Geschikte gewassen om in september in de vollegrond te zaaien zijn rucola, spinazie, veldsla en winterpostelein. In een kas of tunneltje kunnen verschillende slatypen (rucola, bindsla en veldsla) voor een babyleafteelt gezaaid worden. Met babyleaf zet je in de herfst verrassende en smaakvolle salades op tafel.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Het najaar is een uitstekende tijd om hagen te planten, zoals een beukenhaag, een haag van haagbeuk, een esdoornhaag of een buxushaag. In oktober is het tijd om rozen te planten, kijk daarom nu eens naar de mooiste rozen voor je tuin. Vergeet de bottelrozen niet!
Van krokussen, narcissen en sneeuwklokjes kun je vanaf september de bollen en knollen (krokussen zijn knolgewassen) planten. Meer dan een eenvoudig tuinschepje is daarbij niet nodig. Mooi voor verwildering zijn: Anemone blanda, blauwe druifjes, Cyclamen, Fritillaria's, Narcissen, Scilla's en winterakonieten.
Typische wintergroenten zijn groene, rode en witte kool, bloemkool, knolselder, koolraap, pompoen, pastinaak, prei, winterwortels, schorseneren en spruitjes. Om van deze groenten in de winter te kunnen genieten, had u ze vaak al een hele tijd terug in uw moestuin moeten planten of zaaien.
De soorten die ik voor in deze kas heb (voor)gezaaid zijn bietjes en knolvenkel (die laatste is wel de grootste gok), weeuwenteelt bloemkool (Snowball A), spitskool, savooikool, tatsoi, paksoi, baby choy, wintersla (zoals Frisby en Hivert de Tremont), winterandijvie, palmkool en boerenkool.
Wat is Wintersla? Wintersla is een versie van de gewone kropsla of botersla die extra goed tegen kou kan. Daarom kun je deze soort prima in het najaar zaaien om in de winter of het vroege voorjaar van te oogsten. Vaak wordt deze soort 's winters 'onder glas' geteeld of in een koude kas.
Herfstasters bloeien van de nazomer tot in de herfst en geven dan nog veel kleur aan de tuin. Asters lokken vlinders en bijen. Asters spelen de hoofdrol in nazomer- en herfstborders dankzij een overvloed aan bloemen in heldere kleuren, én een lange bloeiperiode.
Omdat het nog wat langer warm is gebleven is november dit jaar de ideale maand om bomen, heesters en hagen te planten. De vuistregel hierbij is: “als de bladeren zijn gevallen, dan kan er geplant worden”. Dit geldt overigens niet voor planten, bomen en hagen die in een pot of kuip staan.
Vaste planten zijn van het vroege voorjaar tot in de herfst te koop. Je kunt vaste planten in pot het hele jaar door in de tuin zetten, mits het niet vriest. De beste tijd om een border in te planten is het voorjaar of het najaar.
Wat kun je zaaien in augustus? Je kunt heerlijke gewassen zoals radijsjes, spinazie en sla nog volop zaaien. Verder kun je in augustus ook beginnen met zaaien voor het aankomende jaar. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan snijbiet, kolen en lente-uitjes.
Moestuin afdekken
Vliesdoek en gaas beschermen ook goed tegen regen en ongedierte en zijn daarom ideaal voor planten met veel bladeren. Drapeer ze simpelweg over de planten zonder verdere ondersteuning. De wind krijgt er dan geen vat op, maar zet wel de randen vast met stenen.
Schep voor de winter de bovenste 10 cm teeltaarde van de grond af. Als het sneeuwt schep je hier overheen een laag sneeuw. Doordat de sneeuw langzaam smelt en traag in de grond trekt, worden de eventuele overgebleven vervuilingen in de bodem meegenomen. Na de winter vul je de bodem aan met nieuwe grond.
Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, rucola, radijs en snijbiet liggen al na enkele weken op het bord. Zaaien in maart of april verlengt de teeltperiode omdat zaden warmte nodig hebben om te ontkiemen. In deze maanden is de temperatuur vaak nog laag.
Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten. Je oogst daarom altijd eerst de centrale knop.
Bodem en bemesting
Een bloemkool heeft namelijk net als vele andere kolen vrij veel mest met stikstof nodig om zowel de grote bladeren als de kool zelf te vormen. Ook tijdens het verplanten kun je de bloemkoolplanten het beste bijmesten met biologische mest of compost.