De agapanthus is een mediteraanse plant die prachtig samengaat met bijvoorbeeld Vedergras, Prachtkaars, Zonnehoed en Salvia's. De Afrikaanse lelie is zoals veel vaste tuinplanten een bladverliezend soort, het werkt mooi deze te combineren met groenblijvende planten zoals bijvoorbeeld siergrassen.
Afrikaanse lelies combineren vooral goed met andere uit Zuid-Afrika stammende bloeiende plantensoorten, zoals montbretia (Crocosmia), de amaryllis-achtige Crinum en vuurpijlen (Kniphofia), maar ook heel mooi met o.a. incalelies (Alstroemeria) en de cistusroos (Cistus).
De Agapanthus, ook wel bekend als de Afrikaanse lelie, is niet de moeilijkste in de verzorging. De lelie die in de volle grond is gepoot vraagt niet veel verzorging. De plant heeft voeding nodig om bloemen te produceren. Geef daarom in de groeiperiode één keer voor de bloei en één keer na de bloei extra kunstmest.
De Agapanthus houdt erg van de zon, plaats de Agapanthus daarom op een zonnige plek, maar wel beschut. Door de stevige stengels kan de Afrikaanse Lelie best wat wind verdragen maar koude wind vindt hij niet heel fijn. Verkleuring van de bladeren kan een teken zijn dat de Agapanthus te weinig zonlicht ontvangt.
Na de bloei mag u de stelen verwijderen, u mag ze ook laten staan tot er zich zaaddozen vormen en daarna pas verwijderen. Alles snoeien is niet nodig. Het blad verdroogd vanzelf. Het dient in de wintermaanden als de plant zijn natuurlijke bescherming.
Bladhoudende Agapanthus moet vorstvrij bewaard worden op een lichte plaats, bijvoorbeeld in de koude kas: temperatuur tussen de 2 en de 8 graden. Van een graadje vorst zullen ze niet altijd direct kapot zijn, maar er zal wel bladschade optreden.
Plant ze dan wel op een beschutte, warme, zonnige plek in heel goed doorlatende grond. Of kies anders toch maar liever voor een leven in een kuip. Agapanthussen kunnen tientallen jaren oud worden.
Bij een bladhoudende Agapanthus knip je in het vroege voorjaar enkel lelijk en bruin blad weg. In de zomer knip je bij alle Afrikaanse lelies uitgebloeide bloemstengels weg. knip die vlak boven de grond af.
Kan de Agapanthus tegen droogte? Ja, de Agapanthus kan tegen droogte. Maar het is niet erg om hem een keer een weekje geen water te geven in zijn bloeitijd (juli en augustus). Alleen laat hem niet te lang droog staan.
Bij voorkeur kunt u het beste de Agapanthus 'Blue Jeans' in de volle zon planten in een goed gedraineerde en koele grond, vooral in de warme zomer. Hierdoor zal de bloei het langste zijn en ook op zijn mooist. De Agapanthus 'Blue Jeans' ofwel Afrikaanse lelie genoemd is een bladverliezende vaste plant.
Ik heb een cultivar maar ook geen bloemen, hoe kan dat? Een agapanthus houdt van zon, wanneer er te veel schaduw is, zal de bloei tegenvallen of zelfs uitblijven. .... of de plant heeft waarschijnlijk overwinterd bij een te warme temperatuur, om bloemen te ontwikkelen heeft de agapanthus een koude periode nodig.
Tips voor het stekken van de Agapanthus
– Kies een gezonde plant met dikke, stevige stengels. – Zet de stek niet in direct zonlicht. – Verwijder alle overtollige bladeren en wortels voor het planten. – Gebruik goed doorlatende potgrond en zorg voor voldoende drainage.
Agapanthus (Afrikaanse lelie) verzorgen en voeding
Met andere woorden, gebruik een luchtige potgrond en geef niet teveel water. Plaats de plant op een zonnige plaats - dat zal knopvorming stimuleren. Geef de 7-14-28 meststof in het voorjaar zodra u de winterbescherming verwijderd heeft.
Pennisetum (lampenpoetsersgras) is te combineren met tal van bloeiende planten zoals Agastache, Helenium, Verbena bonariensis en Sedum.
Andere sterke vaste planten die goed combineren met siergrassen zijn bijvoorbeeld duizendblad (Achillea-soorten), rode zonnehoed (Echinacea), herfstasters en duizendknoop (Persicaria amplexicaulis en P.polymorpha).
Zo is Echinacea, Sanguisorba, Phlomis, Persicaria en Verbena mooi te combineren met siergrassen. Deze planten zijn standaard in het assortiment aanwezig. Daarnaast zijn er in kleinere aantallen diverse andere vaste planten aanwezig.
De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st.per m2.) Is goed verkrijgbaar.
Tijdens de uitgroei van de knoppen en de bloei vraagt de Agapanthus veel water, anders krijgt de plant gele bladeren. De Agapanthus verdraagt een droog moment goed, maar regelmaat komt de plant ten goede.
Deze mooie kuipplant die zijn herkomst in Zuid-Afrika vindt is een echte zonaanbidder die het uitstekend doet op terras of balkon. Daarnaast gedijt de plant eveneens prima in de bloemenborder. In de volle grond is het wel van belang dat de plant op een goed waterdoorlatende plek staat.
Een Agapanthus is winterhard
Een paar graden vorst kan geen kwaad tot max -5°C. Meer graden vorst kan het einde van uw plant betekenen! Natuurlijk kan het zijn dat u al één of meerdere keren uw plant met succes buiten heeft laten staan in de winter.
Alle agapanthussen met een stadsnaam zijn erg winterhard. Denk aan Agapanthus 'Amsterdam', die flinke vorst kan hebben. Kijk ook naar het type plant. Bladverliezende soorten zijn winterharder dan de Afrikaanse lelies die groen blijven in de winter.
Hoe wordt de agapanthus correct verpot? Afrikaanse lelies worden verpot na de winter, aan het begin van de lente.Bij oudere exemplaren is dit het geval als de kluit in de pot langzaam omhoog komt. Verstrengeld wortelweefsel verhindert een optimale wateropname en beperkt de groei en bloei van de plant.
De bloemen van de Agapanthus 'Northern Star' zijn stervormig en intens blauw van kleur. De plant bloeit al op jonge leeftijd rijkelijk. De plant wordt zo'n 80 cm hoog en 60 centimeter breed.
Re: Blad bevroren agapanthus
Laten zitten totdat het volledig afgestorven is. De plant onttrekt nog voeding aan de bladeren. Belangrijk voor nieuwe groei.
Zodra uw Agapanthus dus te krap in de pot staat is het tijd om de plant te gaan delen. Om de plant te scheuren is september de juiste maand omdat te doen. Verwijder wanneer de plant nog gebloeid heeft eerst de bloemstelen. Daarna moet de plant uit de pot en gaan we eerst de wortels onderaan 1/3 inkorten*.