Laat de uitgebloeide stengels staan. Ze geven de plant nog wat bescherming tijdens de winterperiode. Zodra de nieuwe groei zichtbaar is, geef je deze salvia's een snoeibeurt. Knip de oude stengels in april tot net boven de nieuwe groei terug.
Snoeien & stekken
In het voorjaar moet de hot lips gesnoeid worden. Als je 'm na de eerste bloei terugsnoeit, bloeit hij een tweede keer. Je kan de plant simpel vermeerderen door hem in het voorjaar te delen en beide delen opnieuw te planten.
De vroege lente is een goed moment om salie te snoeien. Als de bladeren vóór de winter worden gesnoeid, kan de plant moeite hebben om de wintertijd door te komen. In februari kunnen de scheuten worden teruggebracht tot ongeveer 5 cm.
Stekken van salvia's neem je van een zijscheut. Je kunt zo'n zijscheut vergelijken met dieven bij tomaten: ze groeien tussen een bladpaar en de stengel van de plant. Kies een scheut zonder bloem. Bewaar de stekken in de tussentijd in een plastic zakje: zo voorkom je dat je stekjes te snel uitdrogen.
de plant kan 's winters beter binnen worden overgehouden om bevriezing te voorkomen. Knip de salvia licht terug en pot de plant op, overwinteren op een koele vorstvrije plaats. Weinig water geven.
De meeste soorten salie kunnen buiten prima overwinteren, maar voorkom dat hun wortels langdurig nat komen te staan. Dan sterven de planten af. Strooi aan het begin en einde van de zomer een paar handjes beendermeel of mestkorrels om de salieplant en werk dit voorzichtig in de grond. Salie leeft vaak niet zo lang.
Knip midden juli de uitgebloeide bloemen op de toppen van de stengels af (zo'n 10 cm) en bemest opnieuw, voor een tweede bloei. - Salvia microphylla stek je in april en mei, en niet in augustus, zoals je soms leest.
Tot slot wat betreft de salie verzorging; wees niet te royaal met watergeven. De grond mag niet te nat zijn. Salie houdt van een vrij droge grond. In de zomer moet u ervoor waken dat de plant niet uitdroogt, maar dat geldt alleen bij lange, droge en warme periodes.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Het geslacht Salvia bevat een zeer grote hoeveelheid planten, slechts een klein deel daarvan is eenjarig (of als eenjarige te telen), en dat is dan nog steeds toch best nog aardig wat.
Vermeerderen: Salie kan in maart gezaaid worden en in mei in de volle grond zetten. Echter, de makkelijkste manier om salie te vermeerderen is om de pol te scheuren. Dit kan na een jaar of 2 a 3 en gelijk het eerste jaar zullen de oude pollen gaan uitdijen.
Snoei Perovskia in het voorjaar na het eerste jaar dat de struik in de tuin staat. Knip de oude scheuten van het voorgaande jaar terug tot op drie of vier ogen boven het oude hout. Bij oudere struiken zit het oude hout zowel vlak boven de grond alsook een eindje daarboven.
Oogsten. Het leuke is dat je salvia het hele jaar kunt blijven oogsten, ook in de winter, omdat de plant wintergroen is. Gebruik steeds vers blad, omdat ouder blad wat muf kan smaken.
Het kruid houdt van veel zon, dus mag de grond best af en toe een beetje uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor de beste oogst moet je toch om de twee jaar opnieuw zaaien.
De kleine plantjes hebben regelmatig water nodig, maar men moet de plantjes nooit nat of vochtig laten staan. Als je de plant in een pot kweekt heeft de plant in de voorzomer behoefte aan wat bemesting.
Salie is een zeer mooie vaste plant. In juni - augustus bloeit hij met vele, slanke, rechtopgaande aren in roze, paars of wit. De aren zijn prachtige snijbloemen en ze bevatten veel nectar. Bijen en vlinders zijn er gek op.
Salies houden van kalkrijke grond. Doen het prima op gewone tuinaarde, maar als je ze wil verwennen kun je aan het begin van het seizoen wat kalk strooien.
Salie staat ook bekend om de geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij andere luchtwegaandoeningen, zoals astma en hoestklachten.
Salvia officinalis of echte salie is een bekend keukenkruid. In dezelfde lipbloemenfamilie zitten zo'n 1200 verschillende soorten sierlijke tuinplanten.
Snoeien Gaura lindheimeri. De plant reageert goed op een lichte knipbeurt tijdens het groeiseizoen. Knip de stengels, die hebben gebloeid, tot aan de basis af om een tweede bloei te stimuleren. In maart nadat het gevaar voor de vorst is geweken, kunnen de afgestorven stengels tot bijna op de grond toe worden afgeknipt.
Wanneer snoei je de Perovskia? Snoei ieder voorjaar tot 6 cm boven de grond af, zodat hij weer mooi tot zijn recht komt in de vroege zomer. Het blad valt 's winters af, maar komt in de lente weer terug.