Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Bladgroenten
Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Andere groenten die veel nitraat bevatten: rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, spitskool en venkel.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Nitraatrijke groenten: beter niet vaak opnieuw opwarmen
Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Selder warm je best geen tweede keer op: ook hier zijn nitrieten de boosdoeners.
Gekookte spruiten kun je, in een afgesloten bakje, 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem.
Kun je stamppot rauwe andijvie opwarmen? Je kunt stamppot met rauwe andijvie opwarmen, maar je moet er rekening mee houden dat de andijvie tijdens het opwarmingsproces niet rauw blijft. De smaak verandert daarom iets, maar het is niet slecht voor je gezondheid.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Andijvie opnieuw opwarmen na het koken of blancheren kan veilig en zonder gezondheidsrisico's. Tegenwoordig is het geen risico meer dat de nitraten in andijvie worden omgezet in nitrieten. Vroeger werd dit wel aangenomen.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Uit een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid blijkt dat het eten van nitraat- of nitriethoudende groenten geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Opwarmen kan dus gewoon.
Hoe kun je bloemkool opwarmen? Heb je diepvriesbloemkool gekocht? Die is klaar voor gebruik en hoef je niet te ontdooien. Kook de bloemkool eventueel kort voor (let op: korter dan verse groente) of voeg de bloemkool direct toe aan je wok- of ovengerecht.
Kun je stamppot rauwe andijvie opwarmen? Je kunt stamppot met rauwe andijvie opwarmen, maar je moet er rekening mee houden dat de andijvie tijdens het opwarmingsproces niet rauw blijft. De smaak verandert daarom iets, maar het is niet slecht voor je gezondheid.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Als je ze namelijk laat afkoelen op kamertemperatuur, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. Deze bacterie gaat niet weg als je ze opnieuw opwarmt, dus kijk goed uit.
Of bak boerenkool circa 4 minuten in de koekenpan, op middelhoog vuur. Het gerecht is al gaar: het gaat er dus alleen om dat het lekker warm wordt. Kun je boerenkool weer opwarmen? Ja, boerenkool kun je prima opnieuw opwarmen.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Een restje bereide boerenkool kun je 1-2 dagen later nog opwarmen in een pan. Dat geldt ook voor boerenkoolstamppot. Doe het opwarmen door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het allerlekkerst is boerenkoolstamppot nog even op te bakken in een koekenpan.
Ja, boerenkool kun je prima opnieuw opwarmen. Dit is veilig om te doen. Verder is boerenkool een vrij robuuste groente: textuur en smaak blijven goed.
Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen? Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.