T-shirt, broek, trui, jurkje, pyjama ... Ze moeten zacht en niet te warm zijn: atopisch eczeem houdt van alles wat kan irriteren of doet zweten want daardoor ontstaat jeuk. Je kan dus best: - kiezen voor stoffen die aangenaam aanvoelen, glad soepel zijn.
Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen. Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes.
Water en zeep maken de klachten erger. Ga daarom maximaal 2 of 3 keer per week onder de douche of in bad. Het liefst zonder zeep. Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Een belangrijke endogene stof die jeuk veroorzaakt is histamine (zoals bij urticaria en mastocytose). Prostaglandinen, substance-P, serotonine en endogene opioïden spelen ook een rol bij het ontstaan van jeuk.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Beddengoed en een kussensloop van zijde helpen bij eczeem. De zijde voelt zacht en glad aan en heeft tevens een verkoelende werking. Zijde is ook antistatisch en anti allergisch. Dit ontspannen momentje, laat dus niet alleen je geest en lichaam tot rust komen, maar ook je huid.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Eczeem reageert vaak goed op zonlicht. Veel mensen met eczeem hebben daarom in de zomer minder klachten van hun huidaandoening dan in de winter. Bij deze mensen kan ultravioletlicht therapie (PUVA of UVB) bij verergering van het eczeem soms uitkomst bieden.
De verschijnselen van de chronische en acute fase kunnen na elkaar maar ook tegelijkertijd voorkomen. Het verloop van eczeem is wisselend. Perioden met weinig of geen klachten wisselen zich af met perioden waarin het eczeem actief is. Een acute aanval duurt enkele dagen tot enkele weken.
Vermijd broeierige warmte
Warmte kan eczeem verergeren. De zon is goed tegen eczeem, maar zweten niet. Op de plekken waar de huid klam wordt, zoals de oksels en huidplooien, kunnen nieuwe eczeemplekken ontstaan. Zorg daarom ook zoveel mogelijk voor een koele atmosfeer in huis en in je slaapkamer of die van je kind.
Warmte kan eczeem verergeren. De zon op zich is goed tegen eczeem, maar zweten is dan weer slecht. Op de zweetplaatsen (oksels, huidplooien, ...) kunnen nieuwe letsels ontstaan.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Voedingstips #4: Veel water drinken
Water reinigt je huid en is noodzakelijk als je last hebt van eczeem. Door elke dag tenminste 1.5 liter te drinken zet je een belangrijke stap om je lichaam te helpen ontgiften. Want eczeem wordt vaak veroorzaakt door ophoping gifstoffen dat zich uit via de huid.
Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.
Zonlicht heeft een remmend effect op ons afweersysteem. Dat is ook de reden dat bij veel mensen met eczeem lichttherapie of zonlicht een positief effect heeft. De klachten van eczeem zoals roodheid, schilfering en jeuk worden door zonlicht vaak minder.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Ander onderzoek stelde vast dat zeewater goed is voor sommige huidaandoeningen, zoals psoriasis. Er wordt gedacht dat het zout en de kaliumchloride in het water de beschadigde huid aanpakken en het genezingsproces versnellen. Daarnaast zou ook eczeem bij kinderen kunnen verbeteren door het zwemmen in de zee.
Behandeling in de Zoutkamer heeft voor patiënten met eczeem een ontstekingsremmende werking, waardoor de kans op infectie vermindert. Zoals na het openkrabben van de huid.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Eczeem is goed te behandelen maar niet te genezen. Eczeem behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontstekingsreacties van de huid. De behandeling is doorgaans alleen gericht op de plek waar huiduitslag voorkomt (lokale behandeling).
allergisch contact eczeem, op basis van een allergie voor een bepaalde stof, zoals nikkel; irritatief contact eczeem, dat ontstaat door chronisch, veelvuldig contact met (zwak) irriterende stoffen, zoals water en zeep; een mengvorm van deze drie eczemen.
Liever natuurlijke stoffen
Kleding van natuurlijke stoffen is dus veel beter voor je huid en voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Voorbeelden van natuurlijke stoffen zijn katoen, zijde, wol, hennep en vlas. Een synthetische stof die minder schadelijk is is tencel, of lyocell, dat bovendien ook kreukvrij is.
In het kort. Eczeem door erfelijke aanleg begint al op jonge leeftijd. De medische naam is constitutioneel eczeem. Het geeft een jeukende huid, met schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes.
Als het eczeem opkomt, is de huid warm, rood en gezwollen; met bultjes en blaasjes waarin vocht zit, dat eruit komt als de blaasjes stuk gaan. Dit wordt ook wel 'nattend eczeem' genoemd. Later, als het eczeem wat indroogt, is de huid schilferig en droog en voelt grover en stugger aan.