen van gipsvezelplaten zijn de brandwerendheid en de geluidsisolerende werking.
Fermacell gipsvezelplaten zijn circa drie keer duurder dan gewone gipsplaten, maar zijn wel aanzienlijk steviger en stabieler. Als de platen niet mogen uitzakken en sterkte nodig hebben zijn deze platen geschikt. Anders gaat de voorkeur uit naar gewone gipsplaten.
Warmte-isolerend: uiteraard zijn de vloerelementen van Fermacell ook warmte-isolerend. Ze hebben een warmteweerstand van tussen de 0,06 en 0,56 m2K/W. Geluidsisolerend: de vloerelementen van Fermacell isoleren ook geluid erg goed.
Fermacell platen zijn multi inzetbare platen die dankzij de unieke samenstelling en het productieproces brandwerend, geluidswerend en tegelijkertijd vochtbestendig zijn. De afbouwplaten kunnen voor verschillende doeleinden ingezet worden, zoals het bekleden van vloeren, plafond, voorzet- en scheidingswanden.
fermacell Gipsvezelplaten worden, zonder voor te boren, direct op een onderconstructie van metaal bevestigd met speciale fermacell Snelbouw- schroeven. Andere schroeven zijn niet geschikt en kunnen problemen veroor- zaken.
Er zijn brandwerende gipsplaten, brandvertragend MDF, brandvertragend spaanplaat en houtvezelcementplaten. Ook Fermacell Aestuver en Firepanel A1 zijn brandwerende platen.
Veelal gaat men voor een 30 minuten brandwerende scheiding uit van één gipsvezelplaat aan beide zijden. Voor 60 minuten voorziet men twee gipsvezelplaten aan beide zijden.
Net als klei zijn de fermacell® Gipsvezelplaten zeer goed in het reguleren van de luchtvochtigheid (waterdampadsorptieklasse WS II). Ze nemen overtollig vocht op en geven het vertraagd weer af wanneer de lucht in de ruimte droog is.
Bij het optrekken van een (scheidings) wand gaat de voorkeur uit naar gipsplaten, vooral in droge ruimtes. Voor het werken in natte ruimtes dient ofwel gekozen te worden voor speciale groene "hydro" gipsplaten of stucplaten die iets beter tegen vochtigheid kunnen.
Fermacell platen kunnen prima worden voorzien van een wandafwerking als stucwerk, dunpleister, spackspuitwerk of renovliesbehang.
Verschil Gyproc - Knauf: de platen van knauf zijn iets sterker. Je zou kunnen stellen dat gyproc voor de Doe-Het-Zelver is (Gamma, brico...) en Knauf voor de vakman (of doe-het-zelver die liever professioneel materiaal gebruikt).
Kies voor gipsplaten met een dikte van 12,5mm
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
Gipsplaten met afgeschuinde kant gebruikt u voor het maken van een muur. Meestal wordt een 12,5mm dikke plaat gebruikt omdat deze sterker zijn dan 9,5mm platen. De afgeschuinde kanten zijn speciaal om de naden eenvoudig af te werken.
Het is algemeen bekend dat door bepaalde eigenschappen gips een uitstekend materiaal is in de strijd tegen branddoorslag en brandoverslag. Het witgekleurde afgebonden gips bevat circa 20 procent water. Dit gaat bij hoge temperaturen dehydrateren oftewel verdampen.
Afhankelijk van de dikte, type en aantal gipskarton platen en steenwol, kunnen deze plafonds een brandwerendheid van 30 tot 60 minuten bereiken.
Gipsplaten hebben goede brandwerende eigenschappen. Ze bevatten namelijk chemisch gebonden kristalwater dat bij verhitting verdampt. Zolang deze verdamping plaatsvindt, wordt er energie aan het vuur onttrokken, waardoor de temperatuur van de plaat constant blijft en de constructie in stand blijft.
Wat kosten Fermacell platen? Je kunt kiezen uit verschillende soorten Fermacell platen. De prijzen lopen uiteen van 13,78* per plaat voor een standaard gipsvezelplaat van 1500x1000 mm tot 79,16* per plaat voor de cementgebonden Powerpanel H2O.
Fermacell legservice: montage vanaf € 15,95 per m2.
De Fermacell vloerplaten die als ondervloer fungeren presteren uitmuntend op het gebied van geluidsisolatie. De ondervloer kun je uiteindelijk afwerken met alle soorten materiaal, zoals parket, vloerbedekking, laminaat of vinyl.
Uiterst sterk :
FERMACELL is volledig vezelversterkt. Door de homogene structuur is FERMACELL bijzonder sterk en bestand tegen hoge mechanische belasting.
Sterkte / kracht. De platen van Fermacell zijn duidelijk sterker en hebben meer draagkracht dan gipsplaten. Dit is bij sommige constructies natuurlijk erg belangrijk.