De ingrediënten komen nog voor in sommige zonnebrandmiddelen, maar zijn in opspraak omdat ze (mogelijk) hormoonverstorend zijn. Ook tasten deze stoffen het koraal aan. Een 'reef safe'-zonnebrand bevat deze ingrediënten niet. Het mag ook geen nanodeeltjes bevatten van bijvoorbeeld zinkoxide en titanium dioxide.
De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.
Jetske Ultee | Suncover SPF 30 (non-profit) Deze zonnebrandcrème bevat Tinosorb S, Tinosorb A2B, Uvinul-A-Plus en Ensulizole. Deze filters behoren tot de meest effectieve en veilige zonnefilters die de huid beschermen tegen uv A- en uv B-straling.
SPF staat voor Sun Protection Factor. Het geeft aan in hoeverre een zonnebrandcrème bescherming biedt tegen UVB-straling. SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming en SPF50 biedt 98% bescherming (je bent dus nooit voor 100% beschermd). Wij adviseren onze cliënten om minimaal SPF30 te gebruiken.
Kies daarom altijd voor een zonnebrand met minerale filters. Kijk daarnaast goed naar de ingrediëntenlijst en check of er geen oxybenzone, octinoxate, octisalate, avobenzone, homosalate en octocrylene in zit. Ja ik weet het, een hele waslijst. Daarnaast is het goed om parabenen en sulfaten ook te vermijden.
De Hydraplus Zonnespray SPF 50+ van Biodermal is de beste zonnebrand van 2022.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.
Dit is de beste zonnebrandspray!
De Garnier Ambre Solair dry protect spray komt als beste uit de bus bij de Consumentenbond. De spray krijgt een 7,5. In de fles zit ongeveer 200 ml.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.
Ook staan een aantal chemische filters bekend als irriterend voor de huid, met als uiteindelijk gevolg veroudering van de huid (smartskincare). Let wel, dit gebeurt zeker ook als je je niet insmeert. Chemische filters zijn bijvoorbeeld: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone.
Wat een fijne zonnebrand! Ik merk echt dat ik sneller bruin word met deze spray gel van Australian Gold en dat het mijn huid goed beschermt. Daarnaast is de geur echt verrukkelijk! Ik zou de geur het beste omschrijven als tropisch en een mooie combinatie van karamel en kokos.
Ik vind het een prettige creme (smeert makkelijk, niet te dun en te dik) en ik ben er erg blij mee! Het smeert super en werkt echt heel goed. Echt meer dan waard voor je geld. Met Biodermal beschermd tegen de zon en je meert geen chemische creme op je lijf waar je weer uitlag van kan krijgen.
Het goedkope Cien zonnebrand middel van de Lidl is een heel goed zonnebrand middel. Dat bewijzen zonnebrandmiddel testen keer op keer. In een test van de Duitse Consumentenbond is zonnebrand middelen is de Cien zonnebrand van de Lidl verrassend als beste zonnebrand middel uit de test gekomen.
Voor dagelijks gebruik adviseren dermatologen een Sun Protection Factor (SPF) 15 zonnebrand. Voor op vakantie een SPF 30. Indien je dit prettiger vindt kun je je natuurlijk ook beschermen met een SPF50.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent. Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Toch is factor 50 voor de meeste mensen niet een veel betere keuze dan factor 30, legt dermatoloog Wakkee uit. 'SPF30 geeft ongeveer 97 procent dekking, terwijl SPF50 98 procent bescherming biedt.
De Nivea Sun Protect & Hydrate Zonnespray SPF is als beste uit de zonnebrandcrème test van 2022 gekomen. Geen enkele zonnebrand beschikt over zo'n goede prijs / kwaliteit en beschermt je huid zo goed tegen de zon als deze spray van Nivea. Deze spray plakt niet, trekt snel in en ruikt heerlijk.
Kijk je vervolgens naar de samenstelling en aanwezige zonnefilters, dan kan je voorzichtig samenvatten dat zonnebrandcrèmes met zinkoxide, die bovendien géén avobenzone, oxybenzone en octocrylene bevatten, het minste risico geven op gele vlekken in kleding.
Wil jij het bruiningsproces dus graag versnellen, dan is zonnebrand met zelfbruiner de oplossing. De bronzer zorgt er namelijk voor dat je huid op een natuurlijke manier een bruinere teint krijgt. Ideaal voor als je bijvoorbeeld niet spierwit op het strand wil liggen.
De natuurlijke zonnebrand van Naïf verzorgt de huid zonder parabenen en mét natuurlijke zonnefilters. Je huid wordt heerlijk gevoed met jojobaolie en beschermt dankzij de zinkoxide als uv-filter. Deze minerale zonnebrand met antioxidanten van Clarins is verrijkt met plantenextracten. Ook handig: hij is waterproof.
Voorlopig lijkt het gebruik van oxybenzone in zonnebrand volgens de onderzoekers dus niet veel kwaad te kunnen voor de mens. Voor het effect op het milieu blijven veel vraagtekens, meer onderzoek lijkt noodzakelijk.