De test is ten einde als: Je twee keer achter elkaar verder dan 3 meter van de 20 meterlijn blijft verwijderd. Of als je stopt met de test.
Trap 1: 1e minuut, je loopsnelheid is 8 km/u. Trap 2: 2e minuut, je loopsnelheid is 8,5 km/u Trap 3: 3e minuut je loopsnelheid is 9 km per uur enzovoorts Door veel duurtraining gaat je niveau omhoog. Je kunt bij eenzelfde hartfrequentie sneller lopen. De totale test duurt maximaal 15 minuten.
Het looptempo van de piepjestest wordt iedere minuut (een trap) verhoogt met 0.5 km/h. Het juiste tempo is als je met voet gelijktijdig met het piepje op de 20 meter lijn uitkomt.
Er zijn verschillende varianten in omloop, maar veel shuttle run testen beginnen met 8 of 8,5 kilometer per uur. Vervolgens komt er elke minuut een trap van een halve kilometer per uur bij. Hoewel het gemakkelijk begint, moet je dus al gauw harder je best doen. Je mag de lijn twee keer missen voordat je moet stoppen.
Tijdens de afname wordt gebruik gemaakt van de shuttle run test cd of een MP3-bestand. De deelnemer loopt tussen 2 lijnen heen en weer die op 20 meter afstand van elkaar liggen. De loopsnelheid wordt bepaald door het interval tussen twee geluidssignalen.
Neem geen onnodige risico's Bij deze piepjestest moet je tussen twee evenwijdige lijnen, die 20 meter uit elkaar liggen, heen en weer rennen. Je start rustig: (8 km/u). Je snelheid voer je geleidelijk op. De test stopt zodra je het tempo niet meer aan kan.
De Coopertest is eigenlijk heel erg eenvoudig: de afstand die een persoon kan lopen in exact 12 minuten, geeft weer hoe het met de conditie van die betrefende persoon is gesteld.
In 12 minuten tijd probeer je een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Deze test wordt ook wel de 12 minuten loop genoemd. Aan de hand van onderzoek is gebleken dat na 12 minuten je hartslag niet meer heel erg zal stijgen en dus is dat voldoende om de lichamelijke conditie van iemand vast te stellen.
De Shuttle Run Test of Piepjestest, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is een test om te bepalen hoe snel je beweegt, hoe behendig je bent en hoe goed je coördinatie is. Het geeft een goed beeld van hoe fit je bent.
Een Shuttle Run Test, ook wel piepjestest genoemd, is een test waarbij je tussen twee lijnen heen en weer loopt. Het is bedacht in 1982 door Leger en Lambert. De test wordt uitgeoefend op basis van piepgeluiden die opgenomen zijn op een geluidsmedium, die aangeven wanneer gekeerd moet worden.
1 km x 1.000 = 1.000 m. 2,5 km x 1.000 = 2.500 m. 5 km x 1.000 = 5.000 m. 10 km x 1.000 = 10.000 m.
De 10 km op de weg geldt als tegenhanger van de 10.000 m op de baan en behoort tot de groep lange afstanden. Op de meeste wegwedstrijden bevindt zich rond het 5 kilometerpunt een drankpost en een tijdwaarneming.
Tijden en snelheid voor de 10 km
Normaal is 10 kilometer per uur, dus 1 uur over 10 kilometer. Snel is 12 kilometer per uur, dus 50 minuten over 10 kilometer. Supersnel is 15 kilometer per uur, dus 40 minuten over 10 kilometer. Super super snel is 20 kilometer per uur, dus 30 minuten over 10 kilometer.
VO2Max is de maximale hoeveelheid zuurstof die iemand tijdens het sporten kan gebruiken. Een individuele VO2max-meting meet hoeveel milliliter zuurstof er per kilogram van het lichaamsgewicht wordt verbruikt.
Voor fitheidsniveau 1,2 en 3 moet je 2200 meter hardlopen in 12 minuten. Dit betekent dat je onder de 5.27 minuten per kilometer moet kunnen lopen. Dit is 11 kilometer per uur.
Een gemiddelde hardloper loopt 11 kilometer per uur. Maar als je begint met hardlopen dan is het normaal dat jouw tempo rond de 10 kilometer per uur ligt. Als doorgewinterde hardloper zal je al snel de 14 a 15 km per uur aantikken.
De Shuttle Run test, ook wel piepjestest genoemd, wordt veel ingezet in het bewegingsonderwijs. Tijdens deze test rennen leerlingen zo vaak als ze kunnen heen en weer tussen twee lijnen die 20 meter uit elkaar liggen.
Conditietesten.nl: Inspanningstest, UKK wandeltest, Staptest van Harvard, Coopertest, VO2max, Shuttlerun test, Åstrand test.
Hoe hoog is de gemiddelde trap? In een woning varieert de hoogte van een trap gemiddeld tussen de 260 cm en de 320 cm. In nieuwbouwwoningen wordt een traphoogte van ca. 3 meter toegepast.
Dus 1 decameter is 10 meter en 1 kilometer is 1000 meter.
De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot. Denk aan je gewrichten soepel houden, een frisse neus halen, je bloeddruk en cholesterol verlagen, een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten, en natuurlijk calorieën verbranden.
Veel leerlingen komen wel een keer in aanraking met de shuttle run test, in de volksmond ook wel de piepjestest genoemd. Scholen zetten deze test in om het uithoudingsvermogen van de leerlingen te bepalen.