Enkele gewassen die in juni in de moestuin gezaaid kunnen worden zijn: andijvie zaden, sla zaden, snijbiet zaden, chinese kool, diverse soorten bonen, wortels en nog veel meer. Soms kan het handig zijn om deze zaden eerst voor te zaaien.
Voorzaaien: Andijvie, Bleekselderij, Radicchio Rosso en Sla.Rechtstreeks zaaien: Bladmosterd, Groenlof, Mesclun, Raapsteel, Rucola, Snijbiet, Tatsoi, Tuinkers, Tuinmelde en Zomerpostelein.
Je kunt nu zaaien: worteltjes, pastinaak, rode biet, erwten (eerst nacht in lauw water weken) en peulen, stengelui, prei, radijs, snijbiet, raapstelen, rodekool, witte kool, spitskool, savooiekool, spruitjes, broccoli, rucola, spinazie, sla, ijsbergsla, kervel, peterselie, dille, tijm.
Wat kan je het hele jaar door zaaien? Met de juiste kennis en planning kun je gedurende alle seizoenen gewassen kweken. Je kunt verschillende soorten gewassen kweken zoals bladgroenten, kruiden, radijsjes, wortelen, kool, uien en sjalotten; afhankelijk van de beschikbare ruimte en de juiste omstandigheden.
Rond half juli kan men de laatste bonen in volle grond zaaien.
Wat kun je zaaien in augustus? Je kunt heerlijke gewassen zoals radijsjes, spinazie en sla nog volop zaaien. Verder kun je in augustus ook beginnen met zaaien voor het aankomende jaar. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan snijbiet, kolen en lente-uitjes.
Wanneer zaaien? Zaai courgettes niet te vroeg; ze kunnen geen vorst verdragen en daarom zaai je ze niet voor half tot eind april. Maar je kunt ze ook nog in mei, juni of juli zaaien, voor planten waar je later in het seizoen dan weer volop van kunt oogsten.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Als je nu in het eerste vak aardappelen kweekt, zet je daar volgend jaar je peulgewassen. En op de plek waar eerst de peulgewassen stonden, zet je vervolgens de koolgewassen. Zo schuiven alle groenten een vak op.
In welk seizoen kun je zaaien? Zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. In de winter zal het dan voornamelijk om binnenshuis/onder glas gaan, terwijl de lente (april/mei) en de zomer de seizoenen bij uitstek zijn om juist heel veel te zaaien (in de volle grond).
In juni staan er verschillende zaken op het menu. En neem dat vooral letterlijk, want vanaf nu wordt de oogst van eigen geteelde groenten groter: nieuwe aardappelen, erwten, spinazie, sla, rabarber, asperges… Kropsla en andere slasoorten buiten ter plaatse zaaien. Sla uitplanten.
Juni: de rijke oogst
Van asperges tot aubergines en van bloemkool tot broccoli, de keuze is reuze. Andere groenten die nu vers van 't land komen, zijn onder andere: courgette, erwtjes, komkommer, prei, radijsjes, sla, tomaten, venkel en wortelen. Maar ook, paksoi, spitskool, rabarber en onze favoriet: spinazie!
Courgettes: mais, Oost-Indische kers, sla, stokbonen, uien. Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar.
Door neusrot gaan de vruchten van de courgettes vanaf de bloesemzijde rotten. Neusrot wordt veroorzaakt door schommelingen in de vochtigheid van de grond. Geef regelmatig en gelijkmatig water en mulch de planten om de bodemvochtigheid te behouden.
September. Deze maand kan je voor het laatst radijs, tuinkers, snijsla en rucola zaaien. Verder kunnen spinazie, kropsla en veldsla worden gezaaid. De rabarber kan worden geplant.
Geschikte gewassen om in september in de vollegrond te zaaien zijn rucola, spinazie, veldsla en winterpostelein. In een kas of tunneltje kunnen verschillende slatypen (rucola, bindsla en veldsla) voor een babyleafteelt gezaaid worden. Met babyleaf zet je in de herfst verrassende en smaakvolle salades op tafel.
Spinazie kan in de tuin worden gezaaid vanaf maart - soms al vanaf half februari - tot juni, in het geval van zomerspinazie. Spinazie kan worden gezaaid in rijen met een onderlinge afstand van 30 cm. U kunt ook zaaien van eind augustus tot september, maar doe dat dan op een zonnige plek.
Sperziebonen hebben over het algemeen niet veel voedingsstoffen nodig, maar een kleine hoeveelheid meststof kan ervoor zorgen dat je betere gewassen krijgt.
Lage bonen worden ook wel struikbonen maar vooral stambonen genoemd. De opbrengst van stambonen bedraagt gemiddeld 12 kilo per 10 vierkante meter. Het grootste voordeel van stambonen is het snelle groeien en dus ook snelle oogsten (sneller dan stokbonen die eerst veel stengels en blad moeten maken om te klimmen).
Voorzaaien doe je in een potje van ongeveer 8-10 cm doorsnede. Plaats de zaden zo'n 2 cm diep in de potgrond, op hun zijkant. Als je de zaden plat neerlegt kunnen ze gaan rotten als het te vochtig wordt.