Uw been kan branderig, prikkelend of doof aanvoelen. Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan. Als u ligt, heeft u minder pijn. Veel mensen hebben ook pijn onderin de rug.
Welke klachten kunnen optreden bij een hernia? De bekendste symptomen zijn rugpijn en uitstralende pijn in bil of been die gepaard kan gaan met een doof gevoel (voosheid), krachtverlies en/of vermindering van reflexen. Niezen, hoesten en persen kunnen de pijn verergeren.
Wel is het verstandig om dit gedoseerd en gecontroleerd te doen: geen zware dingen tillen, geen plotselinge bewegingen maken en niet te lang in dezelfde houding blijven staan of zitten. In veel gevallen zal de huisarts daarnaast ook pijnstillers voorschrijven.
Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf 'over'. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn.
Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, maar vermijd houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken en/of de rug belasten. Probeer zoveel mogelijk de gewone dagelijkse zaken te blijven doen, maar ga niet over uw pijngrens heen.
Doordat de spier overbelast is, kan deze de onderliggende zenuw irriteren en kan dit leiden tot klachten in het been. U ervaart dan pijnklachten in de bil met uitstraling naar het been. Bij lang zitten ervaart u klachten in het been, wat kan doortrekken naar de kuit.
de pijn wordt erger bij hoesten, niezen of persen (zo onthouden artsen dit: pijn bij hoesten, niezen of persen, denk dan aan hernia nuclei pulposi; HNP!) in veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Tegen de pijn kun je pijnstillers gebruiken, bij voorkeur paracetamol (4 maal per dag 1000 mg). Als dat niet genoeg helpt, kun je NSAID's gebruiken zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Herniaklachten gaan meestal vanzelf weer over binnen ongeveer zes tot twaalf weken.
Hernia is een aandoening van de rug waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Hierbij kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn kan ontstaan, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in spierfunctieverlies.
De zenuw blijft geïrriteerd terwijl de hernia weg is. Dit is zo bij ongeveer 2 van de 100 mensen die geopereerd worden aan een hernia. Heel ernstige gevolgen, zoals verlamming of pijn in het been die niet meer overgaat. 1 van de 1000 mensen die geopereerd worden aan een hernia krijgt zulke ernstige problemen.
Een beknelde zenuw in de rug wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Dit resulteert in pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden.
U herkent een hernia aan de volgende klachten
De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. De pijn wordt erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd.
Door slijtage (bijvoorbeeld door artrose) van de tussenwervelschijven kunnen zenuwen bekneld raken. Dit kan ontstaan doordat botwoekeringen de ruimte voor de zenuwwortels vernauwen. Hierdoor kunnen uw zenuwen bekneld raken. Een andere oorzaak is het uitstulpen van een tussenwervelschijf (hernia).
Als er slijtage van de tussenwervelschijf optreedt, kan deze gaan puilen. De puiling kan leiden tot een beknelling van een zenuwwortel en tot pijn in het been en eventueel ook tot uitvalsverschijnselen (verlamming van het been en een tintelend of verminderd gevoel).
Er is bijna altijd sprake van pijn in de rug, aan een specifieke rug- of nekwervel of een ledemaat. De pijn kan deze heel langzaam (zelfs gedurende jaren) ontstaan. Kenmerkend bij een tumor in de rug is nachtelijke pijn die veroorzaakt wordt door de liggende houding en verdwijnt bij het opstaan.
Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
U kunt in principe op elke leeftijd een hernia krijgen. Ze komen echter het meeste voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud.
Behandeling van een hernia
Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut. De fysiotherapie behandelingen zullen beginnen met het vaststellen of het daadwerkelijk om een hernia gaat.
Als je stoel niet aan een aantal basiseisen voldoet zal je er met een hernia niet goed op kunnen zitten. Beoordeel daarom eerst of de stoel aan de onderstaande eisen voldoet. De stoel voelt comfortabel aan en is voorzien van een schuimlaag op zitting en rugleuning van minimaal 4cm dik. De stoel is van hoge kwaliteit.
Hernia klachten
Alleen als de uitstulping op een zenuw duwt, kan dat hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar één been geven, soms helemaal tot in de voet. De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten.
Onderzoek & diagnose bij een rughernia. Meestal wordt eerst een röntgenfoto van de lendenwervelkolom gemaakt. Op die foto kan de diagnose hernia niet worden gesteld, maar het is wel mogelijk om hiermee afwijkingen van het bot op het spoor te komen.
Na een hernia kan je terug lopen. Alleen is het belangrijk dit rustig op te bouwen. De plaats waar je een hernia hebt gehad, zal voor altijd een zwakkere regio blijven. Dit vraagt om bewust bewegen en ondersteunende oefeningen.