Sommige mensen blijken na een half jaar toch weer chlamydia te hebben. Meestal komt dat doordat ze opnieuw door iemand zijn besmet. Bijvoorbeeld door een nieuwe sekspartner. Of door een vaste sekspartner die zich niet heeft laten testen op chlamydia.
Ja, dat kan.Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Ik heb me opnieuw getest na behandeling en ik heb weer chlamydia! Helaas gebeurt dat ook nog weleens. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk: Te vroeg getest; als je te vroeg na een behandeling getest bent kan het zijn dat in de test de eerder opgelopen chlamydia nog zichtbaar is.
Chlamydia-infecties verlopen vaak symptoomloos en zijn voor de huisarts lastig op te sporen. Bovendien keren ze vaak terug na een behandeling. Bij vrouwen met een genitale chlamydia-infectie wordt vaak ook rectale chlamydia gevonden zonder dat de anamnese daartoe aanleiding geeft.
Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg. In de keel worden chlamydia-infecties veel sneller geklaard.
Het kan dus nodig zijn om de chlamydia anders te behandelen om deze volledig weg te krijgen. Wanneer de chlamydia onvoldoende behandelt blijft en deze blijft toch in leven in de anus dan zou je jezelf en/of jouw partner opnieuw kunnen besmetten.
Een bacteriële infectie kan veel schade op het slijmvlies van de geïnfecteerde lichaamsdelen veroorzaken. Herstel van het slijmvlies kan soms enkele weken aanhouden. Wel moet je na minstens 2 weken een verbetering ervaren, klachten nemen af.
Ook mannen lopen risico op infecties door onbehandelde chlamydia: bijvoorbeeld ontstekingen in de zaadleiders, prostaat en/of bijbal. Als je dit niet op tijd behandelt, dan loop je kans op levenslange pijn aan of bij je geslachtsdeel.
Als je echter lang met een chlamydia besmetting door blijft lopen, bestaat het risico dat de infectie 'opstijgt' naar de vrouwelijke voortplantingsorganen. Je kunt dan verklevingen bij de eileiders krijgen, waardoor zwanger worden moeilijk gaat of helemaal niet lukt.
Misschien denk je: waarom krijg ik niet meteen een behandeling zonder test? Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken.
Momenteel is er weinig (inter)nationale literatuur die een duidelijke windowfase voor chlamydia en gonorroe beschrijft. De multidisciplinaire richtlijn Seksueel overdraagbare aandoeningen voor de 2de lijn geeft voor chlamydia en gonorroe een incubatieperiode aan van respectievelijk 14 en 8 dagen.
Tot nu toe is er geen noemenswaardige resistentie tegen de gebruikte eerste keus geneesmiddelen gebleken. Het is wel bekend dat bij anorectale chlamydia infecties behandeling met eenmalig 1000mg azitromycine een aanzienlijke kans op behandel falen gezien wordt.
Zowel mannen als vrouwen kunnen chlamydia in hun mond of keel krijgen. Je kunt dit namelijk oplopen door orale seks (pijpen of beffen). Door de bacteriën die hierdoor meekomen, is er een kans dat deze een infectie veroorzaken. Dit resulteert in een soa.
Antwoord. Een infectie met Chlamydia trachomatis (Ct) wordt gemakkelijk overgedragen naar seksuele partners. Uit onderzoek blijkt dat bij partners van personen met een Ct-infectie die een of meerdere keren seks met elkaar hebben gehad, in 50 tot 70 procent van de gevallen, ook een Ct-infectie wordt gevonden.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner. Chlamydia nestelt zich in slijmvlies en beschadigt dit. Door zeven dagen te wachten, laat je het slijmvlies volledig herstellen.
Chlamydia is een ontsteking door een bacterie. Dit medicijn doodt bacteriën (antibioticum). Het werkt binnen een paar dagen. De ontsteking verdwijnt in 95% van de gevallen.
Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale soa vaak in je lichaam aanwezig. Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen. Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Als je chlamydia onbehandeld laat, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zo krijgen per jaar zo'n duizend vrouwen vruchtbaarheidsproblemen vanwege een onbehandelde chlamydia infectie.
Mag je masturberen tijdens of na je chlamydia behandeling? Masturbatie wordt afgeraden tot ongeveer 1 week na behandeling. Masturbatie belast het slijmvlies en het slijmvlies kan hierdoor minder goed genezen.
Verschijnselen bij de man
pijn of branderig gevoel bij het plassen; afscheiding uit de plasbuis, vooral 's morgens; pijn in de balzak; irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.
Kan je kort na behandeling van chlamydia weer seks hebben? Wij adviseren geen seks te hebben tot 7 dagen na inname van de medicatie, ondanks dat je al enkele dagen niet meer besmettelijk bent. Je lichaam, en dan met name het geïnfecteerde slijmvlies heeft dan 7 dagen tijd om te herstellen van de infectie.
Het is daarom belangrijk dat de partner(s) zich laat onderzoeken en eventueel behandelen. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je dat jij en je partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch vrijt, gebruik dan een condoom.