Natuurlijk zijn er hagen waarvan de onderdelen niet giftig zijn. De gele kornoelje, de krentenboom, de weigela, de meidoorn en de vuurdoorn hebben allemaal eetbare vruchten, al hebben de laatste twee doorns die gemeen scherp kunnen zijn.
De liguster komt in Europa heel regelmatig voor als haag of in bossen. De liguster is extreem giftig, het eten van deze struik kan binnen enkele uren fataal zijn.
De meest geschikte haagsoorten voor de afbakening van een weide zijn Haagbeuk (Carpinus Betulus) en Meidoorn (Crataegus Laevigata). Je kan met deze soorten ook een gemengde haag vormen. Het is bovendien mogelijk om ook Hondsroos (Rosa Canina) en Eglantier (Rosa Rubiginosa) aan de mix toe te voegen.
Laurierkers en cotoneaster
Voor paarden is dagelijks 500 g laurierkersblad giftig. Symptomen zijn speekselen, ademnood, oplopen, felrode slijmvliezen en stuipen.
Hortensia's sieren heel veel tuinen. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw. Toch zijn deze prachtige bloemen giftig voor honden; het voordeel is dat ze niet snel een hapje zullen nemen van deze klassieke tuinplant.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
Bladhoudend. Wintergroene bomen en struiken zijn vaak giftig. Wanneer privacy gewenst is in de winter is het verstandig om te kiezen voor een haagbeuk (Carpinus betulus) het dorre blad blijft aan de boom of haag hangen, paarden kunnen veilig van de haagbeuk eten.
Alle onderdelen van de Portugese laurier en de laurierkers zijn namelijk giftig voor mensen. Verder hebben de laurierkers en de Portugese laurier een aantal opvallende uiterlijke kenmerken gemeen.
Groenblijvende hagen zorgen het hele jaar door voor een prachtige omlijsting of kadering van de tuin. Bekende groenblijvende haagplanten zijn de thuja, taxus en de laurierkers. Als vervanger van de buxus wordt de Japanse hulst vaak aangeplant.
Als je iets wil waar de honden niet tegenaan plassen zou je aan Beribiris kunnen denken. Mooi donker rood. Vroeg in het voorjaar zijn de prikkels nog zacht, handig met snoeien.
De vruchten van thuja's zijn droge kegels en geen smakelijk uitziende vruchten, zoals de bessen aan vrouwelijke taxussen. De kans dat een kind giftige onderdelen van de thuja in zijn of haar mond stopt is dus vrij klein. Voor een kindvriendelijke tuin is de thuja een veilige keuze.
Haagplanten die giftig zijn voor honden, katten of paarden zijn onder meer de taxus, de liguster, de laurierkers, de buxus en de hulst. Wel geschikt zijn de haagbeuk, de beukenhaag, de sneeuwbal en de meidoorn.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
Verlept loof is zeer gevaarlijk omdat hierin de glycoside reeds is omgezet in blauwzuur. Vergiftigingen met laurierkers - Prunus laurocerasus - en ook cotoneaster treden vooral op wanneer snoeisel binnen het bereik van de dieren komt. Na opname wordt in beide gevallen cyaan geproduceerd hetgeen de ademhalings stillegt.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
Bij de Rhododendron zijn voornamelijk de bloemen en de bladeren giftig. Mogelijke symptomen zijn braken, koliek, spiertrillingen, hartritmestoornissen en krampen. Het grayanotoxine van de plant kan mogelijks ook halucinogeen werken. Bij opname moet meteen een dierenarts gecontacteerd worden.
Niet de bladeren of bessen eten
De hedera is alleen giftig wanneer het blad of de bessen gegeten worden. Je kunt de plant zonder problemen aanraken. Ook je huisdier kan er gerust aan snuffelen. Hierdoor ontstaan geen klachten.
Er zijn ook veel planten waarvan veel mensen denken dat ze giftig zijn, maar deze vallen onder de niet giftige planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
De (soms beschimmelde) nootjes van de beuk bevatten oxaalzuur, thiaminase en de zeepachtige stof fagine. Deze stoffen kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken wanneer het paard er grote hoeveelheden van binnenkrijgt.
Planten en struiken die in de tuin staan, zoals hortensia's en rododendrons, zijn namelijk echt niet goed voor paarden. Normaal gezien zouden ze hier zelf echt niet van eten, maar het snoeiafval wordt zo opgegeten.