De halfzittende houding wordt onder andere aangeraden bij: Acute benauwdheid. Pijn op de borst. Klaplong, zuigende borstwond.
U kunt gebruik maken van uw hulpademhalingsspieren. Dit doet u door voorovergebogen te gaan zitten of staan, met uw handen of ellebogen steunend op een onderlaag. Vaak is dit een prettige houding bij benauwdheid.
De longen werken beter als ze goed open zijn en gevuld met lucht. Dit is het geval als u met uw bovenlijf rechtop zit of staat. Hoe meer u rechtop zit hoe beter de longen zich kunnen vullen met lucht. Ons advies is dan ook: zit rechtop, als het even kan buiten het bed.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Leg je ene hand op je borst en de andere hand op je navel. Haal diep adem door de neus en zorg ervoor dat je de adem helemaal tot onderin de buik laat gaan. Kijk of het lukt om 6 tot 10 keer per minuut zo adem te halen gedurende 10 minuten. Doe deze oefening om te ontspannen bijvoorbeeld in bed als je niet kunt slapen.
“De 4-7-8 ademhaling”
Adem 4 seconden rustig en diep via je neus in. Hou die adem 7 seconden lang vast. Adem 8 seconden lang via je mond weer uit.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
In dit artikel worden enkele geneesmiddelen waarbij benauwdheid vaak als bijwerking is gemeld besproken: nitrofurantöıne, cholesterolsyntheseremmers, be`tablokkers, acetylsalicylzuur en NSAID's, ACE-remmers en amiodaron.
Getuite lippen ademhaling
Hierbij ademt u in door de neus en blaast u vervolgens uit door de mond, waarbij de lippen licht getuit worden. Tijdens deze oefening blijven uw luchtwegen beter open, waardoor er bij de ademhaling meer lucht uit de longen naar buiten gaat. Hierdoor kunt u vervolgens weer dieper inademen.
Reinig mond en keelholte (lepelen)
Probeer eerst de voedselbrok die achter in de keel zit met de hand te verwijderen. Plaats twee gestrekte vingers van elke hand achter de kaakhoek, zo dicht mogelijk bij het oor, om de mond te openen. Druk met de duimen op de kin om de mond te openen.
Nachtelijke kortademigheid
De ademnood is soms zo hevig dat je het gevoel hebt dat je stikt. Soms moet je hoesten. Als je zoiets meemaakt, heb je een aanval van nachtelijke kortademigheid. Het is verstandig naar de dokter te gaan, want de kans bestaat dat je een hartziekte of een longaandoening hebt.
Bij acute kortademigheid gaat het om een snelle toename van klachten (enkele uren), het is dan vaak een gevaarlijk symptoom waardoor het raadzaam is zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Langdurige kortademigheid duidt op klachten die gedurende een aantal maanden langzaam toenemen.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
U ademt moeilijker of sneller als u iets doet (kortademig). U krijgt uw ademhaling moeilijk onder controle, bijvoorbeeld als u praat of als u zich inspant. U kunt ook moe worden als u praat. Het voelt alsof u niet diep genoeg kunt inademen of uitademen.
Bij huffen wordt -in tegenstelling tot bij het hoesten- eerst diep ingeademd en vervolgens, met open mond en open keel, krachtig uitgeademd. Deze techniek helpt om sputum uit de hogere luchtwegen richting de keel te verplaatsen zodat het kan worden uitgehoest of doorgeslikt.
Het huffen gebruikt u om het slijm dat wat dieper in de longen zit, naar boven te krijgen. Hoesten gebruikt u als het slijm al hoog in de keel zit. Vaak gebeurt dat al vanzelf. Tijdens een opname op de longafdeling zal de fysiotherapeut zo nodig deze oefeningen met u doornemen.
De oefeningen
Adem zo rustig mogelijk in door uw neus of mond. Adem uit door uw mond. De fysiotherapeut bespreekt met u of u uw lippen moeten tuiten bij het uitademen of niet. Adem zo diep mogelijk in door uw neus of mond en houd uw adem 2 á 3 tellen vast.
"Je neus is bedoeld om door te ademen. Deze hoort bij je luchtwegen, terwijl je mond onderdeel is van je spijsverteringskanaal." Eigenhuis legt uit dat we, in ongezonde situaties zoals bijvoorbeeld stress of een slechte conditie of leef- en eetgewoontes, sneller geneigd zijn door onze mond te ademen.