Guppy's vallen in de categorie van levendbarenden en leggen daarom geen eitjes. Tijdens de bevruchting worden de eitjes in het moederlichaam bevrucht en zullen deze zich ontwikkelen tot baby guppy's. Tijdens de bevalling komen de jongen levend naar buiten, vaak wel nog voorzien van een dooierzak.
Guppy's zijn een leuke aanvulling op je aquarium en ze zijn makkelijk te kweken. Echter, de moedervis zal haar baby's opeten als ze in hetzelfde aquarium worden gehouden. Gelukkig kun je voor de babyguppy's zorgen door ze in een apart aquarium te zetten of door ze verstopplekken te bieden.
Ze leggen hun eieren op een soort substraat. Planten, rotsen, hout en zelfs het aquarium glas kunnen worden gekozen als afzet plek. Beide vissen nemen deel aan het leggen van de eieren, waarbij het mannetje de eieren bevrucht zodra het vrouwtje ze gelegd heeft.
Guppies zijn levendbarend. Dit wil zeggen dat ze geen eitjes leggen, maar dat de visjes meteen levend geboren worden uit hun moeder. In één worp kunnen wel tot 70 visjes geboren worden, maar een gemiddelde worp ligt rond de 25 visjes.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Het mooiste zou zijn als je de babyvisjes weer snel terug kan plaatsen. Omdat in je aquarium de waterwaardes optimaal zijn en dit een gunstige werking heeft op de doorgroei. Dus wanneer je babyvisjes iets groter zijn dan de bek van de andere vissen, dan plaats je ze meteen terug in aquarium.
Een pomp is wel noodzakelijk ja, net als verwarming. Gewoon kraanwater voldoet prima.
Naarmate het einde van die eerste maand nadert, gaat een deel van die energie naar de seksuele ontwikkeling. Na ongeveer zes weken gaat er nog meer energie naar de ontwikkeling van de seksuele activiteiten. Na zes weken beginnen ook de vinnen verder uit te groeien. Eerst de staart en ongeveer een maand later de rugvin.
De witte eitjes zijn altijd leeg, als het een beetje de kleur geel heeft dan weet je dat daar iets in moet zitten. Je kan als je dat wil de eitjes in een potje doen met een netje om de opening heen en het geheel gewoon in je aquarium op de bodem zetten. Zo kunnen de vissen er niet bij.
De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten. De mannetjesvis laat nu zijn zaadjes achter op de eicellen van de vrouwtjesvis.
Tijdens de zwangerschap groeien de eitjes uit tot miniatuur visjes. Na 4 á 5 weken stoot het vrouwtje haar eitjes uit op een rustige plek op het aquarium. De jonge visjes zijn direct op zichzelf aangewezen. Voldoende schuilplek voor de baby vissen in het aquarium is van groot belang.
Guppy's behoren tot de levendbarende tandkarpers. Dit betekent dat de vrouwtjes geen eieren leggen maar deze inwendig uitbroeden. Guppy's worden niet zo oud, ze leven ongeveer een half tot twee jaar.
Guppy's zijn hele vriendelijke vissen die eigenlijk alle andere medebewoners tolereren. Daarom zie je ook vaak dat Guppy's gehouden worden in gezelschapsaquariums. Enkele soorten die niet in combinatie met Guppy's gehouden kunnen worden zijn: Sumatranen.
Guppen zijn gemiddeld vier weken zwanger, maar afhankelijk van de temperatuur en waterkwaliteit kan dit variëren tussen drie en zes weken.
Het is bewezen dat er ook waterplantjes over andere versiersels je guppy veel blijer is. Om de vier dagen moet je het aquarium verschonen, anders komt je vis in aanraking met ademhalingsproblemen. Gebruik nooit een kom!
Als je guppen in de bak zitten kun je om de 2 weken een kwart van je water verversen. Dit is zomaar een richtlijn, het verversen hangt ook af van de hoeveelheid vissen die je in je bak hebt. Filter en verwarming zijn nodig.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
Soms gedraagt een guppyman zich fatsoenlijk. Hij baltst voor een vrouwtje door zijn lichaam in een S-vorm te buigen en met zijn staart te trillen. Komt zij naar hem toe, dan draaien de twee om elkaar heen en brengt hij zijn sperma met haar medewerking in.
Waarom bijten vissen elkaar? Misschien kun je deze bij vrienden en of familie kwijt. Dan hebben je visjes het zeker meer naar hun zin. Ze hebben nu geen ruimte voor zichzelf en krijg je dit soort dingen.
Het kweken van aquarium vissen voor geld
Door te beginnen met levendbarende aquariumvissen kan je al snel een zakcentje bijverdienen met je aquarium. Vissen zoals Platy's, Molly's, Guppies, Gambusia soorten of levendbarende snoekjes zijn ideaal om mee te beginnen.
Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding. Een dag per week zonder voeren wordt aanbevolen bij volwassen guppen.
Wij hebben aangehouden: 1 cm vis per liter water.
Voer de guppy's één of twee keer per dag een kneepje vlokken, met 12 uur tussen de voedingen. Laat een kneepje visvlokken in het water vallen en bekijk hoe de vissen eten.