In de kaas zitten bacteriën. Bacteriën zitten overal, het is dus niet vies of schadelijk. De bacteriën in de kaas samen met de gist uit het badje zorgen er voor dat er een nieuwe bacterie ontstaat op de buitenkant van het kaasje: de brevibacterium. Deze bacterie zorgt voor de geur van de Franse kaas.
Een belangrijke veroorzaker van deze geur is de Brevibacteria bacterie. Deze bacterie voedt zich met dode huidcellen waarbij een stof vrijkomt die een zwavelachtig aroma heeft. De Brevibacteria wordt ook in verschillende kaassoorten gebruikt. De link tussen zweetvoeten en kaas is dus helemaal niet zo gek.
De ergste stinkkaas ter wereld
De allerallergrootste uitdaging voor je neus is zonder twijfel Vieux Boulogne. Volgens een studie van de Engelse universiteit van Cranfield in 2004, is dit de ergste stinkkaas ter wereld. De kaas uit Pas de Calais is na 7 tot 9 weken rijpen prima in te zetten als chemisch wapen.
Het is namelijk een levend product, ze ventileren gassen, die ze door de verpakking niet goed kwijt kunnen raken. Dit kan een behoorlijk penetrante en onaangename geur zijn. Bijvoorbeeld heel animaal; alsof je midden op de boerderij staat tussen de koeienvlaaien. Ammoniak is ook zo'n penetrante geur.
De scheten stinken als de bacteriën zwavel (rotte eieren lucht) uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten, deze zitten in bijvoorbeeld vlees en kip en natuurlijk in eieren! De een stinkt meer dan de ander, maar dat komt omdat iedereen een unieke verzameling bacteriën heeft.
Je de meeste windjes laat in je slaap? Het grootste gedeelte van deze windjes laat je in je slaap. Als je slaapt zijn je spieren ontspannen. Ook je kringspier is wat meer ontspannen, waardoor er gemakkelijker een windje uit floept.
Het gas in de darm bestaat vrijwel geheel uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Dit zijn allemaal reukloze gassen. Als winden stinken dan komt dat door een geringe hoeveelheid stinkende gassen.Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten.
Mensen kunnen last hebben van ammoniak doordat de geur sterk prikkelend is. Als mensen in korte tijd veel ammoniak inademen, kan het onder andere de slijmvliezen en de ademhalingsorganen aantasten. Het kan ook de ogen zeer sterk irriteren. In de buitenlucht komen deze concentraties echter nauwelijks voor.
Urine met een sterke ammoniakgeur komt vaak voor in westerse landen met een hoge vleesconsumptie, zoals Nederland en België. Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden.
Stinkkaas smaakt niet altijd scherp
Deze bacteriën zijn vaak wat meer oranje, goudkleurig of rood en de geur is wat sterker. Die geur wordt veroorzaakt door de zwavel-verbindingen die de bacteriën produceren als ze groeien. De sterke geur is niet altijd te merken aan de smaak: die kan namelijk relatief mild zijn.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen als Roquefort, Gorgonzola en Camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
"Ziekte, angst en blijdschap kun je allemaal ruiken door middel van lichaamssappen", zegt Sanne. "Ons eigen zweet vinden we vaak niet stinken, omdat we gewend zijn aan de geur. Je neus went heel snel, vandaar ook dat je parfum niet meer goed ruikt vijf minuten nadat je het hebt opgespoten.
Ook wanneer je klaar bent met eten verplaats je de kaas best terug naar een plaats waar de temperatuur minstens onder de 20 °C is. Vermijd zo veel mogelijk contact met lucht. Verpak de kaas dus altijd in wat folie of in een afsluitbaar doosje en snijd hem pas aan op het moment dat je hem gaat opeten.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Ook al komt er geen urine uit de vagina zelf, kan er door het afvegen wat urineresten terecht komen in de algemene V-Zone (de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). Urine kan een ammoniak geur hebben, waardoor het enigszins een chemische geur krijgt.
Een chemische geur die lijkt op chloor of ammoniak is vaak het resultaat van een urineweginfectie of uitdroging.
"Iedereen, inclusief artsen tijdens hun opleiding, is altijd verteld dat urine vies zou zijn, maar dat is niet zo. Het smaakt een beetje naar bouillon, zou ik zeggen. Trouwens, als iets vies is, is het eigenlijk wel van die Franse schimmelkaas, die de mensen toch op grote schaal eten.
Vaak wordt het ammonium, wat een zout is, verward met ammoniak. Dit komt door de sterke geur. Onze bakkers zorgen er echter voor dat de koeken goed af kunnen koelen voordat ze verpakt worden, zodat de eierkoeken niet alleen lekker smaken maar ook lekker ruiken.
Wanneer er te veel stikstof in het lichaam aanwezig is, kan niet alles door de nieren worden verwerkt en zal een gedeelte via het zweet worden uitgescheiden. Als iemand hier te weinig bij drinkt, krijgt het zweet een sterke ammoniakgeur [1,2].
Bij blootstelling aan hoge concentraties ammoniak, zoals bijvoorbeeld bij het werken met deze stof zonder voldoende veiligheidsmaatregelen, kan ammoniak leiden tot ademhalingsproblemen, irritatie van de slijmvliezen en longen en brandwonden aan de huid. Het kan ook giftig zijn als het wordt ingenomen.
Elk mens, man, vrouw of kind, laat de hele dag door scheten, 12 tot 25 per dag. Scheten zijn in principe niets anders dan gas dat wordt losgelaten door het lichaam. Elke dag (en vooral 's nachts) is dat tussen de vijfhonderd en vijftienhonderd milliliter gas.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Wie het als eerste ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt.