Volgens de KBvG is het aantal loonbeslagen gedaald van 371.400 beslagen in 2016, naar 293.600 beslagen in 2017 en 265.000 beslagen in 2018. Deze cijfers betreffen echter uitsluitend loonbeslagen door private schuldeisers (dus exclusief overheden als Belastingdienst, CJIB en CAK).
In Nederland worden er inmiddels jaarlijks ongeveer 500.000 loonbeslagen gelegd. Hoe ga je hier als werkgever goed mee om? Het komt in Nederland steeds vaker voor. Een schuldeiser legt beslag op een deel van het loon van een medewerker.
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen.
Laag inkomen
De deurwaarder kan op 2 manieren loonbeslag leggen: elke maand 5% in 1 keer, in de maand waarin u het vakantiegeld krijgt.
Loonbeslag opheffen
Een loonbeslag wordt opgeheven op het moment dat de gehele vordering is betaald, of op het moment dat het dienstverband van de werknemer bij de werkgever eindigt. De werkgever wordt door de deurwaarder geïnformeerd op het moment dat de vordering is voldaan en het loonbeslag kan worden opgeheven.
Aandachtspunten bij loonbeslag
Alleen gerechtsdeurwaarders en overheidsinstanties kunnen beslagleggen. Ontvangt een werkgever een verzoek tot betaling/beslaglegging van een incassokantoor, dan is dit geen officieel beslag. De werkgever dient de deurwaarder juiste informatie te verschaffen.
Algemeen loonbeslag en loonoverdracht
Voorbeeld Een werknemer met een nettoloon hoger dan 1.538 euro houdt in 2022 bij beslag of overdracht van zijn loon dus altijd een beschermd minimum van netto 1.428,00 euro over.
Hoe lang mag loonbeslag duren? Normaal gesproken stopt het loonbeslag pas op het moment dat de volledige schuld is afbetaald. Is de schuld te hoog, dan is schuldhulpverlening een mogelijkheid om weer financieel gezond te worden.
Loonbeslag is, net als beslag op een uitkering, een vorm van 'derdenbeslag'. Er kan wel geen beslag gelegd worden op je volledige nettoloon: je zal in principe een deel van je loon behouden om van te kunnen leven. Lees hier hoe je kan berekenen hoeveel van je loon beslagen kan worden.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Alleen wanneer u het niet eens bent met de schuld of wanneer er teveel loonbeslag is gelegd (zie het overzicht beslagvrije voet voor de bedragen die voor uzelf moeten overblijven), kunt u hiertegen bezwaar maken. In dat geval kunt u het beste eerst contact opnemen met de deurwaarder die het beslag heeft gelegd.
Feiten over schulden op een rij
10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen. 5 miljoen mensen hebben geen spaargeld. Zij kunnen geen tegenslag opvangen of investeren in belangrijke zaken voor de toekomst. Ongeveer een half miljoen huishoudens heeft problematische schulden.
Bevindt er zich onder de beslagleggende schuldeisers een bevoorrechte schuldeiser, dan wordt deze bij voorkeur boven de andere schuldeisers uitbetaald. Het gaat hier bijvoorbeeld om de fiscus. Is er dus samenloop tussen een bevoorrecht en een niet-bevoorrecht beslag, dan heeft het bevoorrecht beslag voorrang.
Een werkgever mag alleen kosten voor de afhandeling van het loonbeslag in rekening brengen wanneer dit bij arbeidsovereenkomst of CAO is overeengekomen. Als dit het geval is dan zijn de kosten bij wet gemaximeerd op € 80. Wanneer ten onrechte kosten in rekening zijn gebracht, is er in feite te weinig loon betaald.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Deurwaarder beslaglegging inboedel huisgenoot
Wanneer u met een huisgenoot samenwoont, die tevens uw partner is, dan kan dit blijken uit een huwelijk of uit een samenlevingsovereenkomst. De deurwaarder kan dan beslag leggen op de spullen van uw partner.
Wanneer er beslag is gelegd voor een geldvordering kan dit beslag ook worden opgeheven als er voldoende zekerheid wordt gesteld (bijvoorbeeld door middel van een bankgarantie).
Het beslag op heel je inkomen is mogelijk ongeacht wat voor soort inkomen je ontvangt: ziekte-uitkering, werkloosheidsuitkering, loon, leefloon van het OCMW, enz. Bovendien krijgt de onderhoudsgerechtigde (dus de andere ouder) voorrang op alle andere schuldeisers.
De deurwaarder mag 2 keer per maand voor maximaal € 500 beslagleggen. De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen.
Loonbeslag vakantiegeld
Bij loonbeslag mag een deurwaarder beslag leggen op uw loon of uitkering. Vakantiegeld hoort hier ook bij. Voor loonbeslag gelden strenge regels. Zo moet de deurwaarder toestemming hebben voor beslag.
Voor beslag is toestemming nodig van de rechter of overheid. Maar ook met toestemming mag een deurwaarder niet overal beslag op leggen. Zo mag hij alleen beslag leggen op spullen van de persoon die de schuld moet betalen.
De gerechtsdeurwaarder heeft al wat informatie van u, hij weet wie u bent en waar u woont, doordat hij het BRP mag raadplegen.