Dynamisch of Levendig is de beeldmodus die meestal ingeschakeld staat wanneer je de tv uit de doos haalt. Dit is ook de modus die vaak in winkels gebruikt wordt om de tv te demonstreren. We raden deze modus dan ook zelden aan, tenzij je een fel verlichte kamer hebt en de helderheid dus een zeer belangrijke rol speelt.
De beeldkwaliteit kun je met een stilstaand beeld beter beoordelen. Zet daarom het beeld stil of laat een foto zien via usb. Kies een scène die je goed kent, met donkere en lichte delen. Gebruik de verlichting in de kamer zoals je het meestal aan hebt als je tv kijkt.
De hoogste resolutie die momenteel beschikbaar is, is 8K. Deze tv's hebben een resolutie van 7680 x 4520 pixels en leveren beelden die 4 keer scherper zijn dan 4K-televisie's, de op een na hoogst beschikbare resolutie met 3840 x 2160 pixels.
Steeds meer tv's zijn geschikt voor HDR wat staat voor High Dynamic Range. Deze tv's kunnen overweg met beeldmateriaal waaraan HDR-informatie is toegevoegd. Deze HDR-informatie specificeert een groter contrast en kleurbereik van de beelden. Zo lijken beelden nog levensechter en indrukwekkender.
Is het nodig om mijn tv te kalibreren? Absoluut, het kan zeer zinvol zijn om je TV te kalibreren, vooral als je het beste beeld en de meest accurate kleurweergave wilt ervaren. Fabrieksinstellingen zijn vaak algemeen en niet specifiek afgestemd op de omstandigheden van je kijkruimte.
Oled maakt het verschil
De High Dynamic Range-technologie (HDR), die een breder kleurenspectrum levert, maakt net als 4k nog maar weinig verschil meer, maar waar ze de liefhebber van beter beeld wél mee weten te verlekkeren is met oled (Organic Light-Emitting Diodes)-beeld.
Tv's, mediaspelers en video's met 4K resolutie laten dus 4 keer zoveel pixels zien als full hd beelden. Veel 4K televisies en videospelers hebben een upscaler aan boord die full hd video's scherper laat lijken. Zo geniet je ook bij beelden die zijn opgenomen in full hd van het scherpere beeld van een 4K televisie.
Bij een Qled-tv wordt de kwaliteit wat minder als je ver opzij zit. Verder heb je bij oled-tv's eerder last van irritante reflecties, dat heb je met een Qled-scherm veel minder. De kleuren en helderheid zijn bij een Qled-tv levendiger en beter, vergeleken met een oled-tv.
Met een QLED televisie verzeker jij jezelf van de allerbeste kleurweergave. QLED staat voor Quantum Dot en deze techniek wordt door Samsung in de markt gezet. Deze Samsung QLED tv's zijn de tegenhangers van de OLED tv's van merken als Philips en LG. Quantum Dot techniek maakt gebruik van hele kleine nanokristallen.
1. Samsung Qled 4K QE65Q74BATXXN. Met zijn groot scherm van 65 inch brengt deze smart-tv de bioscoopervaring tot in je woonkamer. Want naast een groot formaat beschikt deze Samsung ook over een Qled-scherm, waardoor je geniet van haarscherpe beelden en een natuurlijk en intens kleurbereik.
Dit doe je door bij een Full HD tv de beelddiagonaal te vermenigvuldigen met 2 tot 2,5. Bijvoorbeeld: een 65 inch tv heeft een diagonaal van 165 cm. Dat komt neer op een ideale kijkafstand van 330 tot 413 cm. Kies je voor 65 inch tv met 4K tv, dan kun je dichterbij zitten, namelijk 198 – 281 cm.
4K zorgt meer pixels, het groter kleurbereik voor meer kleur en HDR voor meer lichtintensiteit en accuratere pixels. Dat is ook de reden dat sommigen Ultra HD nemen als term die alledrie de elementen omvat, maar helemaal correct is het niet.
4K wordt ook wel ultra-hd genoemd. Een ultra-hd-tv heeft 4 keer zoveel pixels (3840 x 2160) als een full-hd-tv (1920 x 1080).
Een OLED televisie geeft zwartwaarden perfect weer, de kleuren die je ziet zijn natuurgetrouw en de beeldopbouw is soepel en vloeiend. Deze televisies hebben allemaal een scherm met een 4K of 8K resolutie en zijn bijzonder geschikt om HDR films en series op te bekijken.
Kijken in 4K heeft alleen zin wanneer het schermformaat groot genoeg is. Ga je voor een klein maatje televisie, dan is het verschil met full hd namelijk nauwelijks te zien. Kort gezegd heb je een televisie met een scherm van minimaal 55 inch (140 cm) nodig om 4K-beelden volledig tot z'n recht te laten komen.
Wat is het verschil tussen Full HD en Ultra HD? Ultra HD wordt ook wel 4K genoemd, aangezien de resolutie die met Ultra HD behaald wordt vier keer hoger is dan met Full HD tv. De 4K heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels. In vergelijking kunnen we aangeven dat Full HD een resolutie heeft van 1920 x 1080 pixels.
4K TV's hebben vier keer zoveel pixels als traditionele Full HD (1920 x 1080) TV's. Dit verschil is met name duidelijk zichtbaar bij TV's met een groot scherm.
Een OLED tv kost net iets meer dan de gemiddelde LED tv. Maar als we het over de prijs/kwaliteit verhouding hebben is een OLED tv het dubbel en dwars waard. Alle extra mogelijkheden, de verbeterede processor en beeldkwaliteit maken een OLED tv echt een niveau hoger.
Als beste getest door de Consumentenbond! Deze schitterende Oled televisie van LG werd in november 2022 getest door de Consumentenbod en werd als beste getest. Op de website van Coolblue wordt deze tv beoordeeld met een 8.9!
De LED televisie is het best betaalbaar. De QLED is na de LED al een stuk duurder en zal naarmate de inchmaat(de grootte van het scherm) duurder worden. De prijs van OLED ligt nog iets hoger van QLED.
100Hz en gamen
Ook als je graag gamet is een 100Hz-tv een aanrader. Doordat het beeldscherm vaker ververst zie jij net een fractie van een seconde eerder wat er gebeurt. Hierdoor kan je sneller reageren en heb je meer kans om te winnen.
De levensduur van een moderne tv is erg lang, cijfers variëren tussen de 30.000 tot 60.000 uur of meer als richtlijn.
Overdadig tv-kijken zou volgens ander onderzoek ook de kans verhogen op onder meer obesitas, slaapproblemen, gedragsstoornissen en cognitieve problemen. Zeker bij kinderen en jongeren is oplettendheid geboden. Dat te veel televisiekijken dergelijke gevolgen kan hebben, komt niet puur door het staren naar het scherm.