Onverwacht geweldige groenten “Kerstomaten, bloemkool en spinazie gaan erin als zoete koek, maar ook pastinaak en knolselder liggen goed in markt bij kinderen. Al denk je daar misschien niet altijd aan. Of zoete aardappel en pompoen. Zelfs andijvie en aubergine doen het goed.
Kinderen vinden knapperige groente vaak lekker. Geef bijvoorbeeld een worteltje, een stukje paprika of een radijsje. Of misschien valt frisse tomaat of komkommer op brood goed in de smaak!
De meeste kinderen vinden rauwe groente gewoon het allerlekkerst. Denk aan tomaat, komkommer, paprika, wortels, radijsjes. Maar broccoli en pastinaak bijvoorbeeld kun je ook gewoon rauw eten. Je kunt proberen dezelfde soort groente op verschillende manier klaar te maken en te kijken wat jouw kind het lekkerst vindt.
Wortelen (93%), boontjes (86%), tomaat en spinazie (80%). De minst favoriete groente is zuurkool (67%), gevolgd door witloof (59%) en spruiten (59%). Een te sterke smaak wordt het meest aangehaald om groenten niet graag te eten.
Groente 'verstoppen' in de voeding
Een goede manier om je peuter groente te leren eten is door het te 'verstoppen' in het voedsel. Zo zorg je ervoor dat je peuter in ieder geval niet de gekke vorm, kleur en/of structuur van de groente ziet en proeft. Dit is een goede manier om je peuter te laten wennen aan de smaak.
Het advies voor het eten van voldoende groente en fruit is: kinderen van 1 tot 4 jaar elke dag: 150 gram fruit en 50 tot 100 gram groente. kinderen van 4 tot 9 jaar elke dag: 150 gram fruit en 100 tot 150 gram groente. kinderen van 9 tot 12 jaar elke dag: 200 gram fruit en 150 tot 200 gram groente.
Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.
Wees je bewust van hoeveel groente je kind nodig heeft. Voor jongere kinderen (van 0 tot 4 jaar) geldt zo'n 50 tot 100 gram per dag (twee volle eetlepels), voor oudere kinderen houd je 250 gram per dag aan.
Laat een maaltijd een gezellig, positief moment zijn. Ga samen aan tafel zitten en geef positieve aandacht. Praat over leuke dingen (ook iets anders dan over het eten), lach samen en geniet van het eten. Bespreek niet alleen volwassen zaken, want dat is saai voor kinderen.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Slecht eten bij peuters is ook bijna altijd een uiting van de ontwikkeling van hun autonomie. Ouderfactoren kunnen een rol spelen bij het in stand houden van het probleem. Spanning van ouders aan tafel en motiverende pogingen om het kind aan het eten te krijgen werken vaak juist averechts.
Lekkere groentesoorten om mee te starten zijn (op alfabetische volgorde): aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, doperwtjes, komkommer, peultjes, pompoen, snijbonen, sperzieboontjes, witlof of worteltjes. Kies een groente die jezelf lekker vindt en/of zelf op het menu hebt staan.
Een Monkey Platter is een groot bord met vakjes, waarin je verschillende etenswaren legt. Zet het bord op tafel zodat je kind er goed bij kan, en laat 'm zelf bepalen wat er naar zijn mond gaat.
Daar zijn alle experts het wel over eens. Minstens 10 keer proeven is nodig voordat een kind een smaak heeft geleerd. Dan hoeft hij de smaak nog steeds niet lekker te vinden. Het gaat bij proeven om het mondgevoel; het hapje hoeft niet perse te worden doorgeslikt.
Gezonde tanden
Geef je kind niet vaker dan vijf keer per dag iets te eten en/of te drinken. Dus drie hoofdmaaltijden en niet meer dan twee keer iets tussendoor. Zo heb je vaste eet-/ drinkmomenten. Poets de tanden met peutertandpasta.