Nieuwe kledingstukken kunnen namelijk veel kleur afgeven, omdat ze vaak overtollige verfstoffen bevatten. Was het nieuwe kledingstuk net zo vaak apart totdat je ziet dat het geen kleurstof meer afgeeft aan het water. Soms staat er op het labeltje hoe vaak je het item apart moet wassen voordat het bij de andere was kan.
De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw.
Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Laat de was hierna aan de lucht drogen.
Verkleurde kleding voorkomen
Te heet water kan ervoor zorgen dat de vezels van de kleding zich openen en kleur gaan afgeven. Daarom is het belangrijk om op de wassymbolen te letten om te zien welke temperatuur geschikt is voor de verschillende kledingstukken. Niet alleen nieuwe kleding kan verkleuren.
In een teiltje gevuld met warm water giet je ongeveer een kommetje kristalsoda. Laat de kristallen oplossen voor je het kledingstuk in het teiltje onderdompelt. Je moet de verkleurde was een of twee dagen laten weken voordat de vlekken verdwijnen. Was het kledingstuk daarna in de machine.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt.
Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux- of wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donker gekleurde kleding mag bij elkaar gewassen worden.
Voor een goed resultaat is het van belang om na het was ongeluk de verkleurde kledingstukken niet te laten drogen maar nat te houden. Behandel de verkleurde kledingstukken zo snel mogelijk met HG ontkleurder doorgelopen bonte was.
Kan rode en zwarte was bij elkaar? Dieprode kleding en stoffen kun je samen wassen met andere donkere tinten. Is de kleding lichtrood, dan was je die beter samen met andere kledingstukken die ongeveer dezelfde tint hebben. Bij twijfel was je de kleding de eerste keer apart om eventuele verfresten weg te spoelen.
Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Kleur behouden
Voor dit kleur behoud kun je net als het voorkomen van afgeven, de broek met azijn wassen of laten weken. Dit zorgt ervoor dat de kleur niet zal vervagen. Ook kan je de broek voordat je hem gaat wassen inspuiten met haarlak. Klinkt misschien heel raar, maar het werkt echt!
Sommige ketens zetten die aanwijzing zelfs op de verpakking van het product. Na drie keer wassen, zou de stof geen kleur meer mogen afgeven. Donkeren kleuren stop je zelfs best in een emmer water met azijn. Dat is de beste manier om thuis je kleuren te fixeren.
Een hogere temperatuur bij het wassen
Vaak wassen we op een temperatuur van 40 of 60 graden. Wanneer je last hebt van gele vlekken in je witte kleding kun je die temperatuur het best een beetje opschroeven. Zet eens in de zoveel tijd een kookwas van 90 graden aan.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Donkergrijs kan bij zwart, lichtgrijs mag met wit. Het veiligst is echter om je grijze was lekker bij de bonte was te doen.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Niet te hard, dat zorgt ervoor dat de kleur sneller vervaagd. Laat je broek liggend drogen om de pasvorm zo goed mogelijk te houden. Kortom: Na vier tot vijf keer dragen je spijkerbroek wassen en tussendoor lekker luchten. Scheelt ook weer in waterkosten en het is beter voor het milieu.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
Wil je weten of een kledingstuk of ander textiel kleur zal afgeven tijdens het wassen? Test dan een onopvallend deel van de stof (zoals de binnenkant van een zoom) op kleurechtheid. Dit kun je op verschillende manieren doen: Breng een beetje warm water aan op een onopvallend plekje van het kledingstuk/textiel.
Polyester is kleurvast
En dat is niet gek, want dat is de eigenschap van natuurlijke stoffen. Wanneer je kiest voor polyester zal dit niet gebeuren, zelfs niet wanneer je je jurkje in de volle zon te drogen hangt. De kleurechtheid van polyester is zo goed omdat de stof pas op een zeer hoge temperatuur smelt.
Als je niet wilt dat kleren in de was afgeven dan moet je ze eerst afzonderlijk wassen in de wasmachine. Na meerdere keren wassen kan de kleding bijna niet meer afgeven. Als de kleding heel donker is kan je ze best ook even laten weken in een emmer water met azijn.