Zoals de naam al doet vermoeden, komt citroenzuur uit de vrucht citroen. Behalve in citroenen vinden we dit organische zuur ook in andere citrusvruchten. Denk aan limoen, kiwi, passievrucht en ananas. Verwar citroenzuur niet met citroensap, waarin het zuur in geringe mate voorkomt.
Citroenzuur - Citroenzuur is een zwak organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Onze uitvoering is de Monohydraat. Daarnaast wordt het gebruikt om een zure smaak aan voedsel te geven.
Voorbeelden van voedingsmiddelen waar citroenzuur van nature in zit zijn citrusvruchten, exotische vruchten, bessen, enkele groenten als tomaten en sla, wijn, kaas en verschillende soorten brood. Maar citroenzuur wordt ook erg vaak toegevoegd aan producten.
Citroensap bevat veel vitamine C en kalium, welke je weerstand een handje helpen. Vitamine C versterkt natuurlijk je immuunsysteem en de kalium bevordert de werking van je hersenen en zenuwsysteem en helpt je bloeddruk op peil te houden. Het drinken van het verse sap kan helpen om gewicht te verliezen.
Bij Natural Spices kun je citroenzuur in poeder online kopen. Het zuur is makkelijk oplosbaar in water. Je kunt het hulpmiddel in verschillende verpakkingsgrootten kopen. Zo kun je kiezen voor 1 kilo, 5 kilo of zelfs 25 kilo.
In citroenen en limoenen vormt Citroenzuur zo'n 8% van het geheel. Maar deze zuur zit ook in andere voedingsmiddelen zoals bessen en enkele groeten als sla en tomaat. Citroenzuur zit niet alleen in eten, maar is ook te vinden in elke lichaamscel en is essentieel voor de stofwisseling van mensen en dieren.
Kan citroenzuur bederven? Je kunt het Citroenzuur het best op kamertemperatuur bewaren in een goed afgesloten verpakking. Bij voorkeur op een donkere plek zoals in een kast. Gemiddeld is Citroenzuur 36 maanden houdbaar.
4 Of 5 citroenen per dag is écht te veel, het bestekun je een halve tot een hele citroen per dag gebruiken. Deze hoeveelheid is precies genoeg om je lichaam mee te reinigen, en hoe schoner je lichaam is, des te beter je stofwisseling is.
Citroensap brengt namelijk de spijsvertering langzaam op gang en warm water stimuleert de organen extra. Ook helpt citroensap om de afvalstoffen in de darmen beter af te kunnen voeren. Citroensap bevordert de verbranding van voedingsstoffen gedurende de dag.
Spijsvertering: een glas warm water met citroen, laten we zeggen een halve citroen per halve liter water, bevordert de spijsvertering. Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert.
De hoge zuurgraad in het drankje kan bij overconsumptie van het citroenwater het glazuur van de tanden aantasten. De tanderosie heeft tot gevolg dat je gevoelig wordt voor het eten van hele hete of koude producten.
Littekens verminderen
Er is gebleken dat citroenzuur de zichtbaarheid van littekens op het gezicht vermindert en de huid sneller geneest. Om deze nare plekjes in te perken óf te voorkomen, doe je dit: knijp citroensap op een wattenschijfje en wrijf het over de plekjes. Spoel na met koud water.
Citric acid komt ook voor in gezichtsoliën en huidcrèmes tegen pigmentvlekken omdat het een verhelderende werking heeft. Het is een veilige component in natuurlijke en biologische verzorging, maar kan bij mensen met een intolerantie voor citroenzuur allergische reacties veroorzaken.
ontkalk kranen en douchedeuren: maak een oplossing van 1 liter warm water en 2 eetlepels citroenzuur. Stop het in een spuitflesje en spuit het mengsel op wat je gaat ontkalken. Laat het 5 minuten zitten en veeg het daarna schoon.
Het verschil tussen vitamine C en citroenzuur
Wat samenstelling betreft lijken de twee ook op elkaar. Het verschil is echter dat citroenzuur synthetisch wordt geproduceerd en vitamine C niet. Citroenzuur wordt toegepast om de smaak van bepaalde producten te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan snoepjes met een fruitsmaak.
Voor het maken van jam heb je naast de vruchten suiker nodig. De meeste mensen gebruiken geleisuiker, wat een mengsel is van suiker, pectine en citroenzuur. Veel goedkoper is het om zelf pectine en citroenzuur toe te voegen. Reken op 2 – 4 gram pectine en 5 – 15 gram citroenzuur (per kilo suiker).
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
Citroen water heeft ook gezonde reiniging en detoxificatie voordelen buiten je spijsverteringskanaal, zowel de citroen als het water op kamertemperatuur fungeren als diuretica en spoelt afvalproducten en toxines uit de lever, nieren en urinewegen.
Het verbetert de spijsvertering
Citroensap kan helpen bij het verlichten van verstopping, maagzuurproblemen en een opgeblazen gevoel. Het helpt bij het op gang brengen van je darmen 's ochtends, het hydrateert je darmen, stimuleert galproductie en het zorgt voor toevoeging van water aan je ontlasting.
Citroensap werkt in principe een klein beetje bloedverdunnend, maar dan zou je het moeten drinken. Het grote probleem is echter dat bij toevoeging van (veel) citroenzuur aan het bloed de pH van het bloed daalt, omdat citroenzuur reageert met natriumbicarbonaat onder vorming van koolzuur en natriumcitraat.
Net als met andere fruitsapjes blijft er in het sap nauwelijks tot niets over van de vitaminen en mineralen en vezels. Wat betreft citroenen blijft er vooral erg veel citroenzuur over wat zeer schadelijk is voor je gebit en maagklachten kunnen geven .
Bacteriën bestrijden: door het drinken van warm water op een lege maag kunnen bacteriën zich niet zo snel in je lichaam nestelen. Het is dus een natuurlijke remedie tegen een opkomend griepje. Het maakt daarnaast slijm los en helpt het te verwijderen uit de luchtwegen. Ook verzacht warm water de keelpijn.
Bewaartip voor dit product. Een halve citroen bewaar je in de koelkast, met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met huishoudfolie. Invriezen kan ook. Snijd de citroen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje.
Vers geperst sap is tot drie tot zeven dagen afgesloten houdbaar in de koelkast. Een flesje kant en klaar citroensap is geopend nog tot maximaal 6 maanden houdbaar in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het sap ruikt en smaakt anders, of is beschimmeld. Dan is het troebel en draderig. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.