Antarctica is veel kouder dan het
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Het diepvriesklimaat van Antarctica
Dat het er zoveel kouder is dan in het noordpoolgebied komt door de enorme ijskap en door de geïsoleerde ligging van het Antarctisch continent, omringd door de Antarctische Oceaan. De kustgebieden worden vaak geteisterd door hevige sneeuwstormen.
Het zuidpoolgebied (Antarctica) is het koudste gebied op aarde, gelegen binnen de zuidpoolcirkel. Dit gebied vormt geen staatkundige eenheid, maar de status is vastgelegd door twaalf landen in Washington, het zogenaamde Antarctisch Verdrag.
Het noordpoolgebied is een oceaan (de Arctische Oceaan) omringd door continenten, terwijl Antarctica juist een continent is omringd door een oceaan (de Antarctische Oceaan). De Arctische Oceaan is een echte oceaan, met een diepte tot wel vier kilometer. De Antarctische Oceaan bestaat uit al het water rond Antarctica.
De Noordpool is iets warmer dan de Zuidpool, maar nog steeds heel koud! Hier kunnen wel (kleine) planten groeien. Ook wonen de Eskimo's er.
IJsberen leven namelijk alleen op de noordpool, terwijl je pinguïns op de zuidpool vindt en een paar afgedwaalde soorten langs de kust van Afrika en bij de Galapagoseilanden leven. Daardoor komen ze elkaar nooit tegen.
Het is er gemiddeld -50°C. Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations.
Onder het ijs en de sneeuw van Antarctica ligt vaste grond: rotsen. Onder het ijs van de noordpool bevindt zich geen land, maar zeewater. De noordpool is eigenlijk gewoon een stuk drijvend ijs. Op Antarctica leven pinguins.
Het continent Antarctica is 14 miljoen km² groot en is daarmee het vijfde grootste continent van de wereld. Antarctica heeft geen hoofdstad en ook geen permanente inwoners; er zijn wel diverse wetenschappelijke stations gevestigd.
Het is verboden om (anders dan voor onderzoek) dieren en planten naar Antarctica te brengen, om dieren te doden of te storen, om afval achter te laten of om historische plaatsen te beschadigen. Maar in beginsel is Antarctica toegankelijk voor veel activiteiten, waaronder toerisme.
Siberisch koud
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul. De laatste keer dat die temperatuur werd gemeten was in 1933.
Het is volgens het Antarctic Treaty niemand toegestaan om permanent op het Antarctisch Schiereiland of ergens anders op Antarctica te wonen. Voor onderzoekers is het echter wel mogelijk om voor een beperkte tijd op Antarctica te verblijven.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
De bevolking van Antarctica wordt geschat op ten minste 1000 mensen. Het aantal verschilt per seizoen. Antarctica heeft geen permanente bewoners, maar een aantal regeringen houdt permanente onderzoeksstations open. Telecommunicatie met andere landen vindt plaats via radio of internet.
Smelt de ijsmassa volledig in zee, en je krijgt liefst 57,9 meter zeespiegelstijging, wereldwijd. De westkant alleen al is goed voor zo'n 3 tot 5 meter zeespiegel erbij.
Een ongerept gebied waar fascinerende dieren leven, zoals de ijsbeer, de Groenlandse walvis, de narwal, de zadelrob en de walrus. Maar ook wonen er 3,8 miljoen mensen, waaronder inheemse volken met eigen culturen, zoals de Inuit (Eskimo's) en de Samen (Lappen). Mens en dier volgen hier de extreme seizoenen.
De officiële taal op Spitsbergen is de Noorse taal waarnaast men ook Russisch spreekt op sommige plekken. Dit Russisch is het gevolg van de mijnwerkersactiviteiten die in de loop der tijd veel Russen naar de eilandengroep hebben getrokken.
Met het vliegtuig letterlijk vliegen naar Antarctica is maar voor weinigen weggelegd. Enkel onderzoekers die in de naam van de wetenschap naar het 'zevende werelddeel' afreizen, geraken per vliegtuig tot in de ijzige vlaktes.
Antarctica is van niemand en er is dus niet één land dat er de wetten bepaalt. In een overeenkomst hebben alle landen die iets op Antarctica doen afspraken daarover vastgelegd. Deze 'Antarctic Treaty' is in 1961 van kracht geworden.
IJsberen eten geen pinguïns. Dat kan ook helemaal niet want ze komen elkaar nooit tegen. Dat komt omdat pinguïns op de Zuidpool wonen en ijsberen op de Noordpool.
Veelal leven ze op het zuidelijk halfrond. Pinguïns komen voor op en rond Antarctica, Nieuw-Zeeland, Australië, de Galapagoseilanden, Zuid-Afrika en het zuiden van Zuid-Amerika. Veel mensen denken dat pinguïns ook op de Noordpool leven. Dit is echter niet zo.
IJsberen hebben geen natuurlijke vijanden. Ze zijn zelf sterke, intelligente en geduldige jagers en staan bovenaan de voedselketen in het noordpoolgebied. IJsberen kunnen urenlang blijven wachten boven het ademgat van een zeehond in het ijs, tot er een zeehond opduikt.
De ijsbeer is zeer groot en krachtig. Mannetjes worden 2,3 tot 2,6 meter lang en wegen 300 tot 800 kilogram. Vrouwtjes zijn kleiner dan de mannetjes en worden 1,8 tot 2 meter lang en 150 tot 300 kilogram zwaar. De ijsbeer heeft een lange nek en een grote neus.