Een coda (Italiaans: staart) is het deel van een muzikale compositie dat zich na de climax van het stuk afspeelt, ofwel de eindsectie van een compositie aanduidt.
Coda is authentiekere versie van Franse film
De film draait om de 17-jarige Ruby (Emilia Jones), de enige horende in een verder doof gezin van vier – de titel staat voor 'child of deaf adult'.
D.C. al coda betekent: vanaf het begin tot het coda-teken (coda betekent 'staart'). Wat is dan het verschil met 'fine'?
Een uitbreiding is vaak: "da capo al fine": speel alles vanaf het begin tot aan het woord "fine". Meestal wordt impliciet bedoeld dat eventuele herhalingen achterwege moeten blijven.
Een coda (de Italiaanse afgeleide van het Latijnse 'cauda': staart) is een passage waarmee een compositie of een deel ervan wordt besloten. Soms is de coda opgebouwd uit eerder gebruikte thema's, maar het naspel of 'aanhangsel' kan ook uit geheel nieuw materiaal bestaan.
Maatsoort: vierkwartsmaat
Zoals ik al zei: de meeste muziek is geschreven in vierkwartsmaat. In een nummer dat in vierkwartsmaat staat, zijn er 4 tellen in elke maat. Hopelijk herinner je je dat elke tel overeenkomt met een kwart noot (meestal, in ieder geval wel in vierkwartsmaat).
Toch noteer je soms een driekwartsmaat, en soms een zesachtste maat, om het verschil in lichte en zware maatdelen aan te geven. Bij een driekwartsmaat tel je 'één, twee, drie': een zwaar maatdeel gevolgd door twee lichte. Bij een zesachtstemaat tel je 'één twee drie, vier vijf zes'; twee zware maatdelen en vier lichte.
AC en DC zijn de afkortingen van wisselstroom (AC, alternating current) en gelijkstroom (DC, direct current). Het verschil is dat bij wisselstroom de spanning continu wisselt tussen positief en negatief.
In de auto wordt tijdens het laden de stroom omgezet van AC naar DC. Deze stroom wordt vervolgens geleid naar de accu van de auto.
Gelijkspanning (DC) wordt opgeslagen in accu's, maar wij hebben eigenlijk wisselspanning (AC) nodig om onze huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien.
- Herhalingstekens: deze geven aan dat een bepaald gedeelte van de muziek moet worden herhaald. Dit kan een herhalingsteken of een dal segno-teken zijn. - Akkoordensymbolen: deze geven aan welke akkoorden er in de muziek worden gebruikt. Ze bestaan uit letters of symbolen die de tonen van het akkoord vertegenwoordigen.
CODA, of ook het geCOdeerd DAgafschrift, is een elektronisch bestand met zéér uitgebreide informatie over verrichtingen van je Belgische rekeningen. In principe is het een gecodeerde weergave van papieren rekeninguittreksels. Met dat verschil dat je meer gedetailleerde informatie krijgt.
In notatie van muzikale herhalingsstructuur ziet een codateken er uit als een cirkel met een kruis erdoor: Na een herhaling wordt het stuk uitgevoerd tot het eerste codateken en vervolgd bij het tweede codateken.Hier dient men vanaf het begin te herhalen, dan naar het codateken te springen.
Technische kosten
De levering van de CODA bestanden van een spaarrekening is steeds gratis (er zijn geen maandelijkse kosten). Subrekeningen worden niet aangerekend, enkel de hoofdiban wordt gefactureerd.
In tegenstelling tot AC-laders, zit de converter bij een DC-lader in de lader zelf. Dat betekent dat het de stroom rechtstreeks naar de accu van de auto kan leiden en de geïntegreerde lader niet nodig heeft om het te converteren. DC-laders zijn groter, sneller en een interessante doorbraak als het gaat om EV's.
Bij elektrische wagens duurt het laden met wisselstroom (AC) langer – afhankelijk van de kabel of het laadstation –, terwijl gelijkstroom (DC) veel sneller gaat.
De stroom wisselt dus continu van richting. Hoe vaak dit binnen 1 seconde gebeurt, noem je de frequentie. In Europa wisselt de stroom 50 keer per seconde van richting en is de frequentie dus 50 Hertz. Het Nederlandse energienet is gebaseerd op wisselspanning en een stopcontact werkt dan ook op basis van wisselspanning.
DC-spanning is constant en kent geen piek- of effectieve waarden. Daarom geldt een wisselspanning van 50 Volt als veilig, terwijl bij gelijkspanning de grens ligt op 120 volt. Dat geldt voor droge situaties. Bij natte huid is de veilig spanning de helft lager, dus respectievelijk 25 en 60 volt.
Gelijkstroom, vaak kort aangeduid als DC (Engels: direct current), is een elektrische stroom met constante stroomrichting. Gelijkstroom is essentieel voor de werking van vrijwel alle elektronica. Gelijkstroom wordt geleverd door een gelijkspanningsbron.
Gelijkstroom of wisselstroom thuis
Uit de stopcontacten in je huis komt dus wisselstroom. Die keuze is ooit gemaakt omdat bij het transport van wisselstroom minder elektriciteit verloren gaat. Wel zijn er momenteel technieken in ontwikkeling die direct gebruik van de gelijkstroom uit zonne-energie mogelijk maakt.
Een halve rust ziet er hetzelfde uit als een hele rust, een kort streepje, maar een halve rust ligt op de derde lijn van de notenbalk.
Als we dan naar bovenstaande noten en rusten kijken, duurt een hele noot een hele maat (4 tellen), een halve noot duurt een halve maat (2 tellen), een kwart noot duurt een kwart maat (1 tel) en een achtste noot duurt een achtste maat (½ tel).
Bij een twee-tweede maat tellen we twee keer zo langzaam mee met de muziek (EEN-twee, EEN-twee) dan bij een vier-vierde maat (EEN-twee-Drie-vier, EEN-twee-Drie-vier), maar verder is er eigenlijk weinig verschil.
Een noot die twee keer zo klein is noemen we dan een achtste noot en is dus een halve tel (er passen twee van deze noten in één tel). Je ziet dat de achtste noot er uitziet als een kwart noot met een vlaggetje aan de stok.
Een syncope is een ritme waarbij een of meer tonen niet op de tel of puls vallen, waardoor een of meer normale accenten verlegd worden. Dit onverwachte element maakt een deel of geheel van een melodie of muziekstuk afwijkend.