Citroenzuur wordt natuurlijk gebruikt om de zuurtegraad omhoog te brengen in voedingsmiddelen, maar ook in cosmetica en dat soort dingen. Het is ook een antistollingsmiddel bij het afnemen van bloed en wordt gebruikt bij het etsen van metalen. Maar de allerbelangrijkste toepassing is wel het oplossen van kalk en roest.
Citroenzuur doodt namelijk bacteriën en schimmels waardoor het uitstekend werkt om van alles te reinigen en te desinfecteren. Het werkt ook effectief bij het verwijderen van zeepresten, harde watervlekken, kalkaanslag, kalk en roest.
Het geeft ook een zure smaak aan voedingsmiddelen en frisdranken. Verder kan citroenzuur gebruikt worden als een milieuvriendelijk reinigingsmiddel en is een schoonmaakmiddel bij kalkaanslag en algen, haalt roest weg bij metalen voorwerpen en is een natuurlijke toiletreiniger.
ontkalk kranen en douchedeuren: maak een oplossing van 1 liter warm water en 2 eetlepels citroenzuur. Stop het in een spuitflesje en spuit het mengsel op wat je gaat ontkalken. Laat het 5 minuten zitten en veeg het daarna schoon.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Volg onderstaande stappen voor het gebruik van HG koffiemachine ontkalker citroenzuur. Giet 75ml HG koffiemachine ontkalker in het waterreservoir en vul dit aan tot 750ml water (10 keer verdund). Laat deze oplossing 10 minuten inwerken. Zet het apparaat aan en laat de vloeistof voor de helft doorlopen.
50 gram op 1 liter bij zware ontkalking of 25 gram bij onderhoudsbeurt.
Citroenzuur is in poedervariant te krijgen in webwinkels en winkels waar ze organische middelen verkopen. Het water en het citroenzuur roer je met een lepel goed door elkaar tot het één geheel is geworden. Vervolgens voeg je een scheutje citroensap toe aan het mengsel.
Het beste antwoord. Citroenzuur is niet hetzelfde als citroensap. De stof citroenzuur wordt weliswaar ook in citroensap gevonden, maar de tamelijk eenvoudige chemische samenstelling wordt tegenwoordig uit suiker gesynthetiseerd (C6 H8 O7).
Ontkalken van waterkokers en koffiezetters; doe 1-2 eetlepels citroenzuur in 1 liter koud water en roer goed door. Doe dit in het apparaat. Laat het gedurende 15 tot 30 minuten staan. zet het apparaat aan en laat het verwarmen of doorlopen.
Littekens verminderen
Er is gebleken dat citroenzuur de zichtbaarheid van littekens op het gezicht vermindert en de huid sneller geneest. Om deze nare plekjes in te perken óf te voorkomen, doe je dit: knijp citroensap op een wattenschijfje en wrijf het over de plekjes. Spoel na met koud water.
Citroenzuur is een natuurlijk bewaarmiddel en zuurteregelaar in voeding en komt voor in heel veel dagelijkse eetbare producten. Citroenzuurpoeder is Food Grade veilig voor gebruik in voedsel, maar is ook voor andere doeleinden te gebruiken.
Dat citroenzuur heel goed kalk oplost in de badkamer is fijn maar dezelfde eigenschap is vernietigend voor je tanden. Geconcentreerd is het een wat bijtende stof.
Voor het maken van jam heb je naast de vruchten suiker nodig. De meeste mensen gebruiken geleisuiker, wat een mengsel is van suiker, pectine en citroenzuur. Veel goedkoper is het om zelf pectine en citroenzuur toe te voegen. Reken op 2 – 4 gram pectine en 5 – 15 gram citroenzuur (per kilo suiker).
350 gram citroenzuur per 12 liter water oplossen en een dagje laten staan (uiteraard wel tot aan 't randje vullen). Citroenzuur haalt u bij de drogist, kijk eerst in de verhouding na hoeveel u nodig heeft.
Bij Natural Spices kun je citroenzuur in poeder online kopen. Het zuur is makkelijk oplosbaar in water. Je kunt het hulpmiddel in verschillende verpakkingsgrootten kopen. Zo kun je kiezen voor 1 kilo, 5 kilo of zelfs 25 kilo.
Het is echter niet lang houdbaar. Maximaal 2 dagen in de koelkast. Voor de siroop meet je de hoeveelheid vliesbloesemwater en voeg per liter 500 g suiker toe (ja dat is veel, maar anders is het niet houdbaar).
Tips hoe te gebruiken
Ik drink de vlierbloesemsiroop het liefst met ijskoud bruisend water of met een koude mousserende wijn (prosecco oid), maar de vlierbloesemsiroop is voor vele doeleinden geschikt. Doe het eens door de yoghurt, over ijs of fruit.
Vervang het met azijn doordrenkte water met gewoon water en spoel nog eens 5 - 10 keer om ervoor te zorgen dat de azijn helemaal uit je koffiezetapparaat wordt verwijderd. Lees alle stappen op: Senseo ontkalken of Nespresso ontkalken.
Het is het makkelijkst om je koffiezetapparaat te ontkalken met azijn, aangezien het zuur die kalkaanslag in no time laat oplossen. Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water. Ook zonder azijn kun je een koffiemachine ontkalken.