Welke kaas op spaghetti bolognese? Het gaat dan in de meeste gevallen om gewone Goudse kaas. Maar er zijn ook andere soorten. Geraspte Parmezaanse, Grana Padano, Emmentaler, etc.
Het is vooral belangrijk dat de kaas geraspt is. Je kan hiervoor Emmentaler, Gruyère of parmezaan gebruiken. Voeg de kaas niet in 1 keer toe en blijf roeren. Zorg ervoor dat de saus heet genoeg is wanneer je de kaas toevoegt, zo voorkom je dat je 1 grote klomp aan de garde krijgt.
Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Hou je niet van blauwe kaas? Dan kun je de gorgonzola ook vervangen door pittige cheddar of Gruyère.
Elke kaas heeft een verschillend smeltpunt. Voor zachte kazen zoals mozzarella ligt dat al rond de 55°C, hardere kazen zoals pecorino smelten meestal pas rond de 80°C.
Leg in een ingevette ovenschaal een laagje lasagnebladeren. Doe hier een laagje gehaktsaus overheen, wat plakjes salami en stukjes gegrilde paprika. Maak op deze manier drie lagen en dek de laatste laag af met de rest van de saus, mozzarella en nog wat gegrilde paprika. Bestrooi met parmezaanse kaas.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
De beste kazen om aan pasta toe te voegen zijn Parmezaan, Pecorino, Grana Padano, en Aged Asiano. Ricotta doet wonderen voor vullingen en verse mozzarella bakt goed.
Welke kaas is het beste voor lasagne? Het is vooral belangrijk dat de kaas geraspt is. Je kan hiervoor Emmentaler, Gruyère of parmezaan gebruiken.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen.
Kaas ongeveer 40 gr. p.p. Je hebt het over een ouderencomite dus het kan zijn dat er minder gegeten wordt dit kan je zelf beter inschatten. Met deze hoeveelheden heb je 1 bord p.p. maar aangezien er altijd mensen zijn die minder opscheppen is er ook voor hun die een 2e x wat willen.
"Het is een compromiskaas, die goed past bij de Nederlandse keuken. Het heeft een smaak richting de Italiaanse kazen en het smelt goed op een pasta of pizza.
Een aantal kazen – zoals verse geitenkaas, paneer, queso blanco, en ricotta – zullen nooit smelten. In tegenstelling tot de meeste kazen, die gestremd worden met stremsel, worden deze gestremd met zuur.
Breng een pan water met 1 el olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnebladen 3-4 min. om ze een beetje zacht te maken.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten. Enkele suggesties: camembert uit de oven, quiche met brie of kaastoast met Chaumes.
Dat zit zo: in jonge kaas is de caseïne (een eiwit in kaas) nog groot en rekbaar, terwijl in een oude kaas veel van de caseïne is afgebroken. Als een kaas warm wordt dan grijpen deze eiwitten in elkaar en zorgen ze ervoor dat een kaas sliertig en romig wordt.
Niet voor niets staat cheddar op nummer 1 wat betreft nacho kaas. Deze kaas smelt als de beste. Een jonge, ongerijpte cheddar, heeft de juiste smeltbaarheid omdat deze kaas een hoog vochtgehalte heeft. Cheddar, samen met de ingrediënten in je nachoschotel, brengt het gerecht bij elkaar.
Danablu (of Danish Blue) is een Deense blauwschimmelkaas. Deze werd begin 20e eeuw uitgevonden door Marius Boel. De bereidingswijze lijkt sterk op die van Roquefort, met dat verschil dat voor Danish Blue koemelk wordt gebruikt en voor Roquefort schapenmelk.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Lekker met zoete smaken
Het is een klassieker op de kaasplank en een smaakmaker in quiches, soufflés en sauzen. Vroeger kwam de groenblauwe schimmel van broden, maar tegenwoordig wordt deze schimmel ook in een laboratorium gemaakt. De zilte, scherpe smaak gaat vooral lekker samen met zoete vruchtensmaken, zoals: Appel.