Herder Jeroen heeft sinds kort een slimme oplossing: Karpatische herdershonden. De honden komen uit Roemenië en zijn speciaal voor deze taak naar Nederland gebracht. Met hun gegrom en geblaf kunnen ze wolven wegjagen. Omdat de wolf vaker gespot wordt in Nederland, worden ook steeds vaker schapen doodgebeten.
Al decennia lang hebben de meeste Amerikaanse schapenproducenten grote witte honden gebruikt, zoals de Pyreneese Berghond , de Akbash of Maremma-herdershonden, maar ook Anatolische herders worden gebruikt.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Het kan namelijk gebeuren dat áls een hond een wolf tegenkomt, hij erachteraan zal rennen. En als dat lang genoeg gebeurt, dan gaat de wolf zich irriteren. Hij zal dan een keer verdedigend happen, zo van: laat me met rust. En dat zal de hond niet van hem winnen."
Wat zijn herdershonden? Herdershonden zijn een groep hondenrassen die gefokt zijn om met kuddes schapen te werken. Er zijn veel verschillende soorten honden die binnen de groep herdershonden vallen. Een herdershond kan bijvoorbeeld een Duitse herder zijn, maar ook een langharige collie of een rottweiler.
Uitgaande van 800.000 schapen in Nederland worden volgens het IPW 2019 jaarlijks maximaal 1,61 x (800.000/100) = 12.880 schapen verwond en gedood door honden en vossen. Afgerond 13.000.
Als de wolf bij de schapen probeert te komen, krijgt hij een elektrische schok. De wolf trekt dan meestal verder. Natuurmonumenten vindt dat stroomrasters ruimhartig, vroegtijdig en in een ruim gebied moeten worden ingezet en vergoed moeten worden door de provincie.
Een ander effectief afschrikmiddel is het plaatsen van een lijn met wapperende gekleurde lappen stof. Dit schrikt wolven af waardoor zij de lijn niet durven passeren. Nadeel van deze methode is dat de dieren er aan kunnen wennen en dan de lijn makkelijk passeren.
Honden en mensen
Aanvallen op loslopende honden komen incidenteel voor. Houdt in een leefgebied van wolven de hond altijd aangelijnd. Mocht je een wolf tegenkomen terwijl je met je hond buiten bent, zorg er dan voor dat je hond is aangelijnd en neem langzaam afstand.
Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent.
De Afghaanse windhond is de domste hond
Hij is echter ook heel zelfstandig en heeft daarom niet altijd 'zin' om te gehoorzamen. De Afghaanse windhond eindigt onder aan de lijst en wordt beschouwd als de domste hond door de hondentrainers die werden geïnterviewd in de studie van Stanley Coren.
Meeste bijtincidenten door Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers. Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers: deze hondenrassen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van bijtincidenten.
Tegenwoordig zijn er in Europa nauwelijks nog herders en zitten jonge kinderen op school. Een dergelijk treffen is dus een grote zeldzaamheid geworden. Een wolf kan in theorie ook agressief worden als je zijn welpen bedreigt of meeneemt, maar dat is dan ook een bijzonder slecht idee!
Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Zij worden op het eerste gezicht regelmatig verward met de wolfhond. Deze vergelijking is echter onjuist! Het DNA van een Tsjechoslowaakse wolfhond, en ook de Saarlooswolfhond, bestaat voor 25-35% uit wolf. Een husky bevat geen wolvenbloed, en is daardoor dus geen wolfhond.
Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op. In de natuur heeft de wolf geen vijanden.
Een ander element dat door de filmindustrie is geïntroduceerd is het idee dat weerwolven niet tegen zilver zouden kunnen. Dit verzengt ze als ze ermee in contact komen en slechts met een zilveren wapen (meestal een kogel) kan de weerwolf worden gedood, terwijl normale wapens geen tot weinig effect hebben.
De hoektanden van de wolf zijn 2,5 cm lang en zijn sterk, scherp en lichtelijk gekromd. Met deze hoektanden kunnen ze hun prooi grijpen en vasthouden. De druk die een wolf met de hoektanden kan uitoefenen tijdens het bijten, is 15 MPa. Een wolf kan daarmee het been van een eland in een hap doorbijten.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels. Daar gaan ze voor op de loop. Dus we zouden al vast kunnen beginnen ezels uit de Vallei en op de Veluwe te weren en ezelgedrag te vermijden.
Nochtans kunnen wolven zeer hoog springen - alleszins hoger dan de aanbevolen hoogte van 120 cm voor een wolfwerend raster - maar ze doen het maar uiterst zelden, zeker als ze ervaren dat omheiningen vaak voorzien zijn van een schrikdraad.
Een maatregel tegen het springen is de hoogte van het hek. Bij wolfwerende bescherming wordt nu vaak gesproken over een hoogte van 120 cm.
De meeste wolven worden gespot in Drenthe of op de Veluwe. Maar mensen zien de wolf ook af en toe in Noord-Brabant en zelfs in Zeeland. De wolf is een beschermde diersoort. Dat betekent dat je niets tegen het dier mag doen.
In de periode van 17 februari tot en met 30 april 2022 is de aanwezigheid van een aantal gevestigde wolven wederom vastgesteld in Nederland. Naast de roedel op de Veluwe zijn er in ons land waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Veluwe.
Alle wolven zijn sterk. Ze hebben vooral sterke poten. Ze kunnen wel zestig kilometer per uur lopen. Ze kunnen ook goed zwemmen en klimmen.