Gebruik een terugslagklep, meteen bij de pomp of onderin aan de zuigleiding. Let bij een tussenklep op de pijl (zuigrichting). Als u een klep onderaan de zuigleiding plaatst bijft deze leiding altijd vol water staan en moet dus vorstvrij geplaatst worden.
Terugslagkleppen bevinden zich in bijna alle rioleringen. Dit om te voorkomen dat vervuild water in een regenwaterriool terechtkomt. Bij oude of slecht onderhouden rioleringen en bij grote toevoer van regenwater, komt het helaas soms voor dat deze terugslagkleppen niet functioneren. Of niet optimaal.
Een terugslagklep zorgt ervoor dat het water wat er doorheen stroomt, niet meer terug kan. Ideaal voor bijvoorbeeld de volgende situaties: Aan de aanzuigaansluiting van een zelfaanzuigende pomp, zoals een beregeningspomp / hydrofoorpomp, wanneer u de waterpomp aansluit op een reeds geslagen/geboorde put.
Een terugslagklep is een afsluiter die een vloeistofstroom maar in één richting doorlaat. Het hoofddoel van een terugslagklep is het voorkomen van terugstroming in het systeem. Terugslagkleppen zijn goedkope, doeltreffende en eenvoudige oplossingen voor een mogelijk probleem.
Wanneer de pomp haar zuigkracht niet behaald dan komt dit in de meeste gevallen door de aanwezigheid van lucht. Een gaatje, een niet perfect sluitende koppeling tussen slang en pomp of een knik in de slang kan er al voor zorgen dat de pomp (nog) niet naar behoren werkt.
Gebruik een terugslagklep, meteen bij de pomp of onderin aan de zuigleiding. Let bij een tussenklep op de pijl (zuigrichting). Als u een klep onderaan de zuigleiding plaatst bijft deze leiding altijd vol water staan en moet dus vorstvrij geplaatst worden.
Jaarlijkse controle terugslagklep waterleiding verplicht
Het is in Nederland verplicht om ieder jaar een deskundige keerklepcontrole te laten uitvoeren. Tijdens deze controle worden alle keerkleppen in uw waterleidinginstallatie onderzocht.
Deze terugslagklep sluit je aan op de verzamelleiding van de privéwaterafvoer. Opgelet, het water moet langs de woningzijde in de klep stromen. De aansluiting op de leiding moet waterdicht en drukbestendig gebeuren. Met deze terugslagklep kun je ook een bestaande verzamelput beschermen tegen overdruk.
Tijdens de keerklepcontrole wordt gecontroleerd of de keerklep goed sluit wanneer de waterleidingdruk wegvalt. een keerklepcontrole wordt uitgevoerd met een testinstallatie waarbij er, afhankelijk van de keerklep en locatie, een onder- of overdruk methode wordt toegepast.
Terugslagklep om te lijmen. Deze wordt geplaatste tussen de skimmer en de pomp ter hoogte van de pomp om te verhinderen dat de aanzuigleiding telkens zou leeglopen.
Een pvc terugslagklep zorgt dat de vloeistof slechts in één richting door de leiding kan stromen. De klep opent zich vanzelf als er vloeistof onder druk vanuit de juiste richting door wil stromen en sluit automatisch wanneer deze vloeistofstroom en druk stopt.
Kijk dus goed naar de specificaties van de pomp. Om te zorgen dat je grondwater drinkbaar is, zal je dieper moeten gaan dan 10 meter. Je kunt het water testen met verschillende testkits die je een indicatie geven van de kwaliteit van het water.
Door te kijken waar uw riolering onder de grond loopt en waar het aan de gemeentelijke riolering is aangesloten, kunt u kijken of hier een terugslagbeveiliger tussen zit.
Plaatsing terugslagklep riool
De riool terugslagkleppen worden idealiter geplaatst bij de erfgrens. Let hierbij op dat het product in de juiste richting wordt geplaatst waarbij er wel in de stroomrichting spoelwater wordt doorgelaten richting het gemeentelijke riool.
De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding. Beide zijn dus beveiligingssystemen ter bescherming van je drinkwater.
Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp. Deze wordt in de bron of put geplaatst en kan door haar hoge druk het water naar boven pompen.
Waterslag is een nadelig effect wat zich voordoet in onder andere waterleidingen. Maar in principe kan het voorkomen in allerlei soorten leidingen waar vloeistof onder druk door leidingen stroomt en plotseling in gang of stop gezet kan worden.
- Voor ontharders met een verwisselbaar filter is een controleerbare keerklep van het type EA wettelijk verplicht. Denk er ook aan dat een ontharder kan zorgen voor drukverlies van ongeveer 70 kPa (0,7 bar). Dit betekent dat de waterdruk op kranen en douche afneemt.
Koppel de pomp los van de stroomvoorziening. Haal de deksel van de drukschakelaar af. De schroef in de grote veer, bestuurt zowel de inschakel- als de uitschakeldruk. Naar rechts draaien verhoogt beide waarden, naar links verlaagt beide waarden.
Standaard staat deze op 1,9 bar en dat is voor vrijwel iedere situatie de juiste druk.
De hydrofoorpomp zuigt water aan via de aanzuigaansluiting, waarna het water het drukvat in wordt gepompt. Zodra het drukvat vol is, schakelt de pomp zichzelf uit. Het drukvat (veelal met een capaciteit van ± 20 liter) is nu gevuld met water. De hydrofoorpomp is ook aangesloten aan een afvoerleiding.
Je doet een kraan open, zodat het water (en vooral de lucht) weg kan. Daarna druk je op de reset, zolang tot er water uit de kraan komt. Nu laat de pomp eens goed pompen door vele kranen goed open te zetten, zodat de lucht in de zuigleiding mee stroomt met het water.