Het wordt wel eens onderschat, maar vooral bij goedkopere varianten 3D printer resin worden er dusdanig veel chemische stoffen toegevoegd in het proces dat het bijtend op de huid kan zijn. Het is daarom altijd aan te raden om nitriel handschoenen aan te doen en deze na elke verwerking ook weg te gooien.
Het gebruik van handschoenen voor epoxy
Wij raden aan om gezichts- en huidbescherming te gebruiken tijdens het werken met epoxy om huidcontact te voorkomen. Hiervoor gebruik je de veiligheidsbril en nitril handschoenen. Epoxy moet op een veilige manier worden opgeslagen zodat het niet in contact met de blote huid komt.
Nitril handschoenen zijn gemaakt van sterk synthetisch rubber. Het comfort en pasvorm is goed te vergelijken met latex handschoenen. De stevigheid zorgt ervoor dat deze minder snel scheuren, maar hierdoor zijn ze ook iets minder elastisch dan de latex variant.
Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC materiaal. De vinyl handschoenen zijn in vergelijking met de latex en nitril handschoenen de minst sterke handschoen. Tevens bieden zij hierdoor ook minder bescherming. Vinyl handschoenen zijn een goed alternatief voor mensen met een latexallergie.
Zwart zorgt namelijk voor een gevoel van exclusiviteit en – nog belangrijker – resten inkt en bloed zijn erop niet zichtbaar. Om dezelfde redenen zijn zwarte handschoenen ook ideaal in bijvoorbeeld de horeca, in keukens en slagerijen of bij cateraars.
Een allergie Type IV kan ook ontstaan door procesversnellers die gebruikt worden tijdens de productie van latex of nitril handschoenen. Ook kunnen ftalaten, de zogenoemde weekmakers in vinylhandschoen een allergie Type IV veroorzaken. Allergie Type IV is het meest voorkomende type allergie.
Draag geen latex (natuurrubberen) handschoenen. Naast het risico van allergie bieden latexhandschoenen over het algemeen weinig bescherming tegen chemische en biologische stoffen. Gebruik vinyl handschoenen als vingergevoeligheid niet belangrijk is voor de werkzaamheden.
Neopreen. Werk je vaak met petroleum gebaseerde chemicaliën, vetten of brandstof, doe je goed met neopreen. Ook tegen zuren en logen biedt het uitstekende bescherming. Het is een soepele, schuur-en snijbestendige stof met hittebestendige eigenschappen.
Wij bestempelen de Qtop Nitril op dit moment als de beste wegwerphandschoenen. Deze sterke handschoenen zijn verkrijgbaar per 100 stuks en kunnen met enorme bulkkorting aangeschaft worden. De zwarte Qtop Nitril handschoenen zijn sterk en poedervrij.
Wilt u nitril handschoenen kopen? Dan bent u bij softnitrilhandschoenen.nl aan het juiste adres. Met ons complete assortiment leveren wij voor iedere branche een nitril handschoen in de kleuren: zwart, roze, blauw of wit tegen de beste prijs.
Latex handschoenen
Ze bieden goede bescherming tegen overdracht van bacteriën en virussen. Het voordeel van latex handschoenen is dat ze comfortabel aanvoelen en flexibel zijn. Deze handschoenen zijn echter niet geschikt voor personen met een latex allergie.
Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant. Epoxy kan worden gebruikt als lijm, plamuur, lamineerhars, om te coaten, het ingieten van objecten en voor creatieve toepassingen zoals resin art en schilderijen.
Bij het verwerken van grote hoeveelheden epoxy is het verstandig om een masker met filter te dragen. Een masker filtert de dampen die dan vrijkomen. Het halfgelaatsmasker heeft deze filters niet standaard ingebouwd.
Een voorbeeld van een combinatiefilter is een A1P2-filter. Dit filter biedt bescherming tegen bepaalde organische gassen en dampen met een kookpunt van meer dan 65°C (type A), vertegenwoordigt de laagste beschermingsgraad (1) en beschermt tegen schadelijke stoffen (P2).
Bescherming tegen chemische risico's
De meest geschikte handschoen moet worden gekozen op basis van de chemische stof waartegen het moet beschermen. De veiligheidshandschoenen kunnen onder meer gemaakt zijn van latex, nitrylrubber, neopreen, viton, butylrubber of polyvinylacetaat.
Werkhandschoenen met chemische bescherming
Het pictogram EN 374 met erlenmeyer staat op alle Busters werkhandschoenen die bestendig zijn tegen diverse chemische vloeistoffen. Tegen welke vloeistoffen ze beschermen, zie je aan de letters onder het pictogram.
Wat zijn snijbestendige handschoenen? Snijbestendige handschoenen beschermen je handen en polsen tegen de risico's van scherpe voorwerpen, zoals snij- en prikwonden. Ze zijn gemaakt van een synthetisch materiaal zoals Kevlar, Dyneema, HPPE (polyethyleen) of glasvezel.
Blauwe handschoenen zijn bijvoorbeeld populair in (horeca)keukens en in de voedingsindustrie. Er bestaan namelijk geen blauwe ingrediënten. Komt een stukje van een handschoen in het voedsel terecht, dan is het direct herkenbaar en kan het er eenvoudig worden uitgehaald zonder het productieproces te verstoren.
Waarom handschoenen dragen? Het gebruik van medische handschoenen als beschermingsmiddel vermindert het risico op overdracht van micro-organismen tussen de gezondheidswerker en patiënt. Het dient dus zowel ter bescherming van de verpleegkundige, arts, etc en de te behandelen patiënt.
Soft nitril wegwerphandschoenen (disposable)
De zeer sterke nitril wegwerphandschoenen voelen bijna hetzelfde als de latex handschoenen, maar dan zonder latex. Dit maakt deze handschoenen geschikt voor mensen met een latex-allergie. Doordat de handschoenen zo sterk zijn, zullen ze niet zo snel kapotgaan.
Onderzoekshandschoenen (niet steriel): vervaardigd van vinyl: zeer veel merken. Nitrile en eventueel de genoemde operatiehandschoenen in de niet-steriele uitvoering. Huishoudhandschoenen: Hiervoor kan men handschoenen van vinyl gebruiken.
De klachten ontstaan binnen een tiental minuten tot enkele uren na directe contact van de huid of slijmvliezen met latex . a. Contact-urticaria: jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling van de huid (met name op de handruggen en pols), klachten die na 1 of 2 uur weer spontaan verdwijnen.