Als je het woord DROL onthoudt, draai je altijd in goede richting! Onthoud dat DROL voor deze letters staat: Dicht Rechts, Open Links.
Zet eerst al je radiatoren open en de thermostaat lekker hoog voor 10 minuten. Op deze manier wordt er zoveel mogelijk warm water rondgepompt en slaat de cv aan. De lucht kan zich nu verzamelen bij de ontluchtingsventielen.
In de woonkamer regelt de (klok)thermostaat die aan de muur hangt de verwarming. Daarvoor moeten de radiatorkranen in de woonkamer altijd helemaal open staan, anders werkt de cv-ketel niet meer goed. Neem in de huiskamer dus gewone knoppen op de radiatoren en draai die helemaal open.
Draai het ventiel met de klok mee en gebruik hiervoor een stevige tang. Pak de bovenkant van het metalen ventiel vast met de tang en draai het ventiel met de klok mee. Blijf het ventiel draaien tot hij niet meer verder kan. Als hij helemaal naar rechts zit, staat de radiator uit.
Warm water toevoeren zit links, rechts is de koude afvoer.
Aan- en afvoer omgedraaid (verkeerd om)
Helaas blijkt in de praktijk dat dit weleens wordt vergeten, waardoor je de afvoerleiding op de aanvoer van de radiator aansluit en de aanvoerleiding juist op de afvoer (retour) van de radiator aansluit. De radiator wordt op deze manier niet of slechts voor een deel warm.
Ja dat kan, wel kruislings aansluiten met aanvoer boven. Of zoals eerder gezegd met een inwendige stijgbuis. radiator wat groter dan wanneer je hem in de liggende stand had gemonteerd.
Kosten per dag
Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak 'm beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk.
Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 120 m3 gas per jaar (120 euro). Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 125 m3 gas per jaar (125 euro).
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Draai de radiator in sommige ruimtes dicht
Zonde om een kachel in de slaapkamer te laten loeien, terwijl je hier een groot gedeelte van de dag niet bent. Vriest het en heb je radiatoren in ruimtes zoals de garage of het tuinhuis? Draai deze kachels dan wel een beetje open, zodat je bevriezing van leidingen voorkomt.
Hout is nog steeds de goedkoopste manier om te verwarmen, zeker voor wie op het platteland woont en er zelf voor kan zorgen. Net als pellets wordt hout lokaal geproduceerd, wat een zekere prijsstabiliteit garandeert.
Heeft u vloerverwarming? Dan is het niet verstandig om uw huis zo veel af te laten koelen. Het kost dan namelijk juist meer energie om in de ochtend weer op temperatuur te komen. Als u vloerverwarming heeft, kunt u de thermostaat 's nachts dus beter op 18 graden zetten.
Zorg voor goede tochtstrips en gebruik radiatorfolie achter de verwarming, zodat de warmte het huis in gaat. Gordijnen kunnen de warmte van radiatoren tegenhouden, dus leg ze op radiatorhoogte in de vensterbank of kort ze in. Gebruik isolatiemateriaal op de plekken waar dit het meeste effect heeft.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Ongeveer 75% van het totale gasverbruik komt door de verwarming van het huis. De rest wordt verbruikt voor verwarming van het water in huis (20%) en voor koken (5%). Reden genoeg om eens kritisch naar het gasverbruik te kijken, want er valt veel te besparen op gas.
Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water bij negen minuten douchen. Daarvoor betaal je 0,62 euro bij een gasboiler en 0,70 euro bij een elektrische boiler, zo berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van de energieprijzen van mei 2022.
Die 2 graden minder hebben vooral effect op je eigen uitgaven, zo blijkt. Elke graad scheelt 7 procent in kosten. Als 1 miljoen huishoudens hun thermostaat naar beneden zetten en korter douchen, scheelt ons dat 7 procent gas, zei klimaatminister Rob Jetten optimistisch.
Zet de thermostaat niet te laag
Het is echt niet nodig om de verwarming de hele nacht flink hoog aan te houden. Wel is het bij strenge vorst handig de thermostaat niet lager in te stellen dan 17 graden. Dan warmt de woning 's ochtends bij strenge vorst sneller op tot een aangename temperatuur.
Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag. Zoals je ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Houd er rekening mee dat je de radiator plaatst op 3cm tot 5cm afstand van de muur. Aan de onderzijde houd je het beste minimaal 10cm afstand vrij. Wanneer je overweegt in de toekomst een nieuwe vloer te plaatsen, kun je de radiator het beste op een hogere afstand van de vloer plaatsen.
Tussen de vensterbank en radiator moet een ruimte zitten van minimaal 5 cm. Dit is nodig, omdat er op die manier voldoende lucht kan circuleren.