Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Fontina, een andere kaas die uit Italië komt, vertoont overeenkomsten met Taleggio-kaas . Beide hebben een halfzachte textuur en bieden een milde en nootachtige smaak. Taleggio heeft echter een meer uitgesproken pittigheid en een intenser aroma.
Zeg je Italiaanse kaas, dan zeg je meteen mozzarella of Parmezaanse kaas. Toch verdient de Italiaanse Taleggio wat meer roem: de smaak is zacht en zoet en wordt vergeleken met die van witte truffel.
Zachte Italiaanse kaas
De Taleggio kaas heeft strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. De korst en het vloeipapier op de kaas is eetbaar. De kaas heeft een zacht zuivel en de smaak van de Taleggio kaas is heerlijk zacht, licht zoet en een combinatie van amandelen en witte truffels.
Talleggio. Italiaans kaasje gemaakt van gepasteuriseerde volle koemelk. De gewassen korst is bij jonge kazen vrij dun, maar wordt bij langere rijping dikker, met grijze strepen en een klein beetje schimmel. Juist die korst zorgt voor de karakteristieke, sterke geur en de zachte, zoete smaak.
Dat gezegd hebbende, onthoud dat Taleggio geen blauwe kaassoort is . Hoewel de aanwezigheid van schimmel op de korst te verwachten is, zou de binnenkant volledig schimmelvrij moeten zijn.
Taleggio (IPA: [taˈleddʒo]) (Talegg in het Lombardisch) is een halfzachte, gewassen korst , smeergerijpte Italiaanse kaas die is vernoemd naar Val Taleggio. De kaas heeft een dunne korst en een sterk aroma, maar de smaak is relatief mild met een ongebruikelijke fruitige smaak.
Taleggio is een Italiaanse roodschimmelkaas uit, hoe kan het ook anders, Val Taleggio, een bergdal in het noorden van Italië. De kaas wordt al zeker tweeduizend jaar in deze regio gemaakt en heeft een beschermde oorsprongsbenaming, wat betekent dat kaas alleen échte taleggio is als hij op bepaalde locaties gemaakt is.
Taleggio kaas is een halfzachte, gewassen korst kaas die gemaakt wordt van koemelk . Het komt oorspronkelijk uit de regio Val Taleggio in Lombardije, Italië, en wordt daar al eeuwenlang geproduceerd. De kaas wordt gemaakt met behulp van traditionele methoden, met rauwe of gepasteuriseerde koemelk die verhit en gestremd wordt.
Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Intense smaken worden bevorderd door het grondig wassen van de schil tijdens het rijpingsproces, wat resulteert in een sterk aroma en een rijke maar zachte smaak . Zachte tonen van fruit spelen in harmonie met een compositie van milde en boterachtige tonen, eindigend met een pittige nasmaak die op uw gehemelte blijft hangen.
Feta of oude kaas is in ieder geval geen groot succes. Je kunt beter jonge Goudse kaas of cheddar gebruiken. Deze soorten kaas smelten goed! Je kunt het best jonge, zachte, vette kazen gebruiken om te smelten.
Taleggio is een Italiaanse kaassoort, afkomstig uit het stadje Taleggio in de Val Taleggio, vlak bij Bergamo in Lombardije. Het is een kaas met een gewassen korst met een beschermde oorsprongsbenaming (Denominazione di Origine Protetta), die al sinds de 11e eeuw in de regio gemaakt wordt.
Wat is een alternatief voor provolone? Provolone piccante is vergelijkbaar met Parmezaanse kaas. Ook kan cheddar dezelfde smaken hebben en als goed alternatief dienen. Provolone dolce is te vervangen door andere milde kazen, zoals emmentaler of Goudse kaas.
Taleggio is een tafelkaas die perfect is om zo te eten of om toe te voegen aan gerechten zoals de populaire Risotto al Taleggio . Wat betreft de wijn, het past goed bij een rode, fruitige en koele wijn, zoals Franciacorta Rosso DOCG.
Fontina, Brie en Gorgonzola zijn enkele van de beste vervangers voor Taleggio. Elk van deze kazen heeft zijn eigen unieke smaak en textuur, waardoor ze veelzijdige opties zijn voor verschillende gerechten. Dus de volgende keer dat u Taleggio niet kunt vinden, probeer dan een van deze vervangers om te genieten van een vergelijkbare smaak en textuur.
Italiaanse gewassen korstkaas van koemelk, licht zoet & nootachtig van smaak. De kaas wordt gewassen met pekel & gevormd door de traditionele rijping in de kelders waar de Taleggio rijpt. De korst is eetbaar en door die traditionele rijping ontstaat er de karakteristieke sterke geur & ziltige smaak.
Gewassen korstkazen, die zijn gebaad in pekel of alcohol zoals bier of wijn, zijn meestal vlezig en scherp. Deze kazen passen dus goed bij even sterke smaken. Taleggio is een klassiek voorbeeld en combineert prachtig met vleeswaren zoals prosciutto of coppa .
Het heeft een vochtige lichtoranje korst die stevig is; het papieren etiket van de kaas kleeft aan de korst, maar het is gemakkelijk te verwijderen met een bot mes. Taleggio is veerkrachtig en licht plakkerig bij aanraking. Bij het snijden van de kaas is de binnenkant gom, maar het verspreidt zich gemakkelijk. Taleggio is een stinkende kaas .
Taleggio is het lekkerst als u het binnen een week na aankoop eet. U kunt het echter goed verpakt maximaal drie weken in de koelkast bewaren.
Taleggio kan geraspt op salades worden geserveerd . Omdat het goed smelt, kan het worden gebruikt in risotto of op polenta. Ingrediënten: Gepasteuriseerde KOEMELK, Zout, Dierlijk stremsel.
Daarom wordt het over het algemeen afgeraden om Taleggio in te vriezen .
Hou je niet van blauwe kaas, dan zijn pittige cheddar of Gruyère ook mogelijk vanwege de wat sterkere smaak van deze kazen. Ben je op zoek naar een budget variant? Dan kan camembert ook een optie zijn.
Taleggio Arrigoni DOP
Dit is een roodbacteriekaas waardoor de korst zacht en licht rood is, een beetje nattig doordat de kaas tijdens de rijping regelmatig wordt gewassen en met wat blauwgrijze schimmelsporen erop. En die korst kan je gewoon eten. Subliem dus voor de echte kaasliefhebber.