De meeste rode wijnen zijn droog. Dat komt omdat bij het maken van rode wijn de suikers meestal bijna allemaal vergist worden. Als niet alle suikers bij het wijnmaakproces vergist worden blijven er restsuikers over. Zo ontstaat een zoete rode wijn.
Hoewel droge wijnen over het algemeen beter voor je zijn dan zoete wijnen , bieden bepaalde soorten ook significantere voordelen. Een goed voorbeeld zijn rode wijnen met veel tannines versus wijnen met minder tannines. Hogere niveaus van gezonde tannineverbindingen worden gevonden in de donkerdere druiven.
Merlot de meest verbouwde rode wijnsoort
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert. Wanneer gevinifieerd als een gedroogde rode wijn, vertonen Merlot-druiven grote smaakverschillen, afhankelijk van het type en het klimaat waarin ze worden verbouwd.
Doordat deze wijn bijzonder goed gecombineerd kan worden met zoetigheden zoals fruit, chocolade en pudding, wordt zoete rode wijn vaak dessertwijn genoemd.
De echt droge wijnen zijn bijvoorbeeld Zinfandel of Shiraz, die kunnen variëren van een nogal jam-achtige, zoete rode wijn tot iets meer aardse smaak en een iets zoeter afdronk.
Droge rode wijn is rode wijn die weinig of geen suiker bevat . Droge wijnen zijn het tegenovergestelde van zoete wijnen. Er zijn geen wetten in de Verenigde Staten die voorschrijven hoeveel suiker een droge rode wijn mag bevatten, maar in de EU mag een droge wijn tot negen gram suiker per liter bevatten.
Druivensoorten die perfect geschikt zijn voor de productie van soepele rode wijn, zijn bijvoorbeeld Merlot, Pinot Noir (ook Spätburgunder, Blauburgunder of Pinot Nero genoemd) en Barbera. Deze wijnen worden bovendien overal op de wereld geproduceerd, zoals in Italië, Spanje, Oostenrijk en natuurlijk ook in Frankrijk.
Merlot staat bekend om zijn zachte, fruitige smaken en soepele textuur.Pinot Noir is vaak lichter van body, met delicate aroma's van rood fruit en aardse tonen.
Voor beginners wordt Vaak Pinot Noir aanbevolen als rode wijnsoort. Deze wijn heeft over het algemeen een soepele smaak die goed in de smaak valt bij mensen die nog niet veel ervaring hebben met rode wijn. Het is een toegankelijke keuze om mee te beginnen en heeft vaak fruitige en lichte tonen.
Vóór de film begon Merlot echter in de late jaren 90 te dalen, vanwege slechte beslissingen bij het wijnmaken . Californische Merlot-stijlen waren weelderig, zacht, nogal slap en soms te zoet. Een grote oenologische ironie is dat Merlot een aantal van de beste, meest gewilde wijnen ter wereld heeft geïnspireerd.
De merlot wordt vaak als het vriendelijke broertje van de cabernet sauvignon gezien. Houd je meer van soepele wijn met minder tannines?Dan is de merlot jouw match made in heaven.De merlot heeft wat minder zuren wat deze wijn toegankelijker maakt.
Kenmerkende aroma's zijn aarbeien, kersen en soms ook viooltjes en rozen. In de allerbeste Bourgogne's zijn zelfs aardse en animale geuren te herkennen. De wijn is vaak licht, fris en sappig van smaak.In warmere gebieden is de pinot noir wijn meer jam-achtig en zwoeler.
De calorieën in wijn komen voornamelijk uit het alcohol- en suikergehalte. Koolhydraten komen uit het overgebleven suikergehalte na het fermentatieproces. Hoe zoeter en alcoholischer de wijn, hoe meer koolhydraten en calorieën deze waarschijnlijk bevat.
Cabernet Sauvignon (Bordeaux, Frankrijk, Californië)
Mooie voorbeelden van droge rode wijnen zijn de Cabernet Sauvignons van Catena Zapata uit Chili, J Lohr uit Californië en de extravagante wijn van RedHeads uit Australië.
Verhoogt HDL-cholesterol, ook wel het "goede" cholesterol genoemd. Helpt voorkomen dat er bloedstolsels ontstaan. Helpt schade aan de slagaders te voorkomen door hoge niveaus LDL-cholesterol, ook wel het "slechte" cholesterol genoemd. Kan de werking van de laag cellen die de bloedvaten bekleden verbeteren.
Omdat Pinot Noir weelderige bessensmaken en zijdezachte tannines heeft, vragen veel mensen ons: "Is Pinot Noir zoet of droog?" Hoewel er verschillen kunnen zijn in de zoetheidsniveaus van Pinot Noir versus Cabernet Sauvignon versus Merlot, wees gerust, alle drie de wijnen worden over het algemeen als droge wijnen beschouwd .
Italiaanse rode wijn behoort tot de beste in zijn soort. Brunello di Montalcino, Ripasso, Chianti, Barolo, Amarone della Valpolicella en smaakvolle Primitivo uit Puglia – dit zijn slechts enkele voorbeelden van de topwijnen uit het assortiment van ITALIEwijnen.nl.
Pinot Noir is een generalist, niet alleen door zijn lichtheid, maar ook door zijn medium en lichte body. Deze wijn is een zeer geslaagde vertegenwoordiging van de druif, voor een groot deel dankzij de fruitige en open structuur die wordt ondersteund door zachte tannine en ook een relatief lage zuurgraad.
Hoe herken je een zoete rode wijn? Wijnen komen in vele variaties uit verschillende landen en diverse smaakprofielen. Zodra een wijn gecategoriseerd als zoet, halfzoet of droog gaat er regel aan vooraf. het aantal suiker in een wijn dat overblijft na het gisten zal de zoetheid van wijn bepalen.
In tegenstelling tot hun droge tegenhangers, behouden zoete rode wijnen wat natuurlijke druivensuikers, wat een aangename zoetheid creëert die kan variëren van subtiel tot decadent. Ze zijn perfect voor degenen die van een vleugje zoetigheid houden of een heerlijke combinatie willen voor desserts en kazen .
Lambrusco is een levendige en veelzijdige Italiaanse wijn, voornamelijk gemaakt van de blauwe Lambrusco-druif, die afkomstig is uit de wijnstreek Emilia-Romagna in Italië.
Zijn rode wijnen zoet of droog? Rode wijnen kunnen zoet of droog zijn, afhankelijk van de hoeveelheid restsuiker die ze bevatten. Droge rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon en Merlot , hebben weinig tot geen restsuiker, terwijl zoete rode wijnen, zoals bepaalde soorten Port of Zinfandel, een hoger suikergehalte hebben.
Wat is de beste rode wijn van Lidl? Nou, dan noemen wij zonder twijfel de Corte al Mura Chianti Riserva: deze is verfrissend en fruitig karakter - met aroma's van sappige kersen en rood fruit.
Er is niets inherent slecht aan Merlot. Wanneer het massaal geproduceerd wordt, kan het een zeer vergeetbare wijn opleveren , en een paar massaproducenten hebben wat werk verricht om de reputatie van een overigens zeer nobele druif te ruïneren.