Kies voor een neutrale, subtiele kleur: neutraal hoeft niet wit te betekenen. Grijs, zwart of een van de bruintinten is ook een vrij neutrale kleur. Kies bij voorkeur niet voor paars, rood, roze of knalgroen. Dit maakt de ruimte erg druk.
Ga je voor een basis in wit door voor de muren witte muurverf te kiezen en de vloer wit te houden, dan creëer je door de combinatie met aardse tinten als okergeel, bruin en oranje een sfeervol en warm geheel.
Lichte kleuren zijn tegenwoordig populair. Daarom worden nieuwe kozijnen en deuren tegenwoordig meestal in RAL 9010 opgeleverd. Daardoor is RAL 9010 ook de meest verkochte witte verf. Het gebroken wit zorgt ervoor dat je kamer nog ruimer lijkt en de witte muren nog witter.
Een interieur met veel donkere meubels matcht goed met een lichte muur, terwijl lichte meubels of pastelkleurige meubels juist goed combineren met een donkere kleur.
Combineer RAL 9010 met grijs, aardetinten en donkergrijs of zwart om je huis om te toveren in een stijlvolle oase van rust. Kies voor een houten vloer in een lichte tint of een witte of licht grijze gietvloer om je huis volledig in het scandinavische jasje te steken.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
Ral 9010 heet officieel 'Zuiver wit', bij ons wordt hij 'Echt wit' genoemd, maar deze kleur is niet 100% wit. Hij is wel een stuk witter dan de RAL 9001 en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor muren, kozijnen en deuren. Omdat hij minder hard is dan puur wit, oogt hij heel fris.
RAL 9001 is een warme, roomwitte verf die ook wel crème-wit, of gebroken wit wordt genoemd. RAL 9001 is nog steeds een veel gebruikte kleur, maar wordt de laatste jaren minder toegepast op de binnenmuren. Voor buitenkozijnen is 9001 nog steeds een hele populaire tint.
Vooral buiten waar wit vaak te wit is zorgt Roomwit voor een prachtige, warme kleurcombinatie met bijvoorbeeld donkerblauw, antraciet of monumentengroen. Voor binnen wordt er steeds meer voor Roomwit gekozen naast het veel gebruikte RAL 9010 en Ral 9001.
Een witte muur maakt een kamer lichter
Spierwitte muren zijn dus ideaal voor donkere ruimtes. Daarnaast voelen mensen zich prettiger in een lichte ruimte. Pas wel op met lichte kleuren want lichte tinten hebben namelijk niet hetzelfde effect als een spierwitte muur.
Als je werkt met echt witte wanden in je kamer, is de keus voor off-white kozijnen de juiste. Het doet de kamer groter lijken en de muren nog witter. Varieer en experimenteer eens in de glansgraden van de verf in ral 9010. Hierdoor voorkom je dat de het gebruik van wittinten steriel en saai overkomen.
Is de gevel van je woning wit of heb je een witte binnenmuur? Dan kun je gaan voor witte kozijnen. Heb je een industriële interieurstijl, dan kun je ook kiezen voor antraciet kozijnen of zwarte kozijnen. Hierdoor komt het contrast van de gevel en je kozijnen beter naar voren.
RAL 9010: zuiver wit
RAL 9010 is by far de meest gebruikte kleur voor lakverf, muurverf en latex. RAL 9010 heet officieel zuiver wit. Het is een hele toegankelijke standaardkleur voor gebruik binnenshuis. RAL 9010 is uitermate geschikt om plafonds, muren en kozijnen mee te verven.
Onze favoriet: RAL 9010
Oké, het is niet echt een trendkleur, maar onze favoriet voor 2022 (en misschien wel voor altijd) is toch wel RAL 9010! Deze veelzijdige wittint is heel populair, en terecht. Je kan het met zo veel kleuren combineren, omdat het een neutrale, en tegelijk lichte en warme kleur is.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Sowieso passen wittinten en grijs goed bij elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld ook RAL 9010 combineren met grijs en RAL 9016 (verkeerswit) combineren met grijs. Een wit – grijs combinatie kun je op verschillende plekken binnen je woning toepassen. Vooral in de woonkamer en in de keuken is dit een populaire optie.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Ga dan voor RAL 9010 óf Ral 9016; deze tint is het puurste omdat hier geen geel aan is toegevoegd. Vooral in een modern interieur wordt vaak gekozen voor de meest heldere variant. Voor iets meer warmte en zachtheid kun je beter een tint kiezen die gemengd is met andere warme kleuren zoals rood en geel.
Een energieke kleurencombinatie krijg je door complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar.
Wij vinden grijstinten altijd een goed idee. Grijs is een universele kleur en past overal bij. Zwart is een kleur die voor veel contrast zorgt maar ook het interieur heel bijzonder en gewaagd maakt. Kleuren zoals pastel tinten zijn ook erg leuk om te gebruiken.
De tint 9010 is veel geschikter en doet veel warmer aan. Voor het plafond kun je eventueel wel 9016 kiezen, al is er niets mis mee om ook het plafond in RAL 9010 te doen.
Warme of frisse wittinten
Kleurverschillen zijn bij wittinten veel subtieler, waardoor je de verschillen pas ziet als je ze naast elkaar houdt. Wit met een rode, gele of oranje ondertoon wordt als romig en warm ervaren. Wit met een blauwe of groene basis oogt fris en koel.
RAL 9235. Even voor de goede orde: de kleur RAL 9235 bestaat niet. Het kleurnummer 9235 is roomwit en is een kleur van Wijzonol. Je kunt Wijzonol kleuren dus ook niet omzetten naar RAL.
De RAL 9003 is de witste wit van het stel, bijna spierwit, en wordt steeds populairder. Alhoewel deze kleur nog niet veel in nieuwbouw gebruikt wordt zie je steeds vaker dat mensen deze kleuren op de muren toepassen in huis. De officiële naam van de RAL 9003 is signaalwit.
Het verschil tussen RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016
RAL 9001: crème-achtig wit (werd vooral in de jaren '90 veel gebruikt). RAL 9010: zuiverwit, maar ziet eruit als gebroken wit wanneer je het tegen een spierwitte ondergrond houdt. RAL 9016: de witste van de drie, heeft ook wel de naam Verkeerswit.