Voor het isoleren van gipsplaten zijn er twee opties: steenwol of glaswol. De serie Rockwool steenwol producten bestaat uit verschillende platen en spijkerflensdekens die afhankelijk van de situatie gebruikt kunnen worden. Hetzelfde geldt ook voor de
Voor scheidingswand isolatie zijn glaswol, steenwol en houtvezel zeer geschikt. Deze isolatieproducten staan bekend om hun goede akoestische en thermische eigenschappen. Bovendien zijn ze gemakkelijk in gebruik.
Kies indien mogelijk isolatie die ongeveer 0,5 cm dunner is dan de dikte van uw profiel. Isolatie mag ook even dik als het profiel zijn. Bij een tussenmuur kunt u de isolatie direct tegen de muur aan plaatsen. U hoeft hier niet met folies te werken.
Daarom worden isolatieplaten (PIR, PUR, XPS of EPS) verkozen boven glas- of rotswol. Zijn er veel leidingen aanwezig op het plafond? Dan is PUR spuitisolatie de beste keuze, zodat alle kieren naadloos opgevuld worden.
Het is gelukkig mogelijk om achteraf de spouw op te vullen met isolatiemateriaal. Via boorgaten in de voegen wordt langs de buitenzijde van de spouwmuur een isolerend materiaal in de spouw aangebracht. Je hebt de keuze uit meerdere mogelijke materialen met verschillende isolatiewaarden.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Gebruik je cellulose vlokken, dan heb je voor dezelfde rd-waarde ongeveer 16 tot 21 centimeter dikte nodig. Voor het isoleren van het plafond zijn vooral pur en pir erg populair, omdat je hiervan een minder dikke laag hoeft aan te brengen. Voor een rd-waarde van4,5 m² K/W ongeveer 12 tot 14 centimeter nodig.
Zorg ervoor dat de stroken isolatie 1 á 2 cm breder zijn dan de houten balkenconstructie. Op deze manier klemt u het isolatiemateriaal er makkelijk tussen en kunt u uw plafond afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Deze platen kunnen makkelijk op de houten balken vastgeschroefd worden.
Je kunt het plafond isoleren door een verlaagd plafond te plaatsen en deze te vullen met isolatiemateriaal. Je kunt daarbij kiezen uit PUR, PIR, glaswol of rotswol. Bij plafonds in de woonkamer, de keuken en de slaapkamer is het belangrijk dat het plafond strak wordt afgewerkt, bijvoorbeeld met gipsplaten.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Langs binnen isoleren met gyproc: welk isolatiemateriaal? Je kan werken met isolatieplaten zoals XPS, EPS, PIR of PUR, maar ook met minerale wol in de vorm van isolatiedekens. Je kan ook werken met gipsplaten met isolatie.
Glaswol met een bedekkend laagje met dampdichtheid kun je gebruiken voor de isolatie van zolders door de dampremmer aan de warme kant aan te brengen. Met nietjes of spijkertjes kun je glaswol vastzetten. Let wel op dat het materiaal niet nat wordt.
Isolatiematerialen voor een voorzetwand
Wat betreft de dikte; met steenwol, glaswol of minerale wol moet u een laag van minimaal 50 mm isolatiemateriaal aanbrengen om te voldoen aan de bouwbesluit-eis (Rc-waarde 1,3) voor gevels. Bij PIR kan dit dunner, een plaat van 30 mm is hier al voldoende.
Door het plaatsen van gipsplaten die zorgen voor geluidsisolatie los je dit probleem eenvoudig op. Met geluidsisolerende gipsplaten verminder je de geluidsoverlast tussen de verschillende ruimtes van een gebouw.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Plafond isoleren vermindert energieverbruik
Het huis koelt veel minder snel af, wordt sneller warm en je hebt minder geluidsoverlast. Plafondisolatie houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer blijft het juist lekker koel in huis. De warmte verdwijnt niet meer via het plafond naar buiten.
Bij de dak- en wandisolatie van bewaarplaatsen en koelcellen geldt: hoe dikker hoe beter. Toch? Uit berekeningen van DLV Advies blijkt dat de hogere investering in dikkere dak- en wandisolatie niet altijd zinvol is. Maar het omgekeerde, te dun isoleren, ook niet.
Stel dat je bijvoorbeeld een hellend dak wil gaan isoleren met minerale wol met een lambdawaarde van 0,04 W/mK en je wil een Rd-waarde van 4,5 m²K/W bereiken. Dan vermenigvuldig je de Rd-waarde met de Lambdawaarde. Je krijgt dan: 4,5 x 0,04 = 0,18. Het resultaat is de dikte van de isolatielaag in meter.
De dikte van glaswol zal een grote impact hebben op de uiteindelijke akoestische en thermische isolatiewaarde. De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol. Is de oppervlakte van uw dak 100 m2? Dan kunt u rekenen op ongeveer 1000 tot 2500 euro aan isolatiemateriaal.
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.