Androgenen, ook wel bekend als mannelijke hormonen zoals dihydrotestosteron spelen een grote rol in de haargroei. Wanneer de niveaus van deze hormonen te hoog zijn en u hier gevoelig voor bent, ervaart u overmatige en soms ongewenste haargroei in het gezicht en/of andere lichaamsplaatsen.
Een hormonale onbalans zorgt ervoor dat het haar uitdunt en uitvalt. Vaak helpt het behandelen van de onbalans de haargroei te herstellen. Waar veel mensen denken aan oestrogeen of testosteron bij hormoon problemen, zijn ook schildklierproblemen een vaak voorkomende oorzaak van haarverlies.
Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door een gevoeligheid voor het hormoon DHT (Dihydrotestosteron), waar hormonale haaruitval ontstaat door schommelingen in de hormoonbalans en een plotselinge daling/stijging van oestrogeen in het lichaam.
Gezichtsbeharing wordt veroorzaakt door invloed van het mannelijke hormoon testosteron in je lichaam. Elke vrouw heeft kleine hoeveelheden testosteron in haar bloed. Gezichtsbeharing ontstaat als er te veel testosteron in je bloed zit of als je huid op normale hoeveelheden testosteron te sterk reageert.
Wat doet het DHT hormoon? Dihydrotestosteron, ofterwijl DHT, wordt van nature in het lichaam geproduceerd doordat testosteron zich omzet in DHT. Het zorgt voor de ontwikkeling van onder andere lichaamsbeharing, spiergroei en een zwaardere stem en komt zowel bij mannen als vrouwen voor.
Het remmen van DHT
Finasteride en Dutasteride zijn bekende medicijnen die hiervoor kunnen worden voorgeschreven. Daarnaast zijn er veel natuurlijke ingrediënten zoals Saw Palmetto, Ecklonia Cava en EGCG (groene thee extract) die een wetenschappelijk bewezen DHT-remmende werking hebben.
De groei van ons mensenhaar wordt onder meer geregeld door bepaalde hormonen, waaronder oestrogenen. Deze vrouwelijke hormonen stimuleren de groei van het haar en helpen de haarzakjes beschermen.
Hyperandrogenisme: overmatige productie van androgenen
Er is sprake van hyperandrogenisme wanneer vrouwen te veel androgenen of mannelijke hormonen hebben. Bij PCOS-patiënten kan zich dat uiten in overmatige lichaamsbeharing (hirsutisme), acne en haaruitval (alopecia).
Als het lichaam teveel testosteron produceert, kan je last krijgen van een onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Daarnaast kan je ook meer lichaamshaar krijgen dan de gemiddelde vrouw. Andere mogelijke effecten van een hoog testosteronniveau kunnen zijn: Acne.
Een tekort aan Vitamine B12 (Cyanocobalamine) kan bijdragen aan haaruitval en het ontwikkelen van grijs haar.
Veel voorkomende oorzaken bij een hormonale disbalans zijn: Stress. Ongezond voedingspatroon. Roken, drugsgebruik of medicijngebruik.
Verschillende factoren, waaronder leeftijd, voeding, gezondheid, hormonen en genetica kunnen de duur van deze fasen en de snelheid van de haargroei kunnen beïnvloeden. Veranderingen in de haargroeicyclus, zoals een toename van het aantal haren in de telogene fase, kunnen tot merkbare haaruitval leiden.
Hormonale veranderingen en de textuur van je haar
Denk onder meer aan de menstruatie, zwangerschap, bevalling, hormonale anticonceptie en de menopauze. De vrouwelijke hormonen, oestrogenen, kunnen de groeifase van het haar verlengen en de conditie van het haar verbeteren.
Veel vrouwen slikken al extra hormonen om overgangsklachten te verminderen. Het effect hiervan zal per vrouw verschillen, dus overleg altijd met je huisarts wat het beste is voor jou. Extra oestrogeen slikken is namelijk niet altijd zonder risico's. Het verhoogt bijvoorbeeld de kans op borstkanker.
Oorzaak haaruitval door stress
Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is op zijn beurt schadelijk voor je haren, zodat haaruitval optreedt.
Een hoge testosteronspiegel wordt door volwassen mannen meestal als prettig ervaren. Maar bij een overmaat aan testosteron kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen.Ook worden zij vroeg kaal. Afgezien hiervan leidt een toename van het testosterongehalte bij mannen niet tot zichtbare lichamelijke symptomen.
Om te bepalen of je de symptomen hebt die bij PCOS horen doen we een aantal onderzoeken: Lichamelijk onderzoek: we kijken naar kenmerken in je uiterlijk die bij PCOS horen. Bijvoorbeeld of je last hebt van puistjes (acné), overbeharing of overgewicht. Bloedonderzoek: we onderzoeken je bloed op verschillende hormonen.
Door de afname van oestrogenen wordt de bekledende laag van de vagina gaandeweg dunner en droger. Veel vrouwen hebben last van jeuk en een branderig gevoel in de schede en aan de schaamlippen of bij het plassen. De schede en de blaas worden gevoeliger voor infecties.
Anticonceptiepil met cyproteron
Cyproteronacetaat heeft een anti-androgene werking, dat wil zeggen dat het de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen gaat. Hierdoor zal de haargroei op 'mannelijke' plaatsen verminderen. Voorbeeld is de sub-50-pil met ethinylestradiol en cyproteron.
Waar worden vrouwelijke hormonen aangemaakt? Vrouwelijke hormonen worden aangemaakt in de eierstokken (ovaria), testikels (teelballen), bijnieren, in het vetweefsel en tijdens zwangerschap door de placenta.
Cyproteron remt de invloed van mannelijke hormonen. Dit leidt soms, niet altijd, tot vermindering van de seksuele behoeftes. De behandeling wordt altijd gecombineerd met psychotherapie. Het duurt enkele weken tot enkele maanden voor u effect van de behandeling kunt merken.
Follikel stimulerend hormoon (FSH) stimuleert groei en rijping van eiblaasjes (follikels). De rijpende follikels produceren vervolgens oestrogeen in de eierstokken. Een bepaald gedeelte in je hersenen, de hypothalamus, geeft de hypofyse opdracht om FSH te maken.
Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.