Bij een temperatuur van 700 °C is glaswol isolatie brandbaar. Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen. Glaswol en steenwol zijn dus beiden een goede keuze als het gaat om het brandveilig isoleren van jouw woning.
PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is.Het wordt ingedeeld in brandklasse B.Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
Een calcium silicaat plaat is zeer geschikt hittebestendig materiaal om te gebruiken als isolatiemateriaal. De toepassing waarvoor de calcium silicaat plaat het meest gebruikt wordt is als isolatielaag in een oven. Een calcium silicaat plaat is meestal bestand tegen temperaturen tot zo'n 1000° C.
Net als steenwol is ook glaswol erg brandveilig. Het valt ook in de brandklasse A1,s0,d0. Vlammen kunnen zich minder snel verspreiden wanneer glaswol in de constructie aanwezig is. Daarom is glaswol ook brandwerend.
Het materiaal steenwol is niet ontvlambaar (Kleine Vlam Test)
Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen. Glaswol en steenwol zijn dus beiden een goede keuze als het gaat om het brandveilig isoleren van jouw woning.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Een verschil tussen glaswol en steenwol is bijvoorbeeld dat steenwol iets beter tegen vocht kan dan glaswol. Glaswol verliest namelijk een deel van zijn isolatiewaarde als het vochtig is geweest. Glaswol wordt daarom ook voornamelijk binnenshuis gebruikt voor muren, schuine daken of onder houten vloeren.
ROCKWOOL rotswol is buitengewoon brandveilig. Gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt, verdraagt het extreem hoge temperaturen – tot ver boven de 1.000 °C – en het brandt niet. ROCKWOOL rotswol beperkt branduitbreiding, veroorzaakt nauwelijks of geen rook en veroorzaakt geen toxische gassen.
Als het gaat over geluidsisolatie geniet steenwol zeker de voorkeur boven glaswol, omdat Rockwool steenwol meer massa heeft dan glaswol (hoger soortelijk gewicht). Vooral voor het tegenhouden van de lagere tonen is dit natuurlijk belangrijk.
Calciumsilicaat platen kopen – voor isolatie industriële ovens of hobby-ovens zijn calciumsilicaat platen de perfecte optie als hittebestendige isolatie. Ook geschikt voor pizzaovens, houtkachels of achter vuurvaste stenen in een haard.
Glaswol is hittebestendig en zal nooit vlam vatten en is hiermee één van de meest brandveilige isolatiematerialen dat er te verkrijgen is.
PIR vs EPS
De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima.
Er zijn brandwerende gipsplaten, brandvertragend MDF, brandvertragend spaanplaat en houtvezelcementplaten.Ook Fermacell Aestuver en Firepanel A1 zijn brandwerende platen.
Knauf Naturoll glaswol is niet brandbaar. Het valt daarom in de brandklasse A1, wat betekent dat het materiaal praktisch onbrandbaar is en niet bijdraagt aan een brand. Dit is dan ook waarom glaswol, en daarmee ook Knauf Naturoll, bekend staat als brandveilig isolatiemateriaal.
PIR isolatie is niet brandbaar in de zin dat het direct in vlammen opgaat, PIR is brandvertragend en brandwerend. De chemische structuur van PIR zorgt voor de brandvertragende eigenschappen en er is sprake van een indeling in brandklasse B. Deze indeling zorgt ervoor dat het label brandwerend erop van toepassing is.
Steenwol is bestand tegen vuur en verdraagt temperaturen tot boven de 1000⁰C. Onder brandbelasting blijft de steenwolstructuur intact. Ook blijft de steenwol isoleren en de draagconstructie beschermen.
Als bij woningen de isolatie aan de buitenkant van EPS ('piepschuim') en stuc vlam vat, zal de ramp niet te overzien zijn. Ook in zogenaamd 'vlamdovende' uitvoering is het materiaal zeer brandbaar.
Heeft u bijvoorbeeld een schuin dak die u van binnen wilt isoleren, dan isoleert een PIR plaat van 10 centimeter uiteraard beter dan een steenwolplaat van dezelfde dikte. Wilt u een even hoge isolatiewaarde halen, dan zult u met dikkere steenwolplaten aan de slag moeten.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Schapenwol heeft de unieke eigenschap dat het zelfs isoleert bij een hoge luchtvochtigheid, het kan 1/3 van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder aan isolatiewaarde te verliezen. Schapenwol isolatie is daarmee dan ook uitermate geschikt voor dampopen bouwen en het isoleren van historische gebouwen.
Er zijn meerdere verschillen tussen steenwol en glaswol. Allereerst is het gemaakt van verschillende materialen. Glaswol bestaat met name uit glas en zand, terwijl steenwol gemaakt is van basaltsteen en diabaas. De keuze is afhankelijk van de isolatievorm, want de isolatiewaarde is ongeveer gelijk.
ROCKWOOL isolatie bestaat uit rotswol, wat onbrandbaar is en temperaturen tot wel 1.000 °C kan verdragen. Brandwerendheid realiseer je met behulp van onbrandbare ROCKWOOL rotswol isolatie.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol.