Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Halfharde kazen
Denk bijvoorbeeld aan een Goudse kaas en een Emmentaler. Ongeopend is de half harde kaas in de koelkast ongeveer 2 maanden houdbaar. Eenmaal geopend, kan de kaas ongeveer 2 weken in de koelkast worden bewaard, mits hij in vetvrij kaaspapier is gewikkeld. Of zoals hierboven al genoemd, in een kaasdoos.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Vacuüm verpakt voedsel blijft langer vers
Studies tonen aan dat voedsel veel langer vers blijft als je 't vacumeert. In de koelkast en de diepvriezer kan je 't gemiddeld 3 keer zo lang bewaren als normaal, en droge voeding zoals koffie blijft tot wel 5 keer langer vers.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
De klassieke (Goudse) kaas bewaar je best niet te vochtig. Zodra belegen of oude kaas aangesneden is, kan hij nog 2 tot 3 weken (koel) bewaard worden. Reken ongeveer één tot 2 weken als het jonge of jong belegen kaas is.
Met zachte en smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie moet je voorzichtig zijn. Je eet ze best op binnen de twee weken. Dit komt omdat de vochtigheid schadelijke bacteriën (zoals de listeriabacterie) aantrekt. Dit kan zelfs een voedselinfectie veroorzaken.
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op!
BEWAAR DE KAAS (MET PAPIER) IN EEN LUCHTDICHTE VERSHOUDDOOS. In de kaasdoos van LOCK&LOCK kan je je kaas luchtdicht bewaren! Door de perfecte afsluiting zijn de vershoudbakjes van LOCK&LOCK lekvrij en houd je eten dagen langer vers. De bakjes zijn BPA-vrij en geschikt voor de vaatwasser, diepvries en magnetron.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Je kunt het beste vaststellen of brie niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de brie beschimmeld is of uitgedroogd, is deze niet meer geschikt voor consumptie en dient deze weggegooid te worden. Als er schimmel op brie zit, kan je niet dit stukje wegsnijden en de rest opeten.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Gevaren van beschimmelde kaas eten
coli, Listeria, Salmonella, en Brucella. Deze kunnen allemaal voedselvergiftiging veroorzaken (5, 6). De symptomen daarvan zijn onder meer braken, maagpijn en diarree. In ernstige gevallen kan het tot de dood leiden.
Bij temperaturen boven de 20°C gaat de kaas 'zweten'. Hoe vetter de kaas is, hoe meer hij gaat zweten. Kaas die je buiten de koelkast bewaart is ook vatbaarder voor schimmels. Vacuümverpakte kaas blijft 1 tot 2 maanden goed.
Kun je over datum mozzarella eten? Meestal als je een beetje proeft, proef je in de nasmaak hoe vers hij is. Hoe zuurder hoe ouder. Dus proef je niets zuur, is hij gewoon lekker, kun je hem nog eten.
De oorzaak van de geurtjes in de koelkast ligt in aanwezigheid van bacteriën. Door bacteriegroei in de koelkast - veroorzaakt door bijvoorbeeld bedorven voedsel, het lekken / knoeien met inhoud van verpakkingen, kruimels e.d. - ontstaat deze vieze geur en is het tijd voor grondige reiniging.
Een product HEKS'NKAAS® is ongeopend in de koelkast beneden 7 graden tenminste houdbaar tot de datum die op de verpakking is geprint. Eenmaal geopend dien je het product binnen enkele dagen te gebruiken.
Dat wil zeggen dat dergelijke aangesneden kaaswielen buiten de koeling bewaard kunnen worden en dit gedurende maximum 7 dagen bij een temperatuur van maximum 21°C. In de winkel moeten deze kaaswielen wel zodanig uitgestald zijn dat de consumenten ze niet kunnen aanraken.
In de koelkast kun je brie 4 dagen bewaren nadat het product geopend is. In de vriezer kun je brie zelfs tot drie maanden bewaren (lees verderop op deze pagina hoe dat moet). De vriezer moet dan een temperatuur hebben van minus 18 graden Celcius.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft.
Zodra je de verpakking hebt opengemaakt blijft plattekaas ongeveer een week goed in de koelkast. Plattekaas die zuur ruikt en klontert, is niet meer goed.
De beste methode is om de kaas gedurende twee dagen langzaam in de koelkast te laten ontdooien. Dit geeft de kaas de kans om een deel van het vocht in de verpakking op te nemen, waardoor de kaas een betere textuur krijgt en de oorspronkelijke smaak behouden blijft.