Een leerling mag niet op 2 scholen tegelijk ingeschreven staan.
U mag uw kind bij meerdere scholen aanmelden. U moet het burgerservicenummer (BSN) van uw kind doorgeven bij de inschrijving. Neem hiervoor het geboortebewijs of identiteitsbewijs van uw kind mee. Of het bewijs van uitschrijving als uw kind naar een nieuwe school gaat.
Een leerling mag niet op 2 scholen tegelijk ingeschreven staan.
Je kan je kind maar in één school van de deelnemende scholen effectief inschrijven.
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
De school beslist of uw kind overgaat naar de volgende groep of klas. Hier bestaan geen wettelijke regels voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven.
Op sommige basisscholen geldt de regel dat een leerling maximaal een keer mag blijven zitten. Maar dit beleid verschilt per school. Volgens de wet moet een leerling de basisschool in ieder geval verlaten na het schooljaar waarin de leerling veertien jaar wordt (Art. 39 lid 4 WPO).
Ouders mogen hun kind altijd laten wisselen van basisschool, om welke reden dan ook. Ouders hebben immers een vrije schoolkeuze.
Ja, dat mag, maar een school kan je inschrijving niet zomaar weigeren. De school mag enkel kiezen om je niet in te schrijven bij de volgende situaties: De school, een klas, het leerjaar of de richting heeft geen vrije plaatsen meer. Meer leerlingen kunnen er voorlopig niet bij.
De lengte van de voorkeurslijst verschilt per basisschooladvies: Vmbo-b, vmbo-b/k of vmbo-k advies: leerlingen vullen vier scholen in; Vmbo-t of vmbo-t/havo advies: leerlingen vullen zes scholen in; Havo, havo/vwo of vwo advies: leerlingen vullen twaalf scholen in.
De rechter kijkt welke schoolkeuze hij in het belang van het kind het meest wenselijk vindt. Het belang van het kind staat dus in principe voorop.
Op het MLA mogen leerlingen in de onderbouw slechts één keer zittenblijven. Bovendien is dit alleen toegestaan als docenten vinden dat dit wenselijk en kansrijk is. Doubleren is op het MLA geen recht.
Niet mogen blijven zitten in de brugklas; Maximaal één keer mogen blijven zitten in de onderbouw; Maximaal twee keer mogen blijven zitten in verschillende jaargroepen; Eén keer mogen zakken voor het eindexamen.
Toch kun je wel een indeling maken in vroege en late leerlingen: een kind is een vroege leerling als hij is geboren tussen oktober en december.Wordt je kind geboren tussen januari en maart, dan is hij een late leerling.
Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Weigering van kinderen op de basisschool is toegestaan maar hiervoor moeten wel goede redenen zijn. Leerlingen mogen niet willekeurig geweigerd worden. De school moet er voor zorgen dat het toelatingsbeleid bekend is en ze dit consequent toepast.
Opheffingsnorm basisschool
Dit is afhankelijk van de zogenaamde leerlingdichtheid in een gemeente. In dichtbevolkte gebieden kan voor een basisschool met ruim 200 leerlingen al sluiting dreigen. Terwijl voor een school in een zeer dunbevolkte gemeente de minimale norm van 23 leerlingen geldt.
Is er geen plek op een openbare school? Dan zorgt de gemeente dat uw kind naar een andere openbare school kan. U kunt samen met de huisarts en de school een oplossing zoeken. In sommige gemeenten hebben de schoolbesturen afspraken gemaakt over de verdeling van kinderen over de scholen.
Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger. Bij veelvuldige herhaling en luxeverzuim dat langer duurt dan twee weken moet de ouder zich verantwoorden voor een rechter.
Als een school jou niet inschrijft, is ze verplicht om die weigering op papier te zetten. Als je het papier niet krijgt, vraag er dan naar! Het is je bewijs dat je probeerde in te schrijven. Bij problemen kan je dan aankloppen bij het Lokaal Overlegplatform of de Commissie Leerlingenrechten.
Je kan op elk moment tijdens het schooljaar van school veranderen (tenzij je in de nieuwe school een studierichting kiest die al volzet is). Je ouders moeten akkoord gaan. Je mag zo vaak van school veranderen als je wil, maar denk er goed over na want veel van school veranderen kan je slaagkansen verminderen.
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn.
Stap 6: Ga al in gesprek met middelbare scholen
Alhoewel het schooladvies leidend is, is het niet bindend. Dit houdt in dat middelbare scholen zich niet aan het schooladvies hoeven te houden.
Door een doublure krijgt een kind te maken met een andere groepssamenstelling. Het kan zijn dat er een wisseling in leerkrachten is en in klasgenoten. Recent onderzoek naar zittenblijven toont aan dat de positieve effecten van doubleren verdwijnen op lange termijn.
Na een doublure wordt het traject van extra ondersteuning en handelingsplannen eventueel voortgezet totdat het kind opgenomen is in de opvolgende groep. Ook wanneer een kind blijvend extra ondersteuning nodig heeft, dient er gewerkt te worden met een handelingsplan als basis voor een verantwoorde ondersteuning.
Zittenblijven of doubleren is het overdoen van een schooljaar. Soms blijft een kind achter in zijn of haar ontwikkeling. Of de leerresultaten blijven achter. Een gevolg van zittenblijven is dat een leerling een jaar langer doet over de schoolloopbaan.