De oorspronkelijke 4 M's zijn mens, machine, materiaal en methode. Later toegevoegde M's zijn bijvoorbeeld metingen, milieu, management etc. Het model maakt het mogelijk om zelfs zaken zonder M toe te voegen.
6M is een methode die hier nog dieper op ingaat waarin je namelijk per categorie de oorzaken van (mogelijke) risico's gaat benoemen. De zes M's staan voor mensen, machines, materiaal, methode, milieu en management. Deze categorisering leidt tot de bepaling van de meest geschikte maatregel om dat risico te elimineren.
Het visgraatdiagram is ook wel bekend als het oorzaak-gevolg diagram vanwege de focus op het vinden van de oorzaken van een bepaald probleem. Om dit te doen, moet je het probleem onderverdelen in hoofdoorzaken, sub oorzaken en sub-sub oorzaken totdat je de echte oorzaak van het probleem hebt gevonden.
Ishikawa-diagrammen brengen grote problemen in processen in kaart. Het diagram presenteert potentiële oorzaken op een gestructureerde manier, helpt het team nadenken over oorzaken die niet voor de hand liggen en biedt de mogelijkheid om de status aan te geven van een maatregel en het effect op een probleem.
Met het visgraatmodel kun je een probleem of incident ontrafelen. Het visgraatdiagram (ook Ishikawa-diagram genoemd) kun je gebruiken voor je probleemanalyse. Het diagram is vooral handig wanneer je moeite hebt om de probleemstelling en doelstelling goed te definiëren.
De methodiek “Five Times Why?”, oftewel “5x Waarom“, is een zeer eenvoudige, doch effectieve tool om de werkelijke oorzaak van een probleem te identificeren. De methodiek start met de probleemstelling waarna men vijfmaal de vraag “Waarom?” stelt. De methodiek stopt zodra de kernoorzaak is bereikt.
Het DMAIC-model is een systematische, gestructureerde en op feiten gebaseerde methodiek. Door het gebruik van – onder andere – statistische onderbouwing, ondersteunt het model het nemen van beslissingen op basis van feiten in plaats van op gevoel of vermoedens.
Het Fishbone- of Ishikawa-diagram, ook wel oorzaak-en-gevolg- of visgraatdiagram genoemd, is een grafisch hulpmiddel dat helpt bij het identificeren en analyseren van mogelijke oorzaken van een specifiek probleem of effect.
Lean is een bedrijfsstrategie waarbij het draait om het creëren van waarde voor de klant in alle beschikbare processen. Centraal staat het terugdringen van verspilling in de processen binnen de organisatie.
Visgraatdiagram: oorzaak en gevolg
Een heel belangrijke vraag bij het brainstormen om de mogelijke oorzaken te vinden, is: “Waarom gebeurt dit?”. Door steeds deze vraag te stellen, kom je achter de oorzaken van een oorzaak (de suboorzaken). Elke categorie in het visgraatdiagram heeft vertakkingen naar deze suboorzaken.
Door inzet van de visgraat analyse kijk je vanuit een breed perspectief naar het probleem. Door op alle deelgebieden; Mens, Methode, Machine en Materiaal, te analyseren waar de oorzaak van het probleem ligt, worden er geen factoren over het hoofd gezien.
Six Sigma (zes sigma) is een methode om het rendement en de effectiviteit van een proces te vergroten, oftewel de juiste dingen doen én de dingen juist doen. Het doel van de methode is om variatie in processen te verminderen om te voldoen aan de specificaties die de klant stelt aan het product of de dienst.
Een visgraatdiagram maken met de vormbibliotheek in MS Word
Ga in je Word-document naar Invoegen > Illustraties > Vormen. Er verschijnt een vervolgkeuzemenu. Voeg vormen en lijnen uit de vormbibliotheek toe om je visgraatdiagram op te bouwen. Als je tekst wilt invoegen, ga je naar Invoegen > Tekst > Tekstvak.
Stel eerst vast wat het probleem is. Begin het diagram door dit in het rechtervak, de vissenkop, te zetten. Verzamel vervolgens in een brainstorming een zo groot mogelijk aantal ideeën over mogelijk oorzaken van het probleem. Inventariseer alle ideeën en voeg gelijksoortige ideeën samen.
DMAIC model VS PDCA CYCLUS
Het DMAIC model gaat meer uit van projectmatig denken dan de PDCA (Plan, Do, Check en Act) cyclus. DMAIC draait om het analyseren van de hoofdzaken van het probleem terwijl PDCA zich meer richt op het algehele probleem.
Lean Six Sigma is een wereldwijd bewezen methodiek voor het duurzaam en aantoonbaar verbeteren van processen en organisaties. Het biedt een aanpak waarmee organisaties op een gestructureerde wijze (Define, Measure, Analyse, Improve en Control of DMAIC) concrete resultaten kunnen boeken met continu verbeteren.
Six Sigma is gebaseerd op statistisch denken en kent zijn oorsprong in de kwaliteitscirkel van William Edwards Deming.
Een probleem analyseren wordt gemakkelijker als je jezelf vragen stelt die het probleem vanuit verschillende hoeken benaderen. Hierbij kun je de "4W – methode" gebruiken. Die term staat voor: Wie, wat, waar, wanneer, hoe én de gevolgen.
5 X W + 1 H is een krachtige methode om dieper naar de kernoorzaak van een probleem te zoeken. Het kan helpen om de oorzaak van een probleem beter te begrijpen en om effectievere oplossingen te vinden. De vragen van 5 x W+H zijn: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe.
Bij het schrijven van een probleemanalyse maak je twee dingen duidelijk: wat het probleem precies is en waarom het opgelost moet worden. Door hierover na te denken kom je tot een goede probleemstelling. Daarnaast kom je tot een doelstelling. Hierin beschrijf je wat je precies met je onderzoek wilt bereiken.
Een probleemanalyse bestaat uit het signaleren van een probleem, het opsporen van de oorzaken, het scheiden van de hoofd- en bijzaken en verbanden leggen tussen de verschillende problemen.
Deze methode, die staat voor Prevention Recovery Information System for Monitoring and Analysis, is ontwikkeld om preventie van incidenten te bevorderen door het analyseren van gebeurtenissen en incidenten die plaatsvonden in de zorg. Met de onderzoeksmethode PRISMA wordt de incidentanalyse systematisch uitgevoerd.