Bananen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De meeste bananen hebben een gemiddelde glycemische lading en kun je beter vermijden als je last hebt van acne. Eet er in ieder geval niet te veel van. Een acne dieet kan je helpen bij het uitkiezen van geschikte voedingsmiddelen als je last hebt van acne.
Bananenschil bevat veel vitamine A en mineralen die een droge huid verminderen. De aanwezige enzymen zorgen voor een gezonde, frisse huid. Was je gezicht eerst met water een neutrale zeep, leg daarna de schil over je gezicht en laat opdrogen. Daarna goed afspoelen.
Eet 2 a 3x in de week vette vis zoals zalm, haring, makreel of sardines of vul je voeding aan met en visoliesupplementen. Eet dagelijks een handje ongebrande, ongezouten noten zoals; walnoten, hazelnoten, paranoten enzovoort. Ook avocado's zitten boordevol goede vetten, je kunt er elke dag gerust 1 eten.
Probeer voedsel met een hoge glycemische index-notering (GI) te vervangen voor voedsel met een middelmatige tot lage notering. Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van twee kopjes groene muntthee per dag wonderen doet. Na een maand verminderd de acne namelijk met 25% en na drie maanden zelfs met 51%. Het wordt effectiever genoemd dan voorgeschreven medicijnen!
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Puistjes komen vaak voor bij mensen met een vette of gemengde huidtype. Wanneer de talgklieren aan de voet van de haarzakjes overactief worden, kunnen er puistjes ontstaan. In de puberteit zien we dit vaak terug. Onder invloed van hormonen produceren de talgklieren meer talg dan normaal.
Puistjes door eieren: even verduidelijken
In eieren zitten veel goede stoffen die je huid verhelderen, zoals: aminozuren, jodium, vitamine A, B, D, E, zwavel en selenium. Eieren die worden gekweekt in de fabriek bevatten veelal stoffen als soja, mycotoxines en anti parasitaire pesticiden, die mogelijk acne verergeren.
Banaantjes, oh wat zijn ze lekker en makkelijk! Helaas blijkt dat deze heerlijke banaantjes ook slecht voor je zijn als je last hebt van oneffenheden in je gezicht. Ook al is een banaan helemaal niet ongezond, het bevat wel veel fructose en glucose. Ook deze suikers kunnen weer voor meer puistjes zorgen.
Mandarijnen, tangerijn en sinaasappels verbeteren de huidskleur en beschermen uw huid tegen schade door de zon. Citrusvruchten worden speciaal aanbevolen om te eten voor acne-gevoelige of vette huidtypes. Banaan is een vrucht die je het hele jaar door kunt vinden.
Het eten en drinken van zuivel producten kan puistjes veroorzaken. Dit komt door het hormoon IGF-1. Dit insuline hormoon geeft, net zoals bij suiker, een piek in de bloedsuiker spiegel. Zuivel producten zoals kaas, kwark, melk en yoghurt kunnen puistjes veroorzaken!
Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Dit is een hardnekkige mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes.
Acne is een onschuldige aandoening, die bij de meeste patiënten na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening.
Zo zou er geen verband zijn tussen puisten en chips (en ander vet en zout voedsel). Wel zouden personen die reeds kampen met acne meer puisten kunnen krijgen door het eten van chips en vet voedsel. Ook worden je vingers vies door het eten van chips.
Welke voedingsmiddelen zijn echt slecht voor je huid en kun je beter vermijden? Suikers, melkproducten, frisdranken, gefrituurde snacks en chips zijn vijf voedingsmiddelen die een grote aanslag vormen op je huid.
Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes. Heb je last van puistjes op volwassen leeftijd, dan kun je dus naar die hormonen wijzen. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen rond hun menstruatie, in de overgang of tijdens een zwangerschap te maken krijgen met een onzuivere en onrustige huid.
Suiker en acné
Een snelle stijging van het glucosegehalte (suiker) in je bloed heeft een negatieve invloed op acné. Door deze suikerpiek wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd. De insuline stimuleert de productie van androgenen, waardoor de talgproductie verhoogt.
Over pindakaas wordt ook nog weleens door mensen beweerd dat ze er acuut puistjes van krijgen. Toch is er geen bewijs dat pinda's acneklachten veroorzaken of verergeren. Er is hier wel een kleine 'maar'… Aan pindakaas worden namelijk vaak suikers en gedeeltelijk geharde palmoliën (transvetten) toegevoegd.
Water is essentieel voor het fusioneren van het lichaam en alle organen. Door water drinken kan je de vocht- vetbalans in je huid verbeteren. Hierdoor ontstaat er een gezondere huid en voorkom je meer puistjes. Let wel op, water is belangrijk, maar het is niet het wondermiddel.
Koud water verkleint de poriën
Poriën die eenmaal vergroot of opgerekt zijn, kunnen nooit meer kleiner worden. Ook niet door koud water. Toch kan het net lijken alsof je poriën gekrompen zijn, nadat je een koude plens water over je gezicht hebt gegooid. Dit komt omdat de temperatuur je bloedsomloop stimuleert.
Vaseline bij een onzuivere huid
Mensen met acne hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is. Dan is het niet nodig om vaseline te gebruiken. Heb je last van acne en een erg droge huid door bijvoorbeeld een behandeling met Roaccutane of Benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen.