Rechtsom gebruik je voor boren en schroeven, maar wanneer een schroef weer los moet, is linksom wel zo handig. Ook bij het onverhoopt vastlopen van je boor kan de andere kant op draaien een oplossing bieden.
Voor boren en schroeven indraaien zet je de schakelaar op rechtsom, en linksom gebruik je natuurlijk om schroeven los te draaien. Ook wanneer de boor onverhoopt is vastgelopen, helpt het om het knopje om te zetten.
Wanneer u gaat boren dient de schakelaar zo te staan dat de boorkop een rechtsdraaiende beweging maakt om zo het verspanen en afvoeren van de materialen te laten plaats vinden. Wanneer u gaat schroeven en vooral schroeven uitdraaien, zult u de links-schakeling nodig hebben.
Een handboor heeft een dwars geplaatst handvat waarmee de boor rondgedraaid kan worden. Bij een handboor voor hout is de punt schroefvormig, waardoor de boor tijdens het draaien het hout wordt ingetrokken.
Het koppel kun je instellen door te draaien aan de ring met cijfers die je achter de boorkop vindt. Om te zien welk cijfer met welk koppel correspondeert, check je de boormachine handleiding. Daarnaast vind je op de draairing een aanduiding voor de boorstand. Wanneer je wilt gaan boren dan stel je de ring hier op in.
Hou met je klamme zweethandjes de boor altijd recht. Je kunt dit controleren door te checken of de boor zowel horizontaal als verticaal haaks op de muur staat. Begin daarna zachtjes met boren en trek de boor tijdens het draaien af en toe terug. Herhaal dit tot dat je het stukje tape bereikt.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
De boorhamer instellen
Het boorgat moet wat dieper zijn dan de lengte van de plug. Als vuistregel geldt: 10 procent dieper dan de pluglengte. (Houd echter ook rekening met de aanwijzingen van de fabrikant van de plug.
Onze keuze voor beste boorhamer valt op de Metabo – KHE 2860 Quick. Deze machine omvat alles wat je nodig hebt in een boorhamer. Wat deze boor erg degelijk maakt is dat je zowel een SDS-plus als een Snelspan boorkop kunt gebruiken. Ook is de slagkracht van 3,2 Joules zeker niet verkeerd.
In de praktijk betekent koppel zoveel als de kracht om een schroef in het materiaal te draaien of er een gat in te boren. Dat betekent concreet dat je grotere gaten kunt boren, met harder materiaal kunt werken en langere schroeven in kunt draaien. Koppel wordt uitgedrukt in Newtonmeter, afgekort als Nm.
Hoe werkt een slagschroevendraaier? In plaats van een elektromotor wordt in een slagschroevendraaier een slagkop gebruikt om kracht te genereren. Deze levert de benodigde kracht voor het indraaien van schroeven van elke diameter, zonder dat er extra veel stroom van de accu nodig is.
Boormachines zijn vaak van een hamerfunctie voorzien om efficiënter in baksteen of beton te boren. De boor wordt dan krachtig heen-en-weer bewogen in de lengterichting van de boor. Door deze 'hamerslag' wordt het materiaal verpulverd, terwijl de roterende beweging het 'puin' afvoert.
De meest gangbare varianten zijn de houtboor, steenboor en betonboor. De grootte van de boor kun je afstemmen met je schroeven. Wanneer je iets gaat ophangen in een stenen muur, heb je pluggen nodig. Pluggen gebruik je met name voor materialen waarin een schroef niet hecht.
Boren is een verspanende bewerking waarmee je een rond gat in een product maakt. Bij het boren maak je gebruik van een boor en een machine die of de boor of het product laat ronddraaien. Tijdens het boren is de kop van de boor het snijgereedschap wat spanen weghaalt uit het product.
Het juiste toerental voor gevorderden
Professionals – vooral in de industrie – maken gebruik van een formule om het toerental te berekenen: ω = v * 1000 / (π * d). In deze formule is v de snelsnijheid. Dit is de gewenste draaisnelheid van de boor, uitgedrukt in meters/minuut.
Als best Getest én Beste Koop!
Het merk Parkside biedt namelijk het beste van beide werelden. En van een heel goede kwaliteit: de Consumentenbond beoordeelde de boormachine van het Parkside als allerbest! Makita en Bosch, eat your heart out!
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Het grote verschil tussen een klopboor en een boorhamer is de overbrenging van de slagkracht. Bij een boorhamer gebeurt dit door een pneumatische zuiger die luchtdruk opbouwt. Anders dan bij een klopboormachine wordt de slag direct overgebracht op de boor.
Voorkom dat de boor wegglijdt
Het professionele gereedschap hiervoor is een centerpons, het huismiddeltje een spijker en een hamer. Bij keramische tegels voorkom je wegglijden door er een stukje schilderstape of een pleister op te plakken.
Boren in beton met stucwerk
Sommige muren zijn voorzien van een stuclaag. Dit is vrij zacht materiaal en brokkelt snel af wanneer je verkeerd boort. Om dit te voorkomen kun je het beste de muur voorboren met een kleinere boor en een boormachine zonder klopfunctie om zo min mogelijk schade te veroorzaken.
Gewapend beton: Voor boren in gewapend beton heb je een P4S betonboor nodig. Deze boor heeft vier snijvlakken waardoor deze blijft boren, ook als je betonstaal tegenkomt. De p2S boor kan gewapend beton niet aan. Deze boor zal vanwege zijn twee snijvlakken vastslaan in het beton.
Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.