Draai de gaskranen dicht van alle apparaten die gas gebruiken. Dus bijvoorbeeld van uw gaskachel, cv, gasfornuis of geiser. Wacht een half uur en gebruik geen gas. De gasdruk in de leidingen neemt toe waardoor een beveiligingsklep in de leiding opengaat.
Gasdruk verhogen doe je met behulp van een gasboostersysteem, waarin drie varianten zijn: Eentraps, enkelwerkend: Hierbij is er één cilinder die het gas in één richting van de zuigerbeweging onder druk zet, en de cilinder bij de teruggaande slag weer vult.
Veiligheid. Gebruik nooit een gasfles zonder gasdrukregelaar! Zoals hiervoor al genoemd is, moet de gasdruk van 7 bar dalen naar bijvoorbeeld 0,03 bar (30 mbar). Gebruik ook nooit een beschadigde, vervuilde of roestige gasdrukregelaar, deze dien je direct te vervangen.
Wanneer de druk minder dan 1 mbar terugloopt is de gasinstallatie dicht. Wanneer de druk meer dan 1 mbar maar minder dan 3 mbar terugloopt is er geen direct gevaar, maar wel moet er gezocht worden naar de lekkage.
Hoe hoog moet de druk zijn? De druk van cv-ketels dient altijd tussen de 1 en de 2 bar te liggen. De minimale druk van de cv-ketel ligt tussen rond de 1 bar. De maximale druk van de cv-ketel kan tot 2 baar opgevoerd worden.
Doordat er wisseling plaatsvindt van koud naar warm water vermindert de druk langzaam in de leidingen. Het ontluchten van radiatoren is ook een oorzaak van het verlagen van de druk in de cv-ketel.
Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan! Dit in verband met de veiligheid. Bij een tapwatertemperatuur van lager dan 60 graden kan er een kleine kans ontstaan op risico door aangroei van de legionella bacterie en dat willen we voorkomen.
Aangezien de normale huishoudelijke gastoe- stellen ontworpen zijn voor een ingangsdruk van 30 mbar, is de huisinstallatie van de woningen in een 100 mbar gebied voorzien van een zogenaamde huisdrukregelaar, die de gasdruk in de woning tot 30 mbar reduceert.
Zelf een lekkende gasleiding opsporen
Maak zeepsop met afwasmiddel en water. Smeer het schuim op de gasleidingen. Daar waar bellen ontstaan zit een gaslek.
Het werkgebied van de oude GAVO (NEN 1078 vóór 1999) liep tot een gasdruk van 8 bar. De huidige NEN 1078 gaat maar tot (en met) 100 mbar en dan nog slechts voor huishoudelijke installaties.
Bij een gasdruk-lektest wordt via een aansluitpunt op de gasleiding een nauwkeurige gasdrukmeter aangesloten. Hierna wordt de hoofdafsluiter van de gastoevoer dichtgedraaid. Afhankelijk van het debiet van de gasleiding wordt er een stabiliteitstest uitgevoerd, dit kan 10 tot 30 minuten duren.
Je kunt de waterdruk van je cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
De drukregelaar controleren
Wij raden u aan om de drukregelaar, net zoals de gasslang, om de 5 jaar te vervangen. Wordt de drukregelaar niet na 10 jaar vervangen bestaat er een grote kans dat de membranen in de drukregelaar kapot gaan en dat daardoor de barbecue of gaskooktoestel niet werkt.
De leidingen met het aardgas onder een druk van 40 bar noemen we de Regionale Transport Leidingen (RTL). Op de afleverstations, ofwel de Gasontvangstations (GOS), wordt de gasdruk verder gereduceerd naar een druk die de aangeslotene wenst. Dit kan variëren van ca 20 bar tot 3 bar.
Een manometer is een meetinstrument waarmee je de druk van een vloeistof of gas meet in een afgesloten ruimte, bijvoorbeeld in een verwarmingsketel.
Aardgas is bij kamertemperatuur en een druk van 1 bar (absoluut) een gas.
Aardgas is eigenlijk reukloos. In Nederland ruikt u bij een gaslek echter een zwavelachtige geur. Wat u eigenlijk ruikt is tetrahydrothiofeen, dit ruikt enigszins naar zwavel. Hierdoor kunnen mensen het gas gemakkelijk ruiken.
Bel dan het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit nummer is gratis en dag en nacht bereikbaar.
Als die stof aardgas is, spreken we van een gasexplosie. Stel, je hebt het gas van je gasfornuis aan laten staan of er ontsnapt gas uit een kapotte leiding. Dan vult je huis zich met gas. Dat gas verbrandt niet zomaar in één keer, maar wel bij een vlam of een vonkje elektriciteit.
Een kleinverbruikgasaansluiting (tot en met G25) heeft een gasdruk tussen 25 mbar (millibar) en 37,5 mbar.
De kracht per oppervlakte noemt men druk. Gasdruk ontstaat dus door botsende gasdeeltjes tegen de wand. Hoe harder de botsingen (hoe hoger de temperatuur) hoe groter de druk. En dan is er ook nog de massa van het gas dat door de aarde wordt aangetrokken.
gedeelte van een stuk geschut. In een klassieke vuurmond wordt onder invloed van de opbouw van een gasdruk in een afgesloten ruimte een stilstaand projectiel versneld tot een maximale snelheid.
De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel draait om een koud huis op te warmen. Vaak is dit ingesteld op 80ºC, dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel.
Als je de temperatuur van de cv-installatie hoog houdt, bijvoorbeeld op een 90/70 of 80/60 "regime", dan zal je ketel niet kunnen "condenseren" en dus de restwarmte in de afvalgassen niet kunnen benutten. Het gevolg: een groter gasverbruik en hogere energierekening!