Een worm of mestpier op de juiste haak en de goede manier bevestigd, vist net zo scherp als een deegje. Wanneer men gaat vissen met de worm zorg er dan altijd voor dat de haakpunt vrij is, dus uitsteekt. De haakpunt in de worm verbergen betekent dat je er doorheen moet slaan en dus niet scherp kunt vissen.
XSH-B ( heavy dradige haak) voor het vissen in de kant of voor het vissen met zacht groot aas paste,mais,expanders, maden of wormen voor het vangen van grote vis. Deze haak heeft een brede bocht en als deze haak vast zit gaat hij niet meer los.
- De riek of schep hard heen en weer bewegen! - Altijd vragen aan je ouders of juf of meester of het wel mag! PAS OP: voordat je de regenworm oppakt, wacht dan eerst totdat hij helemaal uit de bodem is gekomen.
Dat kan op verschillende manieren. Vis je in de stromend water dan laat je de wormen langzaam met de stroming afzakken. In stilstaand water kan je de wormen in beweging brengen door ze af en toe wat van hun plek te laten komen. Verplaats het aas om de paar minuten enkele tientallen centimeters.
Niet alleen karper is dol op wormen, maar ook alle witvis, paling en baars. Het is dus een relatief gevoelig aas wat betreft bijvangsten. De ene visser vindt dit leuk, de andere helemaal niet. Het is in ieder geval wel iets om in het achterhoofd te houden.
Vist u met één worm dan tweemaal door de haakpunt prikken en doorschuiven naar de haakbocht. Vis je met twee wormen dan slechts eenmaal aan de haak prikken. Geef de wormen de ruimte! Niet alleen op de haak, maar ook op de voerstek.
Rijg de eerste wasmot in de volledige lengte tot over de bled van de haak. Begin bij een wasmot of een meelworm direct onder de kop, hier zit het zachtste gedeelte. Voor het aanbrengen van een tweede wasmot of meelworm begin je op hetzelfde punt maar nu laat je de haakpunt net voorbij de pootjes naar buiten komen.
Zowel mestpiertjes als de wat grotere dauwwormen zijn prima aas om mee te baars vissen. De meeste sportvissers doen dit door met een werphengel en dobbermontage te vissen. Een vislijn met een dikte van 16/00 en een dundradige langstelige haak in de maat 4 of 6 maken de uitrusting compleet.
Baars vangen kan met levend aas zoals wormen en maden. Maar je kan ook prima baars vangen door met kunstaas te vissen. Vis je met wormen of maden op baars dan doe je dat het beste met een dobber en dunstelige haak. Vis net boven de bodem want daar houdt de baars zich vaak op.
Baars vissen
Het vissen op baars is al eeuwen een populaire bezigheid. Vooral in het Westen van Nederland viste men graag in wedstrijdverband op baars. Uitgerust met een vaste niet te lange hengel, een dobbertje, en een langstelige haak met daarop een worm, zijn zo heel wat baarzen gevangen.
Voor kleine tot middelgrote paling volstaan haakmaten 6 of 4. Alleen als er zeer grote paling in het water voorkomt, wijk je van deze regel af en zet je bij groter aas haakmaat 2 in. Wanneer je ondanks de grootte van de haak missers krijgt, moet je je aas verkleinen en meteen de haak zetten bij een aanbeet.
Het dieet van een paling bestaat hoofdzakelijk uit muggenlarven, vlokkreeften en andere ongewervelde dieren. Kleine kreeften zijnn dan ook een uitstekend aas om mee te paling vissen. De grotere paling schroomt zich niet tot het verorberen van witvissen tot een bepaalde grote.
Je vindt ze in compost- of mesthopen. Je kunt ze ook kopen via internet. De makkelijkste manier is natuurlijk om wat wormen op te halen bij een collega-composteerder. Je hebt dan genoeg wormen om te starten én je krijgt er wat van hun oude omgeving bij – dat maakt de verhuizing naar jouw wormenbak makkelijker.
Karperhaken zijn er in verschillende maten van klein (maat 10) tot groot (maat 2). Vaak wordt gedacht dat voor het vangen van grotere karpers ook een grotere haakmaat (maat 2 of 4) nodig is. In de meeste gevallen vang je echter beter met kleinere haken zoals met een haakmaat 6 of 8.
Vishaak grootte kiezen
Nrs 26 tot 18 zijn geschikt voor vissen als de voorn. Nrs 16 tot 10 zijn voor vissen van gemiddelde grootte geschikt zoals een brasem. Nrs 8 tot 4 Voor het vissen op snoekbaars en karper (gebruik haken met een dikkere draad vanwege de grote kracht. Het voorkomt uitbuigen of scheuren).
In principe kun je als maatstaaf aanhouden dat de haak ongeveer een derde van de lengte van de shad lang mag zijn. In dat geval blijft altijd tweederde van de shad vrij om te bewegen. Heb je een normale shad van 12cm lang, dan mag de haak dus maximaal zo\'n 4 centimer lang zijn.
De beste tijden voor het vissen op baars zijn de vroege ochtenduurtjes en de laatste uurtjes voor zonsondergang… Dan zijn vooral de grote baarzen actief! Overdags is er natuurlijk ook echt wel een baars te vangen, maar je merkt dat deze vroege en late periodes beter zijn om op baars te vissen.
De haakmaat is vooral afhankelijk van het (kunst)aas waarmee gevist wordt. Voor het vissen op kleine baars, ervan uitgaande dat je kleine shads gebruikt, kies je voor een kleine haakmaat. Vis je met grotere shads vanaf zo'n 11 centimeter neem ik haakmaat 1 met al dan niet een dreg.
Vreemd genoeg worden de grotere baarzen op ondieptes gevangen, zelfs in de winter! Denk daarbij aan uitgerekte oeverzones van 2 tot 3 meter met diep water van 6 tot 8 meter in de directe nabijheid.
De eenvoud zelfde, een flinke brood vlok als aas.
Gewoon met een drijvende korst brood of hondenbrokje. Zeker op smalle watertjes is er vaak niet meer nodig dan een haak aan de lijn beaasd met een broodkorst of drijvende hondenbrok.
Tip 1: Vis op de juiste plek
Je vindt snoekbaarzen niet zo maar in ieder water. In sommige wateren zit helemaal niets terwijl er in ander water juist een goede populatie te vinden is. Snoekbaarzen houden niet van licht dus ga niet vissen in helder water, want daar zal maar weinig snoekbaars zitten.
Brasem kan je het beste vangen met brood, deeg, aardappel, maden, wormen en muggenlarven. Een andere manier om op brasem te vissen is met de winkle picker of de feederhengel. Aan de laatste hangt een voerkorfje. Daarin doe je wat zoet lokvoer.
Door het hoge eiwit gehalte zijn de meelwormen aan veel dieren te voeren. Ze zijn onder andere geschikt voor tropische vissen, vijvervissen (waaronder koi), schildpadden, kippen en ander gevogelte.
Meelwormen zijn populair om mee te vissen op witvis, baars en in het bijzonder voor forel. Ook zijn ze populair omdat ze veel langer houdbaar zijn dan bijvoorbeeld maden. Een temperatuur van 10 graden celcius is ideaal om de meelwormen op te bewaren.
Vissen met Powerbait
Powerbait is er in oneindig veel kleuren, geuren en met en zonder glitters. In de regel vangen de kleuren zwart, wit en groen altijd wel forel. Het is dus aan te raden om in ieder geval deze kleuren mee te nemen.