Een hele luchtige en echt zomerse stof is linnen. Linnen is eveneens een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat je snel droogt. Omdat linnen kleding vaak wat wijder is, is er bovendien sprake van goede luchtcirculatie. Het enige nadeel van deze stof is dat er snel kreukels in komen.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Laat je wasmachine nog een keer extra draaien
Een simpele truc om was sneller te laten drogen is om je wasgoed eens extra op te schudden na het wassen. Kleding dat gewassen is met een wasprogramma met laag toerental zijn vaak nog erg vochtig nadat het uit de wasmachine komt.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Het drogen van was binnenshuis is namelijk ongezond door de relatie tussen een hoge vochtgraad en de aanwezigheid en voortplanting van de huisstofmijt. Daarnaast kunnen er schimmels ontstaan die leiden tot longinfecties wanneer het afweersysteem niet zo hoog is.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Spijkerbroek, beetje afhankelijk van hoe dik de stof is, maar duurt echt wel langer dan half uur. Ik had zelf denk ik de kleren gewoon aangehouden, dan maar nat de auto in. Broek uit en gaan. In het ergste geval zien ze een paar billen.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
Het klopt inderdaad dat je was in de winter buiten laten drogen wat langer duurt, maar het is absoluut niet onmogelijk. Het beste is een zonnige dag zonder al te hoge luchtvochtigheid. Ook een windje is mooi meegenomen. Je programmeert je wasmachine best zodat je was 's ochtends al klaar is.
Bij een toerental van 1400 rpm komt je was al aardig droog uit de trommel. Gemiddeld heeft je wasgoed bij een toerental van 1400 rpm een restvochtpercentage van 48% na de wascyclus. Dit percentage laat zien hoeveel vocht er na het wassen nog in je wasgoed zit. Dit toerental is prima voor broeken en shirts.
Soms moet je de was dus binnen of buiten ophangen. Maar wist je dat je de was beter niet in huis kunt ophangen? Uit een onderzoek van The Asthma Society of Ireland blijkt dat de was drogen ín huis niet zo goed is voor je gezondheid. In de zomer en lente is het ideaal om je was buiten op te hangen.
Maar in principe is er niets mis met de was 's nachts buiten laten hangen. Wel zal de temperatuur 's nachts lager zijn en is er geen zon, maar in principe kan de was nog steeds drogen!
Op sommige plekken in het land is het een schande om op zondag de was buiten te hangen. Daar word je er op 'aangekeken' als je je was op zondag buiten te drogen hangt. Als je last hebt van pollen kan dat een reden zijn om de was niet buiten te drogen. Want pollen kunnen in je schone was dringen.
Leg je was niet op de verwarming
Het antwoord is simpel: de kans op schimmelvorming is veel groter als je de vochtige was op de verwarming legt. Het gebruik van de verwarming zorgt namelijk voor meer vocht en dus meer kans op schimmelvorming.
Geventileerde kasten trekken externe lucht aan welke daarna verwarmd wordt. De lucht stroomt door de kast en het natte wasgoed en vervolgens wordt de vochtige lucht via het afvoerkanaal uit de kast geblazen. Dit proces wordt herhaald totdat het wasgoed droog is.
De zon dood niet alleen bacteriën, maar kan er ook voor zorgen dat je witte was weer echt wit wordt. De zon bleekt vlekken in je kleding namelijk weg. Pas wel op met gekleurde was, deze kan hierdoor gaan verkleuren. Om dit tegen te gaan kun je gekleurde was dan ook beter binnenste buiten laten drogen.
Droog uw was liever niet binnenshuis. Als het niet anders kan, doe het dan in een aparte ruimte, met het raam open en de verwarming zo laag mogelijk. Is ook dat niet mogelijk, ventileer de kamer dan zeer goed na het drogen. Droog de was zeker niet in de slaap- of woonkamer.