En welke branches maken ons het gelukkigst? Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het TNO is gebleken dat over het algemeen werknemers in de financiële dienstverlening, in de landbouw en in een bestuurlijke functie het meest tevreden zijn met hun werk.
Dat doe je bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum.
Uit het onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat universitair afgestudeerden met Werktuigbouwkunde het snelst een baan vinden. Daarnaast bieden Accountancy & Control en Fiscaal Recht de meeste baanzekerheid. Dat blijkt ook uit welke opleidingen populair bij werkgevers zijn.
Er zijn veel factoren die kunnen maken dat je ongelukkig wordt van je werk, zoals zenuwslopende reorganisaties, psychopathische bazen en onrealistische doelstellingen. En dan kun je ook een persoonlijkheidsstructuur hebben die je af en toe in de weg zit (de meeste mensen hebben zo'n persoonlijkheidsstructuur).
Geef aan waar je mee zit en zoek samen naar een oplossing. Vaak kan ook de bedrijfsarts meedenken. Het belangrijkste is dat jij er weer bovenop komt. Dat kan door minder te werken of door een tijd volledig rust te nemen.
Fouten, maar toch succesvol
Leer van de ervaring, accepteer dat je een fout hebt gemaakt en begin opnieuw. Zeg tegen jezelf: 'Prima, op deze manier lukte het niet. Ik ga nu een andere manier proberen'. Het is daarnaast altijd goed om met mensen te praten en te vragen hoe zij dingen op zouden lossen.
Leuke beroepen die goed verdienen zijn medisch specialist, advocaat, onderzoeken Klinische Chemie, commercieel directeur, accountant, programmeur, liftreparateur, wetenschapper, piloot en belegger. Lees meer over welke beroepen goed verdienen…
Hoewel de cijfers uit dit onderzoek voor Amerikanen wel bevestigd worden in een andere studie. Daaruit blijkt ook dat 'het perfecte salaris' ergens tussen de $ 60.000 en $ 75.000 ligt. Dat is tussen ongeveer € 56.000 en € 71.000. Met dit salaris ben je het gelukkigst, heb je minder geldzorgen en daardoor minder stress.
Voor de zesde keer op rij is Finland volgens het World Happiness Report 2023 het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. Op twee staat de bevolking van Denemarken, op drie die van IJsland.
'Bij een depressie kan je last hebben van concentratie- en geheugenproblemen waardoor je minder goed kan werken. Een hoge werkdruk wordt daardoor alleen maar hoger. Ook kun je tijdens werk last hebben van negatieve gedachtes, een vertekend schuldgevoel en verslechterd contact met collega's.
Als je nieuwe baan niet bevalt, analyseer eerst waarom en wat je anders zou willen. Het gesprek aangaan met je werkgever kan oplossingen bieden, zoals taken aanpassen of overplaatsing. Overweeg of je verbeteringen ziet na verloop van tijd voordat je besluit te vertrekken.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid.Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
Over het algemeen zijn Nederlanders best tevreden met hun werk. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek geldt dit voor iets meer dan de helft van alle werkende Nederlanders. Bijna één op de vijf werkenden zijn zelfs zeer tevreden met hun baan.
Een kwart van de Nederlanders is niet tevreden met zijn werk. Dit blijkt uit recent onderzoek van NCOI, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onder 1.100 werkenden tussen de 18 en 59 jaar.
Personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en de instroom van vluchtelingen bepalen mede welke beroepen het meeste kansrijk voor werkzoekenden zijn dit jaar. Enkele opvallende populaire beroepen zijn verzuimadviseur, docenten N2T, cloud engineers en inkoopadviseurs.
Omdat de krapte op de arbeidsmarkt nog een tijd zal aanhouden, zal het aantal kansrijke beroepen eerder toenemen dan afnemen. In de sectoren zorg, onderwijs, techniek, industrie, ICT en transport en logistiek zijn veel beroepen al jaren kansrijk.