Nougatine is een gekaramelliseerde vorm van suiker en gebrande hazelnoten. Het is een harde variant van noga of nougat.
In Frankrijk ontstond de typische amandelnougat van Montélimar nadat Olivier de Serres de eerste amandelbomen in de Ardèche plantte. De oorsprong van nougat is echter veel ouder, historische sporen zijn teruggevonden tot in het Byzantijnse Rijk (van de late Oudheid tot de Middeleeuwen).
Noga is een Provençaalse specialiteit die oorspronkelijk uit Marseille komt en toen nog gemaakt werd met walnoot. In de achttiende eeuw werd de amandelboom door de landbouwkundige Olivier de Serres in de Provence geïntroduceerd. Vanaf dat moment werd noga gemaakt met amandelen in plaats van walnoten.
Beide varianten zijn goed.
Er zit 2 gram vet in 1 stuk (12 gram) nougat, waarvan 0,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Noga of nougat
Het lekkernij wordt gemaakt van honing, suiker en glucosestroop, opgeklopt eiwit en geroosterde noten of gedroogde vruchten. De suikers worden tot een gloeiend hete suikersiroop gekookt en die wordt toegevoegd aan het eiwit. Tot slot worden de noten of vruchten erdoor gemengd.
Alle Noga van het A-kwaliteitsmerk Quaranta is glutenvrij. En van de Luxe Ambachtelijke Taartjes van CasaRinaldi zijn ook een paar glutenvrije versies verkrijgbaar. Wist u dat Fudge ook geen gluten bevat? Maar…
Vertaal noga van Nederlands naar Engels
nougat.
Voeg meer invertsuiker in de vorm van glucosestroop of honing toe. Deze producten bevatten een hoog percentage invertsuiker wat ervoor zorgt dat er een langzamere uitkristallisatie van de suiker plaatsvindt en het product een zachtere textuur krijgt.
Er zitten 56 kilocalorieën in 1 stuk (12 gram) nougat. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'nougat'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Nougat ( notentaart) is een traditionele snoep uit de landen rond de Middellandse Zee en het Middenoosten. Omdat noten en honing daar door het klimaat overvloedig aanwezig zijn, zijn het essentiële ingrediënten in elke nougatvariant. Zo is Spanje bv.
De oorsprong van nougat is echter veel ouder. Oude recepten voor nougat zijn gevonden in een kookboek uit Bagdad, uit de 10e eeuw. De nougat werd nātif genoemd en had zijn oorsprong in het gebied tussen Turkije en Syrië. Waar noten en honing in overvloed aanwezig zijn!
De nougat is standaard verpakt per reep van 100 gram. Alle smaken nougat zijn te koop voor € 6,95 per reep van 100 gram. Koop je er twee of meer, dan zijn ze € 6,50 per stuk.
Jeroen bakt vandaag een typisch Belgische taart met een exotische naam. De bodem van de bresiliennetaart is een zacht gistdeeg waarop flan komt. Traditioneel wordt de taart afgewerkt met (veel) slagroom en bresiliennenootjes.
De ingrediënten van noga zijn: honing, suiker en glucosestroop, stijfgeklopte eiwitten en geroosterde noten (amandelen, walnoten, hazelnoten of pistachenoten) en/of gekonfijte of gedroogde vruchten. De eiwitten worden stijf geklopt met wat suiker.
Het beste bewaar je noga in een nette, droge en reukvrije omgeving. Noga uit direct zonlicht houden. Is de noga (te) hard geworden? Leg het een poosje neer op kamertemperatuur.
Chocolade zelf, zonder bijvoorbeeld toevoegingen van koek, is in principe glutenvrij. In het algemeen zijn het de chocolades met vulling of andere toevoegingen – zoals biscuit - waar je extra op moet letten als je glutenvrij wil of vanwege gezondheidsredenen moet eten.
De nougat met noten is over het algemeen de meest neutrale. Nougat met vruchten geeft een wat frissere nasmaak waarin de vrucht goed uitkomt en is iets zoeter. Smaken: Nougat Pistache.
Nougat is typisch Grieks, maar ook de omliggende landen maken al duizenden jaren nougat. De belangrijkste bestanddelen zijn honing, suiker, eieren (kippen eiwit) en noten of pinda's. Dit is allemaal ruim aanwezig in Griekenland. Maar zelf nougat maken is nogal moeilijk.
Nougat is een snoepgoed dat wordt gemaakt met suiker of honing, geroosterde noten, opgeklopt eiwit en soms stukjes fruit. Vaak zit er in nougat, ook wel als noga geschreven, een mix van geroosterde noten. Dit kunnen zowel amandelen zijn als walnoten, hazelnoten of pistachenoten.
Nougat invriezen Kan wel, maar na het ontdooien zul je bemerken dat de textuur en de smaak stukken minder zijn geworden. We raden het invriezen dan ook af.
Recept: nougat
75 g walnoten of hazelnoten. 150 g amandelen, met of zonder vlies. 50 g ongezouten pistachenootjes. 215 g fijne kristalsuiker.